Sanatate si Afectiuni Pisici

Panleucopenia sau Parvoviroza Felina (VPF) – Simptome, Cauze si Tratament

Ce este parvoviroza felina (VPF) si care sunt simptomele?

Parvoviroza (panleucopenia) este o boala infectioasa grava, contagioasa care ataca celulele albe ale organismului si invadeaza rapid sistemul digestiv, sistemul nervos si sistemul limfatic al animalului.
Aceasta boala se manifesta foarte brutal la puii de pisica sau la cele tinere care sunt in dezvoltare. Celulele care se afla in replicatie rapida sunt cele tintite de parvovirusul felin. Astfel ca la felinele care sunt in dezvoltare corporala intensa, virusul are posibilitatea sa atace un numar mare de celule din diferite tesuturi si organe.
Este foarte posibil ca o pisica matura care a luat acest virus sa fie asimptomatica, iar parvoviroza sa nu se manifeste deloc.

Perioada de incubatie a virusului este de 3-4 zile, iar declansarea sa este agresiva. Asadar, cand observati primele semne (de obicei diaree cu sange), virusul este deja instalat si a invadat organismul.
Debutul apare de cele mai multe ori cu stari febrile ( 40-41 grade Celsius), varsaturi, diaree, inactivitate si lipsa apetitului. Aceste simptome sunt confundate adesea cu otravirea.
Alte simptome care ar trebui sa va alarmeze: este apatica si inerta, nu o intereseaza ce se intampla in jurul ei, tine capul pe labe, poate defeca de 25 de ori pe zi, avand miros urat, abdomenul este sensibil si dureros, plange, merge cu dificultate, bea apa in exces, iar in cazuri grave se instaleaza conjunctivita, apar pareze la nivelul membrelor, iar pielea isi pierde din elasticitate.

Cum se transmite parvoviroza felina?

Parvoviroza se transmite rapid, pe cale bucala, de la pisica la pisica, sau din contacul cu fecale ori saliva al altei pisici. De asemenea si proprietarii pot aduce virusul in casa, aducandu-l pe haine sau pantofi. Cei mai afectati sunt puii de pana in 5 luni, iar virusul se poate gasi chiar si la 1 an dupa ce o pisica a fost infectata. Rata supravietuirii acestui virus este de 50%.
Virusul este rezistent si se poate ascunde in covor, pe mobilier si parchet, dar poate fi distrus cu ajutorul substantelor pe baza de inalbitor.

Din pacate, in proportie de 95% , felinele mor in 3-4 zile de la declansarea afectiunii, daca simptomele sunt neglijate.

Tratament pentru parvoviroza felina si vaccin

Din prima zi cand sunt observate simptomele, este recomandat sa se mearga la veterinar. Diagnosticul se poate pune printr-un test rapid (ELISA) care numara celulele albe.
O data descoperit virusul, pisica va fi izolata de celelalte pisici, locul va fi igienizat, iar toate lucrurile cu care a intrat in contact vor fi aruncate si schimbate cu unele noi.
Tratamentul este de preferat sa fie efectuat in unitatea spitaliceasca, deci internati pisica pe toata perioada recomandata de medic.
Tratamentul este destul de agresiv si impune perfuzarea cu lichide, antibiotice, glucoza, vitamine, electroliti si rareori transfuzii de sange.
Daca felina supravietuieste, asigurati-va ca locul unde traieste este dezinfectat, daca mai aveti pisici izolati-le de cea bolnavioara si imbaiati pisicuta adusa din spital.
Pisica se va tine cateva zile dupa tratament, intr-o camera linistita, calduroasa si va bea ceai de musetel sau menta. Respectati intocmai dieta si tratamentul prescris de doctor.
O data tratata si salvata, pisica va deveni imuna pentru tot restul vietii.

Panleucopenia sau Parvoviroza Felina (VPF) – Simptome, Cauze si Tratament

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Add Comment

Leave a Comment