Sanatate si Afectiuni Pisici

Coronavirus la Pisici – Cat este de periculos si cum poate fi prevenita infectia

Coronavirus” a devenit la inceput de 2020 un cosmar pentru intreaga lume. Foarte multi oameni au avut impresia ca acest coronavirus este o noutate totala si ca acest nume il poarta virusul care afecteaza la ora actuala sute de mii de oameni de pe intreg globul. De fapt, „coronavirus” este o familie de virusuri care se aseamana intre ei prin forma circulara / sferica si care au terminatii sub forma unei coroane. De unde vine si numele de coronavirus.

De-a lungul anilor, coronavirusurile au mai afectat omenirea, insa nu intr-o proportie atat de mare.

Intre 2001 si 2003 a fost coronavirusul SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) cu originea dovedita de la lilieci. Au fost putin peste 8.000 de oameni infectati cu SARS si 744 de decese in 17 tari.

In 2012 a reaparut o alta epidemie cauzata de un coronavirus, insa de data aceasta noul tip a fost mult mai agresiv ca fatalitate. Coronavirusul MERS (Middle East Respiratory Syndrome) a provocat 858 de decese din 2.500 de persoane infectate. Si de aceasta data, originea coronavirusului MERS a indicat o specie de lilieci din Orientul Mijlociu. Cu mentiunea ca de aceasta data, trecerea coronavirusului SARS de la liliac la om s-a facut prin intermediul camilelor.

In 2020 ne confruntam cu un nou de coronavirus care de aceasta data are o contagiune foarte mare, afectand sute de mii de oameni pe tot globul. Vorbim astfel de o pandemie provocata de coronavirusul COVID-19 sau SARS-CoV-2 cum mai este numit. Conform datelor de la ora editarii acestui articol, sunt aproape 400.000 de persoane infectate si aproape 17.000 de decese la nivel global. Pandemia este in plina desfasurare.

Revenind la pisici, trebuie sa stiti ca acest nou coronavirus (SARS-CoV-2), nu se transmite de la om la pisica si nici invers. Medicii veterinari stiu foarte bine termenul de „coronavirus”, deoarece pisicile au si ele epidemiile lor provocate de coronavirus.
In cazul pisiclor sunt cunoscute doua tipuri principale de coronavirus: coronavirusul enteric si coronavirusul care provoaca PIF (Peritonita Infectioasa Felina). Niciunul dintre aceste tipuri de coronavirus felin nu se transmite la om.

Ce este coronavirusul pisicilor (felin) si cum le afecteza?

Coronavirusul felin afecteaza pisici indiferent de varsta. De la pisici mature pana la puii de pisica, iar fatalitatea este foarte mare in randul celor infectate cu coronavirusul care provoaca PIF (Peritonita Infectioasa Felina). Din fericire, acest tip de coronavirus felin apare intr-un procent foarte mic la pisici.
Transmiterea coronavirusului felin care provoaca PIF se face numai prin contact direct al pisicii cu fecale infectate. Deci este putin probabil ca acest coronavirus sa apara la o pisica tinuta numai in apartament si care nu are contact cu incaltamintea stapanilor.
Coronavirusul care cauzeza PIF este considerat o forma mutanta a coronavirusului enteric. Coronavirusul enteric apare la nivelul intestinelor, unde gaseste mediu propice inmultirii, iar in cele mai severe cazuri poate provoca diaree. Este o forma de virus tratabila si care nu pune in pericol viata pisicii.
Ce nu reusesc oamenii de stiinta ssa inteleaga, este cum o tulpina relativ benigna a acestui coronavirus s-a putut transforma in una mortala, numita PIF (sau Feline infectious peritonitis (FIP)).

Acest coronavirus mutant poate cauza doua tipuri de PIF. Peritonita Infectioasa Felina Uscata, atunci cand se manifesta prin excrescente nodulare (granuloame) pe organele interne si Peritonita Infectioasa Felina Umeda, atunci cand apare lichid in abdomen si cavitatea toracica. Ambele tipuri de PIF sunt fatale.

Simptome PIF (Peritonita Infectioasa Felina)

Pisicile care sufera de PIF pot prezenta o gama variata de simptome. De la diaree si pana la febra, varsaturi, scaderea apetitului si convulsii in stadiile avansate.
Nu va ghidati totusi pe aceste simptome ca sa-i puneti dvs. un diagnostic pisicii. Medicii veterninari au la indemana aparatura necesara care sa identifice prezenta acestui coronavirus la pisica dvs. Exista totusi o problema. Analizele de coronavirus felin nu pot face diferenta intre coronavirusul enteric si coronavirusul care cauzeaza PIF. In acest scenariu, medicul veterinar va pune diagnosticul pe baza simptomatologiei si a rezultatului testului de coronavirus.

Din pacate, pentru Peritonita Infectioasa Felina nu exista un tratament. Tot ce puteti face este mentinerea pe un timp cat mai indelungat a calitatii vietii felinei. Nici vaccinarea pentru racelile si gripele dezvoltate de pisici nu s-a dovedit a fi intotdeauna eficienta.
Vaccinurile pentru calicivirusul felin (FCV) sau virusul herpetic felin (fHV) cat si pentru virusul panleucopeniei feline (FPV) si virusul leucemiei feline (FeLV) nu sunt eficiente in protejarea pisicii in fata coronavirusului care provoaca PIF.
Exista totusi o serie de vaccinuri pe care medicul veterinar vi le poate recomanda.

Coronavirus la Pisici – Cat este de periculos si cum poate fi prevenita infectia

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Add Comment

Leave a Comment