Beneficiile și cât de importantă este vaccinarea pisicilor

Vaccinarea pisicilor este un subiect cel puțin la fel de disputat ca și vaccinarea la oameni. Pe forumuri și pe grupurile de profil o să gasiți păreri pro și contra vaccinarea pisicilor.

Desigur, medicii veterinari vor să vă recomande vaccinarea periodică a pisicii, conform unei scheme de vaccinare și în funcție de mediul în care trăiește pisica. De exemplu, vaccinul antirabic (pentru rabie / turbare) este puțin probabil să fie recomandat de un medic pentru o pisică care va sta exclusiv într-un apartament. La fel de puțin probabil este ca o pisică de apartament să intre în contact cu o vulpe turbată prin living.

Posesorii de pisici nu trebuie să-și facă ideea greșită că o pisică de apartament nu are nevoie de vaccin. Prin vaccinare, se evită anumite boli pe care pisica ar putea să le contracteze chiar de la om. Așadar, chiar dacă pisica va sta doar în casă, nu este ferită de posibile boli care ar putea fi prevenite prin vaccinare.

Prin vaccinare, se introduc în corpul pisicii microorganisme care produc anticorpi. Astfel, atunci când pisica intră în contact cu virusurile respective, anticorpii deja existenți sunt pregătiți să lupte și să elimine infecția.

Majoritatea stăpânilor care refuză vaccinarea o fac din teama reacțiilor adverse (efecte secundare) care ar putea să apară. Aceste cazuri sunt foarte rare, dar există situații în care puii de pisică sau pisicile tinere nu răspund în mod corespunzător la vaccin. Cele mai frecvente efecte secundare sunt letargia și lipsa poftei de mâncare pentru câteva zile după administrarea vaccinului, precum și sensibilitatea la atingere în zona în care s-a făcut injectarea.

Există, totuși, și reacții adverse mai grave, care pot include diaree, vărsături, șchiopătat, febră, inflamație a căilor respiratorii sau formarea de noduli în locul injectării. Acești noduli pot persista timp de 2-3 săptămâni. Cazurile în care vaccinarea duce la deces sunt extrem de rare.

Categorii de vaccinuri și scheme de vaccinare

Fiecare schemă de vaccinare se face la sfatul medicului veterinar în funcție de rasa, vârsta, mediul de proveniență, frecvența bolilor infecțioase din zonă sau frecvența vagabondajului canin și felin.

Pentru o pisică de apartament, evident că nu se va aplica aceeași schemă de vaccinare ca pentru o pisică care trăiește în curte și are acces în zone cu un potențial mai mare de contaminare. Medicul veterinar va stabili ce tip de vaccin este important pentru felina dvs. și frecvența vaccinării.

Vaccinurile se împart în două categorii: cele esențiale recomandate fiecărei pisici și cele neesențiale aplicate în funcție de riscul individual al fiecărei pisici. Înainte de orice vaccinare, asigurați-vă că pisica este sănătoasă și deparazitată. Deparazitarea este necesară pentru a-i asigura pisicii o imunizare maximă.

Vaccinuri esențiale (Vaccinarea pisicilor)

Virusul parvovirozei – Pisoiul poate fi infectat chiar de către pisica-mamă în timpul sarcinii. Această boală este în general fatală pentru pisoi și este contagioasă. Simptomele includ febră, lipsa poftei de mâncare, vărsături, diaree și, în unele cazuri, poate afecta și creierul.

Caliciviroza – Această boală cauzează ulcerății bucale, febră, secreție nazală și simptome asemănătoare gripei, cum ar fi strănutul. Poate afecta, de asemenea, articulațiile și plămânii, în special la pisicile tinere.

Herpes – Virusul herpes provoacă simptome similare gripei, precum congestie nazală, strănut și ulcerății ale ochilor.

Vaccinul antirabic – Acest vaccin protejează împotriva virusului rabiei, care se transmite prin mușcături, zgârieturi sau prin contactul cu saliva altor animale infectate. Se recomandă administrarea vaccinului antirabic anual pentru a preveni infectarea.

Vaccinuri neesențiale

Virusul FELV sau leucemia – Acest virus se transmite de la pisică la pisică prin contact direct și poate cauza anormalități ale sângelui, diverse afecțiuni și chiar cancer.

Beneficiile și cât de importantă este vaccinarea pisicilor
Beneficiile și cât de importantă este vaccinarea pisicilor

Chlamydia – Infecția cu Chlamydia poate provoca afecțiuni ale tractului respirator și conjunctivită. Din păcate, multe pisici se pot infecta înainte de atingerea vârstei minime de vaccinare.

Bordetella – Infecția cu Bordetella poate cauza tuse sau pneumonie la pisici.

Dermatofitoza – Această boală este recomandată a fi vaccinate la animalele sensibile, cu risc crescut de alergii și predispuse la boli de piele, precum și în cazul bolilor recidivante.

La ce vârstă poate fi vaccinată pisica

Primul vaccin este recomandat să fie administrat la vârsta de 12-16 săptămâni. Acesta va cuprinde protecție împotriva gripei feline, inclusiv virusul herpetic felin (FHV) și calicivirusul felin (FCV), panleucopeniei feline (FPV) și virusului leucemiei feline (FeLV). Un pisoi poate fi considerat vaccinat abia după ce primește a doua doză de vaccin. Intervalul dintre cele două vaccinări va fi stabilit de medicul veterinar, precum și frecvența repetării vaccinurilor.

La ce interval de timp se va face revaccinarea (vaccinarea pisicilor)

Există vaccinuri care nu oferă imunitate pe termen nelimitat pentru pisici. Din acest motiv, revaccinarea va fi necesară după anumit timp. Intervalul și frecvența revaccinărilor vor fi stabilite de medicul veterinar în funcție de vârsta pisicii, mediul în care trăiește și tipul de vaccin utilizat.

Pentru cei care doresc să călătorească cu pisica în străinătate, în special cu avionul, este foarte recomandat să se informeze înainte dacă țara în care se duc impune anumite vaccinări pentru feline. Există țări care nu permit accesul pe teritoriul lor decât animalelor de companie care sunt vaccinate conform legislației locale.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Un comentariu la „Beneficiile și cât de importantă este vaccinarea pisicilor”

  1. Pingback: Panleucopenia sau Parvoviroza Felină (VPF). Ce este si simptome.

Lasă un comentariu