Coronavirus la pisici – Cum poate fi preveniă imbolnăvirea pisicii

Chiar dacă pandemia COVID este o noutate acestui secol, coronavirus există de multă vreme, și nu doar la oameni. Regăsim coronavirus la pisici și la multe alte animale.

„Coronavirus” a devenit la începutul anului 2020 un coșmar pentru întreaga lume. Foarte mulți oameni au avut impresia că acest coronavirus este o noutate totală și că acest nume îl poartă virusul care afectează în prezent sute de mii de oameni din întreaga lume. În realitate, „coronavirus” este o familie de virusuri care se aseamănă între ele prin forma circulară/sferică și care au terminații sub forma unei coroane. De unde vine și numele de coronavirus.

De-a lungul anilor, coronavirusurile au mai afectat omenirea, însă nu într-o proporție atât de mare.

Între 2001 și 2003 a fost coronavirusul SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) cu originea dovedită de la lilieci. Au fost puțin peste 8.000 de oameni infectați cu SARS și 744 de decese în 17 țări.

În 2012 a reapărut o altă epidemie cauzată de un coronavirus, însă de data aceasta noul tip a fost mult mai agresiv ca fatalitate. Coronavirusul MERS (Middle East Respiratory Syndrome) a provocat 858 de decese din 2.500 de persoane infectate. Și de această dată, originea coronavirusului MERS a indicat o specie de lilieci din Orientul Mijlociu. Cu mențiunea că de această dată, trecerea coronavirusului SARS de la liliac la om s-a făcut prin intermediul camilelor.

În 2020 ne confruntăm cu un nou coronavirus care de această dată are o contagiozitate foarte mare, afectând sute de mii de oameni pe tot globul. Vorbim astfel de o pandemie provocată de coronavirusul COVID-19 sau SARS-CoV-2, cum mai este numit. Conform datelor de la ora editării acestui articol, sunt aproape 400.000 de persoane infectate și aproape 17.000 de decese la nivel global. Pandemia este în plină desfășurare.

Revenind la pisici, trebuie să știți că acest nou coronavirus (SARS-CoV-2) nu se transmite de la om la pisică și nici invers. Medicii veterinari știu foarte bine termenul de „coronavirus”, deoarece pisicile au și ele epidemiile lor provocate de coronavirus. În cazul pisicilor sunt cunoscute două tipuri principale de coronavirus: coronavirusul enteric și coronavirusul care provoacă PIF (Peritonita Infecțioasă Felină). Niciunul dintre aceste tipuri de coronavirus felin nu se transmite la om.

Ce este coronavirus la pisici (coronavirus felin) și care sunt simptomele?

Corect, coronavirusul felin poate afecta pisicile de toate vârstele. De la pisici mature până la puii de pisică, iar fatalitatea este foarte mare în rândul celor infectate cu coronavirusul care provoacă PIF (Peritonita Infecțioasă Felină). Din fericire, acest tip de coronavirus felin apare într-un procent foarte mic la pisici.

Coronavirus la Pisici - Cum poate fi preveniă imbolnăvirea pisicii
Coronavirus la Pisici – Cum poate fi preveniă imbolnăvirea pisicii

Transmiterea coronavirusului felin care provoacă PIF se face numai prin contact direct al pisicii cu fecale infectate. Deci este puțin probabil ca acest coronavirus să apară la o pisică ținută numai în apartament și care nu are contact cu încălțămintea stăpânilor.

Coronavirusul care cauzează PIF este considerat o formă mutată a coronavirusului enteric. Coronavirusul enteric apare la nivelul intestinelor, unde găsește mediu propice înmulțirii, iar în cele mai severe cazuri poate provoca diaree. Este o formă de virus tratabilă și care nu pune în pericol viața pisicii.

Ceea ce oamenii de știință nu reușesc să înțeleagă este cum o tulpină relativ benignă a acestui coronavirus s-a putut transforma în una mortală, numită PIF (sau Feline Infectious Peritonitis (FIP)).

Acest coronavirus mutant poate cauza două tipuri de PIF. Peritonita Infecțioasă Felină Uscată, atunci când se manifestă prin excrescențe nodulare (granuloame) pe organele interne și Peritonita Infecțioasă Felină Umedă, atunci când apare lichid în abdomen și cavitatea toracică. Ambele tipuri de PIF sunt fatale.

Simptomele PIF (Peritonită Infecțioasă Felină)

Pisicile care suferă de PIF pot prezenta o gamă variată de simptome, de la diaree până la febră, vărsături, scăderea apetitului și convulsii în stadiile avansate.

Cu toate acestea, nu trebuie să vă ghidați exclusiv după aceste simptome pentru a-i pune un diagnostic pisicii dumneavoastră. Medicii veterinari au la dispoziție echipamente necesare pentru a identifica prezența acestui coronavirus la pisica dumneavoastră. Totuși, există o problemă. Analizele pentru coronavirusul felin nu pot face diferența între coronavirusul enteric și coronavirusul care cauzează PIF. În acest scenariu, medicul veterinar va pune diagnosticul pe baza simptomatologiei și a rezultatului testului de coronavirus.

Din păcate, pentru Peritonita Infecțioasă Felină nu există un tratament. Tot ce puteți face este să mențineți cât mai mult timp calitatea vieții felinei. Nici vaccinarea pentru răcelile și gripele dezvoltate de pisici nu s-a dovedit întotdeauna eficientă.

Vaccinurile pentru calicivirusul felin (FCV) sau virusul herpetic felin (fHV), precum și pentru virusul panleucopeniei feline (FPV) și virusul leucemiei feline (FeLV), nu sunt eficiente în protejarea pisicii față de coronavirusul care provoacă PIF.

Cu toate acestea, există o serie de vaccinuri pe care medicul veterinar vi le poate recomanda, în funcție de nevoile specifice ale pisicii dumneavoastră.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

2 comentarii la „Coronavirus la pisici – Cum poate fi preveniă imbolnăvirea pisicii”

Lasă un comentariu