Eutanasierea pisicilor fără stăpân, prioritatea Șobolanilor din România.

Venerate în antichitate și asociate cu zeițele Bastet, Mafdet, Sekhmet, eutanasierea pisicilor fără stăpân a devenit prioritatea Șobolanilor politici din România.

De citit: Misterele pisicilor în religii și culturi din întreaga lume

Deputatul (mascul alfa) Daniel-Liviu Toda, împreună cu populația: Cambera Oana-Alexandra, Ichim Cristian-Paul, Lupu Andrei-Răzvan, Rizea Cristina Camelia și Tulbure Simina-Geanina-Daniela au înaintat Senatului o propunere legislativă privind modificarea şi completarea OUG nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a animalelor fără stăpân. Acestă propunere legislativă include și pisicile pe lista animalelor fără stăpân, urmănd ca acestea să fie eutanasiate.

„asimilând pisicile câinilor se poate ajunge ca şi acestea să fie eutanasiate după o vreme, dacă suferă de boli incurabile sau nimeni nu le adoptă”

Daniel-Liviu Toda (în „Noaptea Minții”)

Cum să asimilezi pisicile câinilor, când aceste animale au stiluri de viață total diferite, abilități diferite, impact social total diferit? De ce nu o fi asimilat și porumbeii voiajori căinilor? Fără să înteleagă care sunt diferențele dintre câinii fără stăpân și pisicile fără stăpân, acești șobolani cu minte de hamsteri nu au găsit altceva mai bun decât să „protejeze” pisicile fără stăpân prin eutanasiere, dacă acestea nu sunt revendicate în termen de 7 zile lucrătoare de la data luării în evidența adăpostului.

Această lege ar presupune stângerea de pe străzi a unui număr imens de pisici, pentru că ce să vedeți, pisicile care trăiesc pe lângă casele oamenilor nu au probleme în a sări peste garduri. Așadar, dacă locuiești la casă și ai pisici prin curte, acestea pot fi considerate „animale fără stăpân” dacă părăsesc curtea casei. Pentru că pisica nu poate fi ținută în lanț sau în cușcă, așa cum pot fi ținuți câinii.

Sunt pisicile fără stăpân la fel de periculoase cum sunt cânii fără stăpân?

În primul rând, nu suntem de acord nici cu eutanasierea câinilor fără stăpân. Într-o societate normală, unde nu mințile de hamster sunt cele care scriu legi și proiecte, ci oamenii, animalele fără stăpân trebuie sterilizate și îngrijite în adăposturi care să le ofere condiții decente.

În ceea ce privește pericolele la care este expusă societate de către pisicile fără stăpân, acestea sunt aproape nule. Este adevărat că pisicile fără stăpân pot transmite boli cum ar fi toxoplasmoza sau giardia, însă pentru ca acești paraziți să ajungă la oameni, este nevoie de un contact direct cu pisica sau cu fecalele acesteia. Șobolanul deputat Daniel-Liviu Toda, ar trebui să știe că prin natura instinctului de supraviețuire, pisica nu lasă facalele la vedere pe alei, așa cum o fac câinii, ci caută locuri în care acestea să poată fi acoperite cu pământ sau cu nisip. Este puțin probabil să calci pe stradă în fecale de pisică, dar este o provocare să nu calci în fecalele câinlor cu stăpân.

Nu pisicile au fost cele care au sfâșiat și omorât copii și femei prin parcuri sau prin cartiere. Au fost câinii fără stăpân, pe care voi, Șobolanii, nu sunteți interesați să-i adunați în adăposturi și să-i sterilizați. Vedeți însă o oportunitate financiară în eutanasierea pisicilor fără stăpân, ascunsă în niste litere de lege.

Pisicile sunt doar cele care atât în Centrul Vechi al Bucureștiului cât și prin cartiere, țin rozătoarele la distanță. De exemplu, pe pisica din imaginea de mai jos o cunosc și o hrănesc cam de 8 ani. Ea este cunoscută în cartier ca „Stufoasa”. Eu am botezat-o „Prietena mea”, pentru că vine după mine de fiecare dată când mă vede, iar dacă nu am o conservă la mine, mă așteaptă în fața scării până revin cu mâncare pentru ea. Își face veacul în subsolul blocurilor și prin ghene, unde de-a lungul anilor a contribuit semnificativ la îndepărtarea șobolanilor.

