Sanatate si Afectiuni Pisici

Lipsa poftei de mancare la pisici – Cauze si Tratament

Atunci cand pisica ta refuza hrana, primul gand care iti vine in minte este ca e mofturoasa. Se stie ca pisicile au obiceiul de a stramba din nas la diferite feluri de mancare si nu accepta orice. Nu trebuie sa va ingrijorati daca intr-o zi pisica dvs. refuza mancarea sau mananca mai putin decat de obicei. La fel ca si noi, oamenii, pot fi zile in care pur si simplu avem mai putina pofta de mancare.

Insa, daca, felina isi pierde apetitul brusc sau refuza hrana cu care era obisnuita, lucrurile nu stau la fel de simplu. Cauzele pot fi multiple, iar de cele mai multe ori o vizita la cabinetul veterinar este obligatorie.

Lipsa poftei de mancare poate fi semnul unor afectiuni si dureri pe care pisica voastra le simte, sau poate fi pe fond emotional.
Poate fi vorba despre o durere de dinti, de burta, paraziti interni, diabet, raceala sau chiar cancer. Asadar, nu amanati vizita la veterinar.
Cea mai frecventa afectiune descoperita de mediciii veterinari este anorexia. Cauzele aparitiei anorexiei pot fi: stresul, schimbarea dietei, schimbarea mediului, lipsa de intimitate, boli ale aparatului digestiv sau respirator, voma, diaree, constipatii, inflamatii si afectiuni ale organelor vitale. Impreuna cu medicul veterinar veti schimba dieta felinei, daca cauzele lipsei de mancare nu sunt ingrijoratoare.

In cazul in care pisica voastra a fost vaccinata recent sau a fost supusa unor operatii sau tratamente, e normal ca apetitul sa fie scazut.
Cand intra in calduri, pisicile aproape ca nu mananca deloc. De asemenea pe perioada verii si a caniculei, acestea or sa manance mai putin sau pot refuza mancarea de tot.

Pisicile gestante vor manca mai putin in primele saptamani de sarcina, deci nu te ingrijora prea mult.
Pisicile pot refuza mancarea si dupa o lunga calatorie, mai ales daca acestea au rau de miscare.
Nu se recomanda schimbarea hranei in fiecare saptamana, ci daca deja pisica voastra are un fel preferat poti ramane la el.
Se recomanda ca vasele de mancare sa fie curate, mancarea sa fie proaspata, iar daca se impune schimbarea dietei, aceasta trebuie facuta treptat.

Pentru a preveni pierderea apetitului, este important sa ii asigurati o dieta de hrana echilibrata si sanatoasa, sa o feriti de stres, sa aiba acces la intimitate, litiera sa fie departe de bolurile de hrana, iar accesul la hrana sa nu fie limitat.

Cat trebuie sa manance o pisica pe zi?

In mod normal o pisica sanatoasa trebuie sa consume in jur de 30 – 40 grame de mancare pe 1 Kg masa corporala. Deci daca aveti o pisica de 3 kg, 120 de grame de mancare pe zi ar trebui sa fie suficent. Aveti mare grija insa ca mancarea sa nu contina mai mult de 250 – 300 de calorii. O pisica adulta va manca de 2 – 5 ori pe zi. Acest lucru depinde de perioada anului (mai cald sau mai rece) si de varsta.

Apetitul, meniul pisicii si conditiile in care mananaca depind foarte mult si de la rasa la rasa. O pisica obisnuita (rasa europeana) nu va avea nici o problema sa manance din orice castron. O pisica de rasa, poate face mofturi si daca se schimba vasul de mancare din care obisnuita sa manance zi de zi. Birmanezele sunt recunoscute pentru mofturile lor in ceea ce priveste mancare, conditiile si starea emotionala.

Lipsa poftei de mancare la pisici – Cauze si Tratament

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Leave a Comment