Sanatate si Afectiuni Pisici

Este sau nu importanta vaccinarea pisicilor? Beneficii si Reactii Adverse

Vaccinarea pisicilor este un subiect cel putin la fel de disputat ca si vaccinarea la oameni. Pe forumuri si pe grupurile de profil o sa gasiti pareri pro si contra vaccinarea pisicilor.

Desigur, medicii veterinari or sa va recomande vaccinarea periodica a pisicii, conform unei scheme de vaccinare si in functie de mediul in care traieste pisica. De exemplu, vaccinul antirabic (pentru rabie / turbare) este putin probabil sa-l recomande un medic, pentru o pisica care va sta exclusiv intr-un apartament. Cum este la fel de putin probabil ca pisica de apartament sa se intalneasca cu o vulpe turbata prin living.
Posesorii de pisici nu trebuie sa-si faca ideea gresita ca o pisica de apartament nu are nevoie de vaccin. Prin vaccinare, sunt evitate anumite boli pe care pisica ar putea sa le contracteze chiar de la om. Asadar, chiar daca pisica va sta numai in casa, nu este ferita de posibile boli care ar putea fi prevenite prin vaccinare.

CE IMPLICA VACCINAREA PISICII SI CARE SUNT REACTIILE ADVERSE

Prin vaccinare se introduc in corpul pisicii microorganisme care produc anticorpi. In momentul in care pisica intra in contact cu virusii, anticorpii deja existenti sunt pregatiti sa lupte si sa elimine infectia.
Majoritatea stapanilor care refuza vaccinarea, o fac de teama reactiilor adverse (efecte secundare) care ar putea sa apara. Sunt cazuri foarte rare, insa ele exista, cand puii de pisica sau pisicile tinere, nu raspund tocmai bine la vaccin. Cele mai frecvente efecte secundare sunt letargi, lipsa poftei de manncare pentru cateva zile dupa administrarea vaccinului si sensibilitate la atingere in zona in care a fost facuta intepatura. Sunt insa si reactii adverse mai serioase, care includ: diareea, voma, schiopatarea, febra, inflamarea cailor respiratorii sau noduli in locul unde a fost facuta vaccinarea. Noduli care pot persista pana la 2-3 saptamani. Sunt foarte rare cazurile in care se ajunge la deces in urma vaccinarii.

CATEGORII DE VACCINURI SI SCHEMA DE VACCINARE

Fiecare schema de vaccinare se face la sfatul medicului in functie de rasa, varsta, mediul de unde provine, frecventa bolilor infectioase din zona sau frecventa vagabondajului canin si felin.

Pentru o pisica de apartament, evident nu se va aplica aceeasi schema de vaccinare ca pentru o pisica care traieste la curte si are acces in zone cu potential mai mare de contaminare. Medicul veterinar va stabili ce tip de vaccin este important pentru felina dvs. si frecventa vaccinarii.

Vaccinurile se impart in doua categorii: cele esentiale recomandate fiecarei pisici si cele neesentiale aplicate in functie de riscul individual al fiecarei pufoase. Inainte de orice vaccinare, asigurati-va ca pisica este sanatoasa si deparazitata.Deparazitarea este necesara pentru a-i asigura pisicii imunizarea maxima.

VACCINURI ESENTIALE

Virusul parvovirozei – pisoii pot fi infectati chiar de catre pisica-mama in timpul sarcinii, in general este fatal pisoilor tineri si contagios. Produce febra, lipsa poftei de mancare, voma, diaree, iar in unele cazuri afecteaza si creierul.
Caliciviroza – produce ulceratii bucale, febra, eliminarea de substante nazale si gripa cu stranut. Poate afecta articulatiile si plamanii in cazul pisicilor tinere.
Herpes – gripa, afectiuni nazale, ulceratii ale ochilor.
Vaccinul antirabic – se transmite prin muscaturi, zgarieturi sau saliva prin contactul cu alte animale infectate. Se recomanda sa fie aplicat anual.

VACCINURI NEESENTIALE

Virusul FELV sau leucemia – se transmite de la pisica la pisica prin contact direct si provoaca anormalitati ale sangelui, diverse afectiuni si cancer.
Chlamydia – provoaca afectiuni ale tractului respirator si conjuctivita. Din pacate, multe pisici se infecteaza inainte de varsta minima de vaccinare.
Bordetella – cauzeaza tuse sau pneumonie.
Dermatofitoza – se recomanda animalelor sensibile, cu risc de alergii, predispuse la boli de piele si in cazul bolilor recidivante.

LA CE VARSTA POATE FI VACCINATA PISICA

Primul vaccin este indicat sa fie facut la varsta de 12 – 16 saptamani, iar acesta va fi impotriva gripei feline (incluzand virusul herpetic felin FHV si calicivirusul felin (FCV), impotriva panleucopeniei feline (FPV) si a virusului leucemiei feline (FeLV). Un pisoi poate fi considerat vaccinat abia dupa ce va primi a doua injectie. Intervalul intre cele doua vaccinuri va fi stabilit de medicul veterinar. La fel si frecventa repetarii vaccinurilor.

LA CE INTERVAL DE TIMP TREBUIE VACCINATA PISICA

Sunt vaccinuri care nu asigura imunizarea pisicii pentru toata viata. Din acest motiv acesta se va repeta dupa un timp, insa acest lucru va fi stabilit de medicul veterinar in fuctie de varsta pisicii, mediul in care traieste si tipul vaccinului folosit.
Cei care doresc sa plece cu pisica din tara, mai ales cu avionul, este foarte recomandat sa se informeze inainate, daca tara in care merg impune anumite vaccinuri pentru feline. Sunt tari care nu permit accesul pe teritoriul lor decat animalelor de companie care sunt vaccinate conform legislatiei de acolo.

 

Este sau nu importanta vaccinarea pisicilor? Beneficii si Reactii Adverse

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Leave a Comment