De ce se joacă pisicile și cum alegem jucăriile pentru pisici

Atunci când intrăm într-un pet shop, pe lângă rafturile cu mâncare, ajungem inevitabil și la jucariile pentru pisici.

Una dintre caracteristicile pisicilor este apetitul lor sporit pentru joacă. Sunt foarte puține pisici care refuză să se joace cu diverse obiecte găsite în casă, cu alte pisici sau cu un simplu ghemotoc de hârtie.

Apetitul pentru joacă al pisicilor este invers proporțional cu vârsta lor. Este foarte adevărat că cea mai mare poftă de joacă o au în special puii de pisică, care încep să alerge, să se cațere pe perdele, draperii și chiar pe picioarele stăpânilor încă din primele săptămâni de viață. Nu trebuie ignorate însă nici pisicile mature și cele mai în vârstă, care au și ele reprizele lor de joacă, deși mai rare odată cu înaintarea în vârstă.

De ce se joacă pisicile?

Joaca la pisici nu este chiar ceea ce pare. Dacă la copiii noștri, joaca este o caracteristică a copilăriei, o formă de relaxare, consumare a energiei și antrenament fizic, la pisici se pune accent mai mult pe ultimul aspect. Prin joacă, puii de pisică se antrenează fizic și încep să învețe primele deprinderi de prădător. Chiar dacă o pisică este născută și crescută în casă, tot animal de pradă este și nu va refuza niciodată să atace o pasăre de dimensiuni mici, un șoarece sau chiar o insectă.

Prin joacă, puii de pisică învață să se cațere pe diverse obiecte, să pandească, să facă o ambuscadă, să se camufleze, să-și folosească ghearele, dinții și să evite pericolele. Nu vor refuza să pandească nici pasărelele care apar la televizor sau pe ecranul unui iPad, așa cum puteți vedea în acțiune pe Buffy.

Dacă avem în casă o pisică (de orice vârstă), este bine să ne facem timp și să ne jucăm cu ea. Pisicile mature și cele în vârstă au nevoie de mișcare pentru un echilibru sănătos, iar puii de pisică au nevoie de joacă pentru a-și consuma energia și pentru o dezvoltare corectă.

Cum alegem jucăriile pentru pisici?

În primul rând, atunci când punem la dispoziție o jucărie pentru pisici, trebuie să fim foarte atenți să nu le provoace răni sau să le accidenteze grav. „Lansetele”, adică betisoarele cu snur, pot fi foarte atractive pentru pisici, indiferent de vârstă. Trebuie să avem în vedere că nu este recomandat să le lăsăm o astfel de jucărie atunci când nu suntem în preajmă. În timpul jocului, pisica se poate strangula cu snurul „lansetei” sau își poate prinde strâns membrele superioare/inferioare. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți atunci când cumpărăm o jucărie, să nu aibă suprafețe dure și ascuțite.

Este recomandat ca jucăriile pentru pisici să fie achiziționate din pet shop-uri și magazine de specialitate, unde avem o oarecare garanție că produsele sunt conforme și îndeplinesc standardele de siguranță.

Apetitul pentru joacă cu anumite jucării și obiecte diferă de la o pisică la alta, în funcție de rasă, vârstă, preferințe și personalitatea fiecăreia. De exemplu, sunt pisici pentru care „lanseta” nu reprezintă un obiect de joacă, dar sunt mulțumite și se vor distra cu un simplu ghemotoc de hârtie sau cu ambalajul unei bomboane.

Un bun exemplu sunt pisicile noastre, Buffy și Soricel. Buffy este entuziasmată de fiecare dată și așteaptă nerăbdătoare să aruncăm ambalajul atunci când desfacem o bomboană de HALLS. Partida de joacă nu se încheie până când ambalajul nu ajunge sub canapea.

Pentru Soricel, ghemotocul de hârtie nu este deloc interesant și uneori nici „lanseta”. În schimb, este nebună după paiele de suc din plastic, jucăriile cu „iarbă matei” (Catnip) și cutiile goale în care se poate camufla.

Prin urmare, înainte de a cheltui bani pe o jucărie pentru pisică, trebuie să „întrebăm copilul” ce preferă. S-ar putea ca achiziția să fie mai puțin interesantă decât un simplu ambalaj de bomboană.

Majoritatea pisicilor nu vor refuza însă complexele de joacă, mai ales cele înalte pe care se pot cățăra și care au suprafețe de sisal pentru a-și ascuti ghearele. Dacă complexul are și una sau două cutii în care se pot ascunde, puteți să vă imaginați că aveți în casă un mic Disneyland pentru pisici.

De ce se joacă pisicile și cum alegem jucăriile pentru pisici
De ce se joacă pisicile și cum alegem jucăriile pentru pisici

Dacă nu aveți suficient spațiu pentru a amplasa un complex de joacă cu sisal, o soluție ar putea fi utilizarea unui perete liber. Producătorii de jucării pentru pisici și complexe de joacă oferă și opțiuni pentru spații restrânse, cum ar fi ansambluri de joacă montate pe perete.

Aceste ansambluri de joacă pe perete sunt concepute pentru a oferi pisicilor oportunitatea de a se cățăra, de a se întinde și de a se juca, ocupând un spațiu vertical în loc de unul orizontal. Ele pot include diferite platforme, scări, perne și jucării atașate, care să ofere pisicii dvs. stimulare mentală și exercițiu fizic.

Montarea unui ansamblu de joacă pe perete necesită în general instalarea unor suporturi sau rafturi rezistente, care să susțină greutatea pisicii și să ofere stabilitate. Este important să urmați instrucțiunile producătorului și să vă asigurați că fixarea este solidă și sigură.

Ansamblu de perete, loc de joaca pentru pisici.
Ansamblu de perete, loc de joaca pentru pisici.

Această soluție poate fi ideală pentru a economisi spațiu într-un apartament sau într-o locuință cu puțină suprafață disponibilă pentru jucării și complexe de joacă tradiționale. Pisica dvs. va putea să se bucure de o zonă de joacă înălțată, fără a ocupa prea mult spațiu în cameră.

Asigurați-vă că alegeți un ansamblu de joacă pe perete care se potrivește nevoilor și preferințelor pisicii dvs. și că este construit din materiale sigure și durabile. Oricare ar fi soluția pe care o alegeți, asigurați-vă că oferiți pisicii dvs. oportunități adecvate pentru exercițiu, stimulare mentală și divertisment.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

5 comentarii la „De ce se joacă pisicile și cum alegem jucăriile pentru pisici”

  1. Pingback: Pisica și Bradul de Crăciun - Metode de supraviețuire (pentru brad)
  2. Pingback: Învățământ la distanță pentru pisicile aflate în autoizolare
  3. Pingback: Poți comunica cu pisica din priviri - Clipirea ochilor la pisică
  4. Pingback: Pisica strănută. Motive de îngrijorare?
  5. Pingback: Pisica zgârie canapeaua și mobila? Iată ce trebuie să faci

Lasă un comentariu