Sanatate si Afectiuni Pisici

Otita Cronica la Pisici – Unul dintre motivele scarpinatului excesiv al urechilor

Otita cronica este prezenta la peste 50% dintre pisici. Aceasta afectiune a urechii pisicii are la baza o serie de factori declansatori si poate duce la degradarea calitatii vietii pisicii dvs. Ce este otita cronica, care sunt factorii declansatori, cum sa curatam urechea pisicii si ce tratament este cel mai indicat pentru aceasta afectiune…

De multe ori otita cronica si otita parazitara sunt confundate, pentru ca la ambele, simtomele cele mai vizibile sunt scarpinatul excesiv al urechilor si starea de discomfort si agitatie a pisicii.

Otita parazitara la pisici este cauzata de instalarea unui parazit numit: Otodectes Cynotis (Raia Auriculara, asa cum este cunoscut), in timp ce otita cronica este o afectiune care poate avea mai multi factori. De la acarienii care pot invada urechea pisicii si care permit dezvoltarea unui mediu propice pentru  bacterii invazive si pana la  alergii, traume, corpuri straine sau anomalii hormonale, toate aceasta pot fi cauzele otitei cronice la pisici.

CE ESTE OTITA CRONICA LA PISICI SI CARE SUNT SIMPTOMELE

Otita cronica este o boala progresiva, de lunga durata, ce creeaza durere, mancarimi, leziuni externe ale urechii din cauza scarpinatului excesiv,  discomfort si care in timp, daca nu este tratata corespunzator poate duce la ruperea timpanului urechii pisicii sau la ingustarea permanenta a canalului urechii. Otita cronica este una dintre bolile pisicilor care necesita tratament de lunga durata, fara garantia ca aceasta nu o sa revina.

Otita cronica poate fi clasificata in functie de locul afectat, astfel:

otita externa, atunci cand este prezenta in partea superioara, in canalul exterior al urechii. Este foarte vizibila si de cele mai multe ori si cel mai usor de tratat.
otita medie, cand aceasta se regaseste in partea de mijloc al canalului urechii
otita interna, cand este prezenta in canalul intern al urechii. Loc destul de greu accesibil pentru tratamentul ambulator.

Scurgerile de lichid otic, scarpinatul excesiv si repetat al urechii si mucoasa din canalul urechii iritata, pot fi primele semne ale otitei. Simptomele otitei cronice sunt variate, insa toate pot indica o problema a urechii. Scurgeri de lichid otic (urat mirositor in unele cazuri), pisica isi va scutura mereu capul si va incerca sa se scarpine la urechea afectata, roseata sau iritatie a canalului urechii, pierderea parului din jurul urechii in urma scarpinatului repetat si starea de agitatie sunt principalele simptome ale otitei cronice la pisici.

DIAGNOSTICARE OTITA CRONICA PISICI SI TRATAMENT

Asa cum am spus si mai sus, cauzele care pot provoca otita cronica sunt multiple, iar medicul veterinar va trebui sa stabileasca exact factorii care au dus la instalarea afectiunii. In general, otita cronica este provocata de bacterii, care se instaleaza in urechea pisicii in urma unui alt factor. De la o trauma a urechii in urma careia a aprut o rana, favorizand astfel un mediu propice pentru instalarea bacteriilor, alergii si acarieni care au inflamat urechea si pana la transmiterea ereditara, pot fi cauze ale aparitiei otitei cronice la o pisica.
Medicul veterinar va avea misiunea sa stabileasca care este cauza aparitiei otitei si sa descopere miroorganismele care s-au instalat in ureche. Pentru identificarea microorganismelor se vor face atat analize la microscop cat si teste de laborator ale culturilor prelevate din urechea pisicii.
Odata identificat factorul favorizator si microorganismele, se va decide tratamentul care trebuie urmat.

TRATAMENT PENTRU OTITA CRONICA LA PISICI

Tratamenul depinde de factorul declansator, de cat de afectata a fost urechea pisicii si de tipul microorganismelor prezente in inflamatie / infectie. In tratarea efectelor,  de cele mai multe ori, pentru curatarea urechii pisicii va fi recomantata solutia cerumenolitica Otto Cleans, dexametazona (glucocorticoid sintetic) pentru inflamatii si ivermectina injectabila pentru controlul parazitilor. Curatarea urechii pisicii se va face zi de zi, minum 7 zile, cu repetare sau prelungire daca problemele reapar.
Tratamentul pentru factorul declansator va fi stabilit clar de medicul veterinar. Daca otita cronica s-a instalat in urma unor alergii, se va face tratament cu anti-alergeni specifici alergiei dezvoltate de pisici. La fel si daca factorul declansatorul este unul de natura hormonala. Pisica va primi injectii cu hormoni si se va stabili o schema de tratament pentru control hormonal.

CUM CURATAM URECHEA PISICI

Pentru ca am intampinat aceasta problema cu Soricel, va spunem de la bun inceput ca este foarte important ca pisica sa fie una cat mai blanda. Si oricat de blanda ar fi, nu va sporta usor sa-i umble cineva cu tot felul de obiecte si substante prin ureche. In cazul pisicilor agresive, o curatare buna a urechii se poate face numai sub anestezie.
Daca sunteti fericitii stapani ai unei pisici mai docile, nu ezitati sa o curatati in urechi si de doua ori pe zi, pana ce toata mizeria va fi inlaturata in totalitate.

Avand forma literei „L”, nu exista pericolul sa folositi betisoarele pentru urechi. Nu o sa puteti ajunge cu ele la impan, insa mare atentie pentru ca-i puteti impinge mizeria pe canal si apoi va fi foarte greu de inlaturat. Cel mai bine este ca inaintea utilizarii betisorului sa puneti cateva picaturi de solutie pentru curatare si sa masati urechea pisicii la baza, timp de 30 de secunde. In acest fel mizeria se va desprinde si se va ridica spre suprafata canalului. Dischetele demachiante mai sunt o solutie pentru curatarea urechii, insa de cele mai multe ori este greu de patruns cu ele in adancime.
Pentru curatarea urechii pisicii nu folositi decat solutiile indicate de medicul veterinar. Este foarte important!

Iata cum arata niste betisoare folosite dupa curatarea unei singure urechi al lui Soricel…

Mizeria adunata pe betisoare ne indica faptul ca a fost afectata atat in zona de mijloc cat si in cea inferioara a canalului urechii.

PREVENIREA OTITEI CRONICE LA PISICI

Intrucat factorii declansatori sunt foarte multi, nu exista un vaccin sau un tratament de prevenire a otitei cronice. Cea mai buna metoda de preventie consta in verificarea saptamanala a urechii pisicii, iar daca se constata ca a aparut una dintre simptomele de mai sus, se va curata urechea sau se va merge la medicul veterinar.

Otita Cronica la Pisici – Unul dintre motivele scarpinatului excesiv al urechilor

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Add Comment

Leave a Comment