Cât trăiește o pisică și care sunt etapele vieții

Înainte sa afli cât trăiește o pisică și care sunt etapele vieții unei pisici, să vedem de unde a venit legenda care spune că pisica are 9 vieți.

Se spune că pisica are 9 vieti, însa, în realitate are o singură viață la fel ca oricare altă viețuitoare. Mitul conform căruia pisicile au 9 vieți vine din Egiptul antic. La acea vreme era venerată zeița Bastet, cu corp de femeie și cap de pisică. Egiptenii spuneau despre aceasta zeiță că are mai multe vieți, drept care s-a crezut si despre pisici acelasi lucru.

Revenind la viața reală din zilele noastre, durata de viață a unei pisici depinde foarte mult de expunerea la pericole, accidente (mai ales pisicile de afară), calitatea vieții si moștenirea genetică.

Cât trăiește o pisică – Etapele vieții

O durată cât mai indelungată de viață depinde de cele mai multe ori de mediul în care trăiesc, sterilizare și dietă. O pisică care stă în casă are sanse mari să ajungă sau chiar sa depasească 20 de ani de viață, în timp ce o pisică care stă afară și hoinărește, ajunge la 8 – 10 ani de viață în cel mai fericit caz. Se știe că și rasa pisicii determină longevitatea. Pisicile siameze și birmaneze par să trăiască mai mult decât alte rase sau decât pisicile comune. Sunt și exceptii când pisica poate ajunge până la vârsta de 30 ani.

Viața unei pisici este formată din 6 etape. În fiecare etapă din viața unei pisici, aceasta are nevoie de atenție specifică.

1. Pisoi (kitten) – de când se naște și până la vârsta de 6 luni

Este etapa în care pisoiul sugar începe să exploereze și să învețe primele lucruri. Să facă cunoștință cu mediul înconjurător și să înceapă să-și dezvolte primele abilități naturale. În „10 sfaturi cum sa crești un pisoi fericit” am dat sfaturi utile despre cum să îngrijești un pisoi și ce trebuie să faci pentru siguranța și educația lui.

Principalele preocupări ale pisoiului vor fi joaca și somnul. O pisică la 6 luni are echivalentul a 10 ani umani.

2. Junior – de la 6 luni la 2 ani

În numai 2 ani, pisica va atinge aproape dimensiunile maxime. Corpul va fi definit și dezvoltat, iar în curând va trece de etapa copilăriei. Rețineți totuși că o pisică se poate reproduce la puțin după 1 an. Este bine ca până la 2 ani pisica sa fie sterilizată si cu vaccinurile la zi. Valabil atât pentru pisică cât și pentru motan.

3. Pisica tânără – 3 ani la 6 ani

În ani umani, înseamă că pisica are între 28 și 44 de ani. Perioada vieții în care pisica atinge apogeul performanțelor, este puternică și sănătoasă. Cu toate acestea țineți cont de vaccinare și controale medicale dacă observați că ceva nu este bine cu pisica.

4. Pisica matură sau adultă – între 7 ani și 10 ani

La aceasta vârstă, pisica incepe să dea primele semne de încetinire și este perioada în care începe să ia cel mai mult în greutate. Mâncarea trebuie adaptată pentru pisici mature, la fel și cantitatea. Obezitatea este un pericol pentru sănătatea și viața pisicilor mature. Este bine să intensificați controalele de rutină.

O pisică cu vârsta de 10 ani are echivalentul a 56 de ani umani.

5. Senior – pisica are între 11 și 14 ani

Începând cu această vârstă pisicie încep să arate primele semne de bătrânețe. În ani umani pisica ajunge la 72 de ani.

Mirosul, gustul și auzul își pierd din acurațe. Articulațiile încep să fie mai puțin flexibile iar reflexele sunt reduse. Începand cu această vârstă trebuie să fim foarte atenți la toate semnele de bătrânețe ale pisicii și să o ajutăm prin diete, controale frecvente la veterinar și condiții ambientale.

Dieta este foarte importantă pentru pisicile senior. Mulți producători de hrană pentru pisici oferă meniuri de mâncare optimizate special pentru pisicile trecute de 11 ani.

6. Pisica geriatrică – Cu vârsta de peste 15 ani

La vârsta de 15 ani pisica are echivalentul a 76 de ani umani, iar fiecare an pisicesc va fi echivalent cu 4 ani umani.

La această vârsta semnele îmbătrânirii sunt tot mai accentuate iar stăpanii trebuie să fie atenți la toate semnele care ar putea indica o problemă medicală. Dacă pisica are un apetit scăzut și începe să piardă din greutate, poate indica o problemă digestivă. Urinarea frecventă și setea excesivă pot indica probleme ale aparatului urinar sau o glicemie care nu este în paramentri normali. Rigiditatea și mobilitatea scăzută pot fi semn de artrita.

Practic, pisicile încep de la aceasta vârstă să dezvolte probleme medicale la fel ca și oamenii.

Vizitele la cabinetele veterinare trebuie să fie cât mai frecvente.

Răspunsul la întrebarea „Cât traiește o pisică?” este dat de calitatea vieții în toate etapele de dezvoltare, de rasă și de moștenirea genetică.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

2 comentarii la „Cât trăiește o pisică și care sunt etapele vieții”

Lasă un comentariu