Alergiile cutanate ale pisicilor. Cauze și Tratament.

Alergiile sunt mai frecvente în rândul oamenilor, însă nici pisicile nu sunt scutite de această problemă. Alergiile cutanate ale pisicilor sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar la anumite substanțe din mediul înconjurător sau din dietă. Aceste alergii pot cauza o varietate de simptome deranjante și pot afecta calitatea vieții pisicii.

Dacă aveți o pisică a cărei piele a suferit modificări, este foarte posibil ca aceasta să se confrunte cu o alergie cutanată. Este foarte important să se stabilească ce substanțe provoacă alergia, pentru stabilirea celui mai bun tratament.

Cauzele alergiilor cutanate ale pisicilor.

Pisicile pot dezvolta alergii cutanate la diverse substanțe, inclusiv la unele substanțe care provoacă alergii și oamenilor.

Poluarea și fumul de țigară

Poluarea și alte substanțe din mediu pot fi incluse printre substanțele alergene comune care pot afecta pielea sensibilă a pisicilor. Poluarea atmosferică poate conține particule fine și substanțe chimice care pot irita pielea și pot declanșa reacții alergice. De asemenea, fumul de țigară (inclusiv țigările electronice – vape) sau alte substanțe chimice din aer pot avea un impact negativ asupra pielii pisicilor sensibile.

În plus, substanțele chimice din produsele de curățenie, detergenți, dezinfectanți, parfumuri și alte substanțe din mediu pot fi, de asemenea, surse de iritație și alergii cutanate la pisici.

Polenul este una dintre cauzele pentru alergiile cutanate ale pisicilor

Polenul este un factor semnificativ în alergiile cutanate ale pisicilor. În timpul sezonului de polenizare, polenul poate fi o sursă de alergie pentru pisici, provocând mâncărime și inflamație la nivelul pielii.

Polenul este transportat de vânt și poate ajunge pe blana și pielea pisicii în timpul sezonului de polenizare. Pentru pisici care sunt sensibile la anumite tipuri de polen, contactul cu acesta poate provoca o reacție alergică. Una dintre primele manifestări ale alergiei la polen este mâncărimea intensă a pielii. Pisica poate începe să se scarpine excesiv în încercarea de a-și calma senzația de mâncărime, ceea ce poate duce la leziuni ale pielii și răni.

Polenul este una dintre cauzele pentru alergiile cutanate ale pisicilor
Polenul este una dintre cauzele pentru alergiile cutanate ale pisicilor

Acarienii

Acarienii sunt organisme mici, invizibile cu ochiul liber, care pot fi găsiți în praf, pe sol și în diverse medii înconjurătoare. Acești mici paraziți pot declanșa reacții alergice cutanate la pisici în urma expunerii la aceștia.

Când pisica intră în contact cu acarienii sau cu produsele lor de excreție, sistemul imunitar al pisicii poate reacționa exagerat, determinând apariția simptomelor alergice. Aceste reacții alergice pot include mâncărime intensă, inflamație, roșeață și umflături la nivelul pielii.

Gestionarea alergiilor cutanate la acarieni implică adesea o combinație de măsuri preventive și tratament. Acestea pot include reducerea expunerii pisicii la acarieni prin curățarea și aspirarea regulată a locuinței, utilizarea de produse antiacarieni și administrarea de medicamente antialergice sau antiinflamatorii sub supravegherea unui medic veterinar.

Alimentele, potențială cauză pentru alergiile cutanate ale pisicilor

Alimentele pot fi o cauză importantă a alergiilor cutanate la pisici. Unele pisici pot dezvolta reacții alergice la anumite ingrediente din hrana lor, cum ar fi anumite proteine animale sau cereale.

Iată o detaliere a modului în care alimentele pot cauza alergiile cutanate ale pisicilor:

Proteine animale: Unele pisici pot fi sensibile la anumite proteine animale găsite în hrana lor, cum ar fi cele din carne de pui, carne de vită, pește sau alte surse proteice. Sistemul imunitar al pisicii poate reacționa excesiv la aceste proteine, declanșând reacții alergice cutanate. Este important de remarcat că alergiile alimentare la pisici nu sunt întotdeauna legate de calitatea sau prospetimea alimentelor, ci mai degrabă de sensibilitatea individuală a pisicii la anumite ingrediente.

Cereale și alte ingrediente: Anumite cereale, cum ar fi grâul, porumbul sau orezul, precum și alte ingrediente utilizate în hrana pisicii, cum ar fi conservanții sau coloranții artificiali, pot provoca și ele reacții alergice cutanate. Pisicile pot dezvolta sensibilitate la aceste ingrediente, ceea ce poate determina manifestarea simptomelor alergice la nivelul pielii.

Simptome ale alergiilor alimentare: Alergiile alimentare la pisici pot produce o varietate de simptome cutanate, precum mâncărime intensă, roșeață, inflamație, umflături sau iritații la nivelul pielii. Pisica poate începe să se scarpine excesiv sau să se frece de mobilă pentru a încerca să aline disconfortul cauzat de alergie.

Diagnostic și tratament: Diagnosticul alergiilor alimentare la pisici implică de obicei un proces de eliminare a posibilelor alergeni din dieta pisicii și monitorizarea reacțiilor pielii. Tratamentul poate implica schimbarea dietei pisicii pentru a exclude alergenii identificați și pentru a introduce alimente hipoalergenice sau dietetice. De asemenea, pot fi prescrise medicamente antialergice sau antiinflamatorii pentru a gestiona simptomele alergice ale pielii.

Simptome ale alergiilor cutanate la pisici

Pisicile pot prezenta o varietate de simptome ale alergiilor cutanate, printre care se numără:

  • Mâncărime intensă și frecare excesivă a pielii.
  • Roșeață, umflături sau iritații la nivelul pielii.
  • Pierderea părului sau apariția de zone chelioase.
  • Leziuni cutanate, cum ar fi scărpinături sau răni deschise.
  • Posibile infecții secundare ale pielii ca urmare a leziunilor și a scărpinării excesive.

Diagnostic și tratament pentru alergiile cutanate ale pisicilor

Diagnosticul alergiilor cutanate la pisici implică adesea examinarea clinică a pielii și istoricul medical al animalului. Uneori, este necesar să se excludă alte afecțiuni dermatologice înainte de a confirma alergia. Tratamentul poate include evitarea substanțelor alergene, administrarea de medicamente antialergice sau antiinflamatorii, și/sau modificarea dietei pisicii pentru a elimina alergenii posibili.

De citit și: Otita Cronică la Pisici. Cauza scărpinatului excesiv al urechilor

În cazul în care suspectați că pisica dumneavoastră este afectată de alergie, este indicat să mergeți cu ea la medicul veterinar. Prin analize complexe, medicul o să stabilească substanțele la care pisica este alergică și tratamentul potrivit.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu