De ce tremură pisica – Cauze și Remedii

Tremorul este o reacție firească a corpului la diversi factori și în anumite scenarii, reprezintă o oscilație aproximativ ritmică a mușchilor, de cele mai multe ori cu scopul de a ridica temperatura corpului. Să vedem totuși de ce tremură pisica. Care sunt cauzele și ce remedii sunt.

La fel ca și oamenii, animalele domestice au și ele tremur. Pisicile nu fac excepție. O pisică poate tremura din foarte multe motive, iar când observăm că pisica noastră începe să tremure fără un motiv evident, trebuie să o supraveghem atent și să pornim investigațiile alături de medicul veterinar.

Cauzele din care tremură pisica

Hipotermie

Nu va fi un motiv de panică dacă pisica începe să tremure după ce-i facem baie. Chiar dacă în casă avem o temperatură ambientală la care noi, oamenii, ne-am simți bine după ce ieșim din duș, pisicile sunt mai sensibile, mai ales atunci când au blana și pielea udă. Temperatura pisicii este cu unul – două grade mai mare decât a oamenilor, iar acest lucru, acumulat cu imposibilitatea de a-și autoregla temperatura prin transpirație sau să ia niște haine pe ea, va începe să tremure. În acest scenariu, tremuratul intervine ca reacție involuntară a organismului în încercarea de a ridica temperatura corpului.

Așadar, dacă observați că tremură pisica, incălziți-o cu o pătură sau să o duceți într-un loc călduros din casă. La fel, veți observa că pisica va începe să tremure și după ce este tunsă. Pierzând câțiva centimetri de blană, pielea pisicii nu își va mai putea menține temperatura optimă în zilele mai răcoroase vara sau atunci când în casă este pornit aerul condiționat.

Hipertermie

Temperatura (febra) este o altă cauză din care pisica poate să tremure. În acest caz, trebuie să mergeți de urgență cu ea la medicul veterinar pentru a depista locul infecției și administrarea unui tratament corespunzător.

Poate fi vorba despre o simplă gripă, răceală sau de complicatii mai complexe. Infecții la organe interne care îi pot pune viața în pericol. Cea mai frecventă este infecția sau tumorile ovariene la pisicile care nu sunt sterilizate.

Stresul sau frica pot fi cauzele din care tremură pisica

Pe cât sunt de curioase, pe atât sunt de sperioase și stresate când sunt scoase din mediul lor. Este de ajuns să ieșim cu pisica pe ușa casei și aceasta va începe să tremure din toate încheieturile.

Trebuie să încercăm pe cât posibil să scoatem pisica din situația stresantă. Mângâiatul și vorbitul pe ton bland poate ajuta foarte mult la calmarea felinei.

Durerea

Pisicile pot începe să tremure când au parte de o experiență dureroasă. De la o accidentare mai serioasă, a cărei consecință este durerea acută, până la afecțiuni interne care produc dureri.

În acest scenariu, este recomandată vizita de urgență la medicul veterinar.

Hipoglicemia poate fi o cauză din care tremură pisica

Aceasta este cauza comună care poate provoca tremuratul și chiar starea de leșin, atât la oameni, cât și la pisici. Mai ales la pisicile diabetice pot apărea crize de hipoglicemie care se manifestă prin tremurat accentuat. În acest caz, este recomandat să hrăniți imediat pisica pentru a-i regla glicemia.

Problemele neurologice

De cele mai multe ori, nu există un tratament prin care pisica să scape de tremuratul provocat de problemele neurologice. Există însă remedii, dar acestea nu se pot aplica decât după examinări atente de specialitate.

Nu sunt excluse din lista de cauze ale tremuratului nici stările de agitație sau bucurie. Acestea pot provoca tremuratul pisicii pe perioade scurte de timp.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

2 comentarii la „De ce tremură pisica – Cauze și Remedii”

Lasă un comentariu