Ingrijirea pisicii Sanatate si Afectiuni Pisici

De ce tremura pisica – Cauze si Remedii

Daca va intrebati „de ce tremura pisica?”, aflati ca sunt multe cauze care pot duce la aceasta reactie fireasca a organismului.

Tremorul este o rectie fireasca a corpului la diversi factori si in anumite scenarii. Reprezinta o oscilatie aproximativ ritmica a muschilor, de cele mai multe ori cu scopul de a ridica temperatura corpului.

La fel ca si oamenii, animalele domestice au si ele tremour. Pisicile nu fac exceptie.
O pisica poate tremura din foarte multe motive, iar cand observam ca pisica noastra incepe sa tremure fara un motiv evident, trebuie sa o supraveghem atent si sa pornim investigatiile alaturi de medicul veterinar.

Cauze din care pisica incepe sa tremure

Hipotermie

Nu va fi un motiv de panica daca pisica incepe sa tremure dupa ce-i facem baie. Chiar daca in casa avem o temperatura ambientala la care noi, oamenii, ne-am simti bine dupa ce iesim din dus, pisicile sunt mai sensibile, mai ales atunci cand au blana si pielea uda. Temperatura pisicii este cu unul – doua grade mai mare decat a oamenilor, iar acest lucru acumulat cu imposibilitatea de a-si autoregla temperatura prin transpiratie sau sa ia niste haine pe ea, va incepe sa tremure. In acest scenariu, tremuratul intervine ca reactie involuntara a organismului in incercarea de a ridica temperatura corpului.
Incalziti pisica cu o patura sau sa o duceti intr-un loc calduros din casa.
La fel o sa observati ca pisica va incepe sa tremure si dupa ce este tunsa. Pierzand cativa centrimetrii de blana, pielea pisicii nu isi va mai putea mentine temperatura optima in zilele mai racoroase vara sau atunci cand in casa este pornit aerul conditionat.

Hipertermie

Temperatura (febra) este o alta cauza din care pisica poate sa tremure. In acest caz trebuie sa mergeti de urgenta cu ea la medicul veterinar pentru a depista locul infectiei si administrarea unui tratament corespunzator.
Poate fi vorba despre o simpla gripa, raceala sau de complicatii mai complexe. Infectii la organe interne care-i pot pune viata in pericol. Cea mai frecventa este infectia sau tumorile la ovariene la pisicile care nu sunt sterilizate.

Stres / Frica

Pe cat sunt de curioase, pe atat sunt de sperioase si stresate cand sunt scoase din mediul lor. Este de ajuns sa iesim cu pisica pe usa casei si aceasta va incepe sa tremure din toate incheieturile.
Trebuie sa incercam pe cat posibil sa scoatem pisica din situatia stresanta. Mangaiatul si vorbitul pe ton bland poate ajuta foarte mult la calmarea felinei.

Durerea

Pisicile pot incepe sa tremure cand au parte de o experienta dureroasa. De la o accidentare mai serioasa a carei consecinta este durerea acuta si pana la afectiuni interne care produc dureri.
In acest scenariu este recomandata vizita de urgenta la medicul veterinar.

Hipoglicemia

Aceasta este cauza comuna care poate provoca tremuratul si chiar starea de lesin, atat la oameni cat si la pisici.
Mai ales la pisicile diabetice pot aparea crize hipoglicemie care se maniferta prin tremurat accentuat. In acest caz este recomandat sa hraniti imediat pisica pentru a-i regla glicemia.

Problemele neurologice

De cele mai mute ori nu exista un tratament prin care pisica sa scape de tremuratul provocat de problemele neurologice. Exista insa remedii, dar acestea nu se pot aplica decat dupa examinari atente de specialitate.

Nu sunt excluse din lista de cauze ale tremuratului nici starile de agitatie sau bucurie. Acestea pot provoca tremuratul pisicii pe perioade scurte de timp.

De ce tremura pisica – Cauze si Remedii

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Leave a Comment