Lipsa poftei de mâncare la pisici – Cauze și Tratament

Lipsa poftei de mâncare la pisici nu este întotdeauna motiv de îngrijorare. Atunci când pisica ta refuză hrana, primul gând este că este mofturoasă. Este cunoscut faptul că pisicile pot fi selective în privința alimentelor și nu acceptă orice fel de mâncare. Nu trebuie să vă faceți griji dacă pisica voastră refuză mâncarea într-o zi sau mănâncă mai puțin decât de obicei. La fel ca și noi, oamenii, există zile în care pur și simplu avem mai puțină poftă de mâncare.

Cu toate acestea, dacă pisica voastră își pierde apetitul brusc sau refuză hrana cu care era obișnuită, lucrurile nu sunt la fel de simple. Cauzele pot fi multiple și de cele mai multe ori o vizită la veterinar este obligatorie.

Lipsa poftei de mâncare la pisici

Lipsa poftei de mâncare poate fi semnul unor afecțiuni și dureri pe care pisica voastră le resimte sau poate fi legată de starea emoțională. Poate fi vorba despre o durere de dinți, de stomac, de prezența paraziților interni, diabet, răceală sau chiar cancer. Prin urmare, nu amânați vizita la veterinar.

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni descoperite de medicii veterinari este anorexia. Cauzele apariției anorexiei pot fi: stresul, schimbarea dietei, schimbarea mediului, lipsa intimității, boli ale aparatului digestiv sau respirator, vărsături, diaree, constipație, inflamații și afecțiuni ale organelor vitale. Împreună cu medicul veterinar, veți putea modifica dieta pisicii, dacă cauzele lipsei de apetit nu sunt îngrijorătoare.

În cazul în care pisica voastră a fost vaccinată recent sau a fost supusă unor operații sau tratamente, este normal ca apetitul să fie scăzut.

Când intră în călduri, pisicile aproape că nu mănâncă deloc. De asemenea, în timpul verii și în perioadele caniculare, acestea pot să mănânce mai puțin sau să refuze complet hrana.

Pisicile gestante vor consuma mai puțină hrană în primele săptămâni de sarcină, deci nu trebuie să vă faceți prea multe griji.

Pisicile pot refuza hrana și după o călătorie lungă, mai ales dacă au rău de mișcare. Nu se recomandă schimbarea hranei în fiecare săptămână, ci dacă pisica voastră are deja un tip de mâncare preferat, puteți rămâne la el.

Este recomandat ca bolurile de mâncare să fie curate, hrana să fie proaspătă, iar în cazul în care este necesară schimbarea dietei, aceasta trebuie făcută treptat.

Pentru a preveni pierderea apetitului, este important să-i oferiți pisicii o dietă echilibrată și sănătoasă, să o protejați de stres, să-i asigurați intimitate, să depărtați litiera de bolurile de mâncare și să nu îi limitați accesul la hrană.

Cât trebuie sa mănânce o pisică în fiecare zi

În mod normal, o pisică sănătoasă ar trebui să consume aproximativ 30 – 40 grame de hrană pe kilogram de masă corporală. Deci, dacă aveți o pisică de 3 kg, 120 de grame de hrană pe zi ar trebui să fie suficient. Trebuie să aveți grijă însă ca hrana să nu conțină mai mult de 250 – 300 de calorii. O pisică adultă va mânca de 2 – 5 ori pe zi, iar acest lucru poate varia în funcție de perioada anului (mai cald sau mai rece) și de vârstă.

Lipsa poftei de mâncare la pisici
Lipsa poftei de mâncare la pisici

Apetitul, meniul pisicii și condițiile în care mănâncă depind în mare măsură și de rasă. O pisică obișnuită (rasa europeană) nu va avea probleme în a mânca din orice castron. Însă pisicile de rasă pot fi mai mofturoase și pot refuza hrana dacă se schimbă vasul din care obișnuiesc să mănânce în mod regulat. De exemplu, birmanezele sunt cunoscute pentru mofturile lor în ceea ce privește mâncarea, condițiile și starea emoțională.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. Sunt administrator și editor principal pe StealthSettings.com, dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de pisici.

3 comentarii la „Lipsa poftei de mâncare la pisici – Cauze și Tratament”

Lasă un comentariu