Eutanasierea pisicilor fără stăpân, prioritatea șobolanilor politici din România.
Stufoasa – Prietena mea

Din păcate, de-a lungul anilor, puii Stufoasei au fost majoritatea călcați de mașini. Nu știu câți dintre puii ei au fost adoptați, însă nu cunosc nicio „pisică fără stăpân” prin cartier care să fie urmaș al ei. Din fericire, în vara anului 2022, un ONG a luat-o pe Stufoasă și pe alte pisici din cartier și le-au sterilizat. Domnule Șobolan, nu ai putut să trimiți Senatului o propunere legislativă cu un program coerent pentru sterilizarea acestor animale fără stăpân?

Cănd am primit pe mail un mesaj despre această lege, inițial am crezut că este vorba despre un spam prost făcut. Persoana respectivă a revenit cu un mesaj în care mi-a atașat și link-ul de pe pagina web a Senatului, unde este expusă această propunere legislativă care prevede eutanasierea pisicilor fără stăpân.

Propunerea legislativă pentru eutanasierea pisicilor fără stăpân, ințiată de șobolanul Daniel-Liviu Toda

B139/2024 – Senatul României.

Expunerea de motive la iniţiativa legislativă: Link Senat.ro

Forma inițiatorului: Link Senat.ro

Adresa de înaintare a iniţiativei legislative pentru dezbatere: Link Senat.ro.

Extras din „expunerea de motive”:

EXPUNERE DE MOTIVE

Proiect de lege privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

Până astăzi, s-a reglementat exclusiv modul de gestionare al populației de câini de rasă comună. S-a pierdut din vedere populația tot mai numeroasă de pisici din rasă comună. Chiar dacă acestea nu pun în pericol oamenii, trebuie să avem în vedere faptul că numărul lor tot mai mare determină, în ciuda sancționării penale a cedării lor sau a relelor tratamente aplicate, imposibilitatea procurării hranei și transmiterea unor maladii specifice care se traduc prin suferințe continue.

Pe de altă parte, inexistența unui cadru legislativ care să reglementeze gestionarea populației pisicilor fără stăpân înseamnă imposibilitatea pentru unitățile administrativ-teritoriale de a aloca fondurile necesare adăposturilor, tratamentului și sterilizării lor. Nu în ultimul rând, inexistența obligativității microcipării pisicilor permite mai ușor abandonarea lor de către proprietari.

Astfel, se impune modificarea și completarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prin acordarea unui tratament identic și pisicilor.

Deci autoritățile administrative nu ar putea primi fonduri pentru adăposturi, tratamente și sterilizarea pisicilor, dacă acestea nu sunt incluse în legea care prevede eutanasierea lor.

Vor fi eutanasiate animalele prevăzute la art. 5 şi 7 din ordonanţa de urgenţă.

Și acum să vedem articolele 5 și 7 …

Art. 5.

(1) Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată.

(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a animalelor prevăzuţi la alin. (1).

(3) Eutanasia este singura procedură admisă de suprimare a vieţii animalelor care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art. 7. 

(1) în termenul prevăzut la art. 4 alin. (1), animalele capturate şi înregistrate în evidenţele adăposturilor pot fi revendicate sau adoptate după cum urmează;

a) în primele 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în evidenţele adăposturilor, animalele pot fi revendicate de către proprietari;

b) după expirarea termenului prevăzut la lit. a) şi până la expirarea termenului de 30 zile lucrătoare, animalele pot fi revendicate sau adoptate de către persoane fizice sau juridice, din ţară sau din străinătate, în condiţiile legii;

c) revendicarea şi adopţia sunt gratuite.

(2) Animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar.

(3) Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(4) Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate.

(5) Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se suportă din bugetul local şi/sau din alte surse.

….

Daniel-Liviu Toda, inițiator al acestei propuneri legislative lipsite de orice logică umană, deputat plătit din bani publici pentru a emana asemenea inepții.

Din câte înțeleg din presă, „cu inima strânsă”, Daniel Toda a anunţat că va retrage proiectul de lege depus la Parlament, în urma unor „mesaje oribile” pe care le-a primit.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu