Koronavírus macskákban – Hogyan lehet megelőzni a macska megbetegedését

Annak ellenére, hogy a COVID-járvány új ebben az évszázadban, a koronavírus már régóta létezik, és nem csak az emberekben. Macskákban és sok más állatban találunk koronavírust.

A „koronavírus” 2020 elején rémálommá vált az egész világ számára. Sokan azt a benyomást keltették, hogy ez a koronavírus teljes újdonság, és így nevezik azt a vírust, amely jelenleg emberek százezreit érinti szerte a világon. A valóságban a „koronavírus” olyan vírusok családja, amelyek kör-/gömb formájukban hasonlítanak egymásra, és korona alakú végük van. Honnan származik a koronavírus név?

Az évek során a koronavírusok korábban is érintették az emberiséget, de nem ilyen mértékben.

2001 és 2003 között volt a koronavírus SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) bizonyítottan denevér eredetű. Valamivel több mint 8000 ember fertőződött meg SARS-szal, és 744-en haltak meg 17 országban.

2012-ben ismét megjelent egy koronavírus okozta járvány, ezúttal azonban az új típus sokkal agresszívebb volt a halálozásban. A koronavírus MERS (Middle East Respiratory Syndrome) 2500 fertőzött közül 858 halálesetet okozott. És ezúttal a koronavírus eredete MERS Közel-Keletről származó denevérfajt jelölt meg. Megemlítve, hogy ezúttal a koronavírus elmúlása SARS denevértől emberig tevék segítségével történt.

2020-ban egy új koronavírussal kell szembenéznünk, amely ezúttal nagyon magas fertőzőképességű, és emberek százezreit érinti szerte a világon. A COVID-19 koronavírus vagy más néven SARS-CoV-2 által okozott világjárványról beszélünk. A cikk szerkesztése idején fennálló adatok szerint csaknem 400 000 fertőzött és közel 17 000 haláleset van világszerte. A járvány javában tart.

Visszatérve a macskákra, tudnia kell, hogy ez az új koronavírus (SARS-CoV-2) nem terjed át emberről macskára, és nem is fordítva. Az állatorvosok nagyon jól ismerik a „koronavírus” kifejezést, mert a macskáknak is megvannak a maguk járványai, amelyeket a koronavírus okoz. A macskák esetében a koronavírusnak két fő típusa ismert: az enterális koronavírus és a PIF-et (Feline Infectious Peritonitis) okozó koronavírus. A macskakoronavírus ezen típusai közül egyik sem fertőzhető emberre.

Mi a koronavírus macskákban (macskakoronavírus), és mik a tünetei?

Így van, a macskakoronavírus bármilyen korú macskát érinthet. Az érett macskáktól a kiscicákig, és nagyon magas a halálozási arány a FIP-t (Feline Infectious Peritonitis) okozó koronavírussal fertőzöttek körében. Szerencsére az ilyen típusú macskakoronavírus nagyon kis százalékban fordul elő macskákban.

Koronavírus macskákban – Hogyan előzzük meg macskánk megbetegedését
Koronavírus macskákban – Hogyan előzzük meg macskánk megbetegedését

A FIP-t okozó macska koronavírus csak a macska és a fertőzött széklettel való közvetlen érintkezés útján terjed. Így nem valószínű, hogy ez a koronavírus egy olyan macskában jelenik meg, amelyet csak lakásban tartanak, és amely nem érintkezik a gazdik cipőjével.

A PIF-et okozó koronavírust az enterális koronavírus mutált formájának tekintik. A bélben oldódó koronavírus a belekben fordul elő, ahol a szaporodásnak megfelelő környezetet talál, a legsúlyosabb esetekben pedig hasmenést is okozhat. Ez a vírus kezelhető és nem életveszélyes formája.

Amit a tudósok nem értenek, az az az, hogy ennek a koronavírusnak egy viszonylag jóindulatú törzséből hogyan alakulhat át halálos PIF nevű törzs (vagy Feline Infectious Peritonitis (FIP)).

Ez a mutáns koronavírus kétféle PIF-et okozhat. Száraz macska fertőző hashártyagyulladás, amikor a belső szerveken lévő csomós kinövéseken (granulomák) keresztül nyilvánul meg és Nedves macska fertőző hashártyagyulladás, amikor folyadék jelenik meg a hasban és a mellkasban. Mindkét típus PIF végzetesek.

A FIP (Feline Infectious Peritonitis) tünetei

A FIP-ben szenvedő macskáknak számos tünete lehet, a hasmenéstől a lázig, hányásig, étvágytalanságig és előrehaladott stádiumú görcsrohamokig.

Nem szabad azonban kizárólag ezekre a tünetekre hagyatkoznia a macska diagnosztizálásához. Az állatorvosok rendelkeznek a szükséges felszereléssel, hogy azonosítsák a koronavírus jelenlétét macskájában. Van azonban egy probléma. A macska koronavírus-tesztjei nem tudnak különbséget tenni az enterális koronavírus és a PIF-et okozó koronavírus között. Ebben az esetben az állatorvos a tünetek és a koronavírus-teszt eredménye alapján állapítja meg a diagnózist.

Sajnos a macska fertőző hashártyagyulladására nincs gyógymód. Csak annyit tehet, hogy a lehető leghosszabb ideig fenntartja a macska életminőségét. A macskák által kifejlesztett megfázás és influenza elleni védőoltás sem volt mindig hatékony.

Vakcinák a calicivirusul macska (FCV) vagy macska herpeszvírus (fHV), valamint a macska panleukopénia vírus (FPV) és macska leukémia vírus (FeLV), nem védik hatékonyan a macskát a PIF-et okozó koronavírussal szemben.

Mindazonáltal számos védőoltás létezik, amelyeket az állatorvos javasolhat macskája speciális igényeitől függően.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

2 gondolatok errőlKoronavírus macskákban – Hogyan lehet megelőzni a macska megbetegedését”

Szólj hozzá