Jucarii Pisici

De ce se joaca pisicile si cum alegem jucariile pentru pisici

Una dintre caracteristicile pisiclor este apetitul sporit pentru joaca si energia. Sunt foarte putine pisici care refuza sa se joace cu diverse obiecte gasite prin casa, cu alte pisici sau cu un banal ghemotoc de hartie.
Apetitul pentru joaca al pisicilor, este invers proportional cu varsta.
Este foarte adevarat ca cea mai mare pofta de joaca o au in special puii de pisica, care incep sa alerge, sa se catere pe perdele, draperii si chiar pe picioarele stapanilor, inca din primele saptamani de viata. Nu trebuie ignorate insa pisicile mature si cele mai in varsta, care au si ele reprizele lor de joaca. Ce-i drept, ceva mai rare odata cu inaintarea in varsta.

Joaca la feline, nu este chiar ceea ce pare. Daca la copii nostri, joaca este o caracteristica a copilariei, o forma de relaxare, consumare a energiei si antrenare fizica, la feline se pune accent mai mult pe ultimul aspect. Prin joaca, puii de pisica se antreneaza fizic si incep sa invete primele deprinderi de pradator. Chiar daca o pisica este nascuta si crescuta in casa, ea tot animal de prada este, si nu va refuza niciodata sa atace o pasare de dimensiuni mici, un soricel sau chiar o insecta.
Prin joaca, puii de pisica invata sa se catere pe diverse obiecte, sa pandeasca, sa faca o ambuscada, sa se camufleze, sa-si foloseasca ghearele, dintii si sa eschiveze atunci cand este in pericol. Nu vor refuza sa pandeasca nici pasarelele care apar la TV sau pe ecranul unui iPad, asa cum o puteti vedea pe Buffy in actiune 😊

Daca avem in casa o pisica (de orice varsta) este bine sa ne facem timp si sa ne jucam cu ea. Pisicile mature si cele in varsta au nevoie de miscare pentru un echilibru sanatos. Puii de pisica au nevoie de joaca pentru a-si consuma energia si pentru o dezvoltare corecta.

Cum alegem jucariile pentru pisci?

In primul rand, atunci cand punem o jucarie la dispozitia unei pisici, trebuie sa fim foarte atenti ca aceasta sa nu o raneasca sau sa o accidenteze grav. „Lansetele„, asa cum sunt numite betisoarele cu snur, pot fi foarte atractive pentru pisici, indiferent de varsta. Trebuie sa avem in vedere ca nu este recomandat sa-i lasam o astfel de jucarie atunci cand nu suntem prin preajma. In joaca, pisica se poate strangula cu snurul „lansetei” sau isi poate prinde strans membrele superioare / inferioare. La fel, trebuie sa fim foarte antenti, ca atunci cand cumparam o jucarie aceasta sa nu fie prevazuta cu suprafete dure si ascutite.
Este recomandat ca jucariile pentru pisici sa fie cumparate din pet shop si magazine de specialitate, undeva avem o oarecare garantie ca produsele sunt conforme si indeplinesc standarele de siguranta.

Apetitul pentru joaca cu anumite jucarii si obiecte difera de la o pisica la alta, in functie de rasa, varsta, preferintele si personalitatea ei. De exemplu, sunt pisici pentru care „lanseta” nu reprezinta un obiect de joaca, insa sunt multumite si vor incinge o partida pe cinste cu un banal ghemotoc de hartie sau cu ambalajul unei bomboane.
Un bun exemplu sunt pisicile noastre, Buffy si Soricel. Buffy este „ciulita” toata si asteapta cu nerabdare sa-i aruncam ambalajul atunci cand desfacem o bomboana de HALLS. Partida de joaca nu se sfarseste pana cand ambalajul nu ajunge sub canapea.
Pentru Soricel nu este deloc interesant ghemotocul de hartie si uneori nici „lanseta”. Este innebunita insa dupa paiele de suc din plastic,  jucariile cu „iarba matei” (Catnip) si cutiile goale in care se poate camufla.
Asadar, inainte sa dam banii pe o jucarie pentru pisica, trebuie sa „intrebam copilul” ce prefera. S-ar putea ca achizitia sa fie mai putin interesanta decat un banal ambalaj de bomboana.
Majoritatea pisicilor nu vor refuza in schimb ansamblurile de joaca. Mai ales cele inalte pe care se pot catara si cu sisal pe care sa-si ascuta ghearele. Daca ansamblul este prevazut si cu una, doua cutii in care sa se poata ascunde, puteti sa va imaginati ca aveti in casa un mic Disneyland pentru pisici.

Daca nu aveti suficient spatiu pentru amplasarea unui ansamblu de joaca cu sisal, un perete liber v-ar putea oferi solutia. Producatorii de jucarii pentru pisici si ansabluri complexe, ofera si solutii pentru spatiile restranse. Ansamblu de joaca pe perete.

Aceste ansabluri de joaca pe perete sunt foarte apreciate de pisici, care intotdeauna vor prefera sa fie la inaltime. La propriu. Pentru stapani este avantajul spatiului redus pe care-l ocupa in camera, iar designul se poate integra foarte bine in cel la unui living sau dormitor.

De ce se joaca pisicile si cum alegem jucariile pentru pisici

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Leave a Comment