Sanatate si Afectiuni Pisici

Caliciviroza sau Coriza Felina – Simptome, diagnostic si tratament

Caliciviroza, sau coriza felina, este o afectiune severa contagioasa si adaptabila care infecteaza pisicile domestice si cauzeaza diverse simptome asociate racelii. In cele mai multe cazuri, caliciviroza se manifesta prin prin inflamatia mucoasei cailor respiratorii anterioare, afectiuni bucale si oculare. De altfel si contaminarea se face tot prin zonele unde se manifesta. Bucala, nazala si conjunctivala.
Acest virus se transmite prin contact direct, este rezistent la majoritatea dezinfectantilor si poate rezista minim o luna in mediu.
Principalele surse de contaminare sunt: contactul cu alte pisici bolnave, podelele, bolurile, litierele, paturile si mainile nespalate a stapanilor intrati in contact cu o pisica infectata.

Calicivirusul poate supravietui o saptamana pe obiectele sau zonele cu care pisica infectata a luat contact.
Dupa infectare, pisicile pot transmite virusul circa 30 zile prin secretiile nazale si oculare. Dupa aceasta perioada virusul poate fi eliminat complet. Mai putin de 50% dintre feline pot purta virusul 75 zile si se pot reinfecta dupa refacere.
Calicivirusul este foarte greu de distrus in randul unui grup de pisici.

Perioada de incubatie variaza de la 3 la 5 zile si are 3 forme clinice:

Acuta: debuteaza cu lipsa apetitului, astenie si febra, ca mai apoi sa apara afectiuni nazale si oculare, vezicule si ulceratii la nivelul gurii, secretii purulente sau seroase, conjuctivita si rinita.
Cronica: numita si stomatita, este cea mai des intalnita. Se manifesta prin ulceratii ale gingiilor, limbii, amigdalelor si faringelui. Ulcerele bucale se pot supra-infecta si apar complicatii. Pisica va refuza hrana, va slabi si va ramane fara putere.
Inaparenta: Pisica poarta virusul fara a oferi explicatii clinice.

Tratamentul se bazeaza pe intarirea sistemului imunitar, antibiotice, antiinflamatoare si antidecongestionante. Daca pisica nu se poate hrani este necesara administrarea de fluide intravenos.

Cea mai buna metoda de preventie impotriva calicivirozei este vaccinarea. Vaccinul se administreaza cand puiul are 9 saptamani si dupa anual.
De asemenea este bine ca pisica sa traiasca intr-un mediu linistit si curat, sa aiba bolurile de mancare si apa curate, sa nu intre in contact cu alte pisici daca nu este vaccinata, alte pisici sa nu aiba acces la mancarea ei, iar proprietarii sa se spele pe maini dupa ce mangaie o alta pisica si daca aduce un nou membru in familie sa se asigure ca este sanatos.

Caliciviroza sau Coriza Felina – Simptome, diagnostic si tratament

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Add Comment

Leave a Comment