Pisica are nouă vieți. Mituri și legende.

Pisicile sunt cunoscute pentru agilitatea lor remarcabilă și capacitatea de a se descurca în situații limită. Această abilitate a inspirat zicala „pisica are nouă vieți”, un mit perpetuat de-a lungul generațiilor și culturilor, încă de acum 10.000 de ani, din Egiptul Antic.

În realitate, pisica are o singură viață, așa cum au oamenii și animalele. Expresia „Pisica are nouă vieți” este o frază idiomatică folosită pentru a ilustra capacitatea remarcabilă de supraviețuire a pisicilor. Mitul este bazat pe observațiile oamenilor din diverse culturi, care au remarcat abilitățile de supraviețuire și comportamentul pisicilor.

Cum s-a născut acest mit care spune că pisica are nouă vieți?

Din câte se pare, acest mit a luat naștere din contopirea a ceea ce a simbolizat pisica în cultura egipteană, și a abilităților de supraviețuire în medii foarte diverse, în care alte animale nu s-ar descurca.

Originea și răspândirea mitului

În Egiptul antic, pisicile erau venerate și asociate cu zeița Bastet, protectoare a casei și simbol al fertilității și protecției. Tot pisicilor le-a fost atribuită și o aură de mister și supranatural. Se credea că pisica posedă abilități supranaturale, inclusiv capacitatea de a trăi mai multe vieți.

Cum s-a ajuns la nouă vieți? Într-o altă versiune, se crede că zeul soarelui (Atum Ra), sub forma unei pisici, ar fi vizitat lumea și ar fi dat naștere altor opt zei. Acest mit poate fi la baza zicalei „pisica are nouă vieți”, sugerând că Atum Ra și cei opt zei totalizează nouă vieți.

Obsesia egiptenilor pentru pisici a contribuit la răspândirea acestor feline pe rutele comerciale către Europa și mai departe. Pe măsură ce pisicile s-au răspândit, la fel au făcut și miturile legate de ele. În China, de exemplu, se spune că pisicile au nouă vieți. În schimb, în Italia, Germania, Grecia, Brazilia și în unele țări vorbitoare de limbă spaniolă, se crede că pisicile au șapte vieți. În tradițiile turcești și arabe, numărul vieților este de șase.

În tradiția englezească, zicala că pisicile au nouă vieți este menționată de secole, subliniind durabilitatea acestui mit de origine egipteană în cultura anglo-saxonă.

Explicațiile științifice ale acestei legende

Dincolo de mit, pisicile sunt animale uimitoare, care au rezistat neschimbate de-a lungul mileniilor și care s-au adaptat pe toate continentele. Motivele din care este răspândită expresia „pisica are nouă vieți” sunt destul de multe.

1. Adaptabilitatea

Pisicile sunt capabile să se adapteze și să se descurce bine în foarte multe medii, de la locuințe domestice până la străzile orașelor aglomerate și păduri sălbatice. Ele pot găsi confort, hrană și adăpost în condiții care ar fi extrem de dificile pentru alte animale.

Pisica are nouă vieți. Mituri și legende
Pisică vagaboandă la o terasă

2. Abilitățile de supraviețuire

Faptul că pisicile cad întotdeauna pe picioare nu este o metaforă sau un mit, ci o realitate. Pisicile pot să cadă de la înălțimi considerabile și să aterizeze pe picioare, datorită reflexului de redresare aeriană. Aceasta le permite să supraviețuiască căderilor de la înălțimi care ar putea fi fatale pentru alte animale.

Anatomia pisicii este un adevărat arsenal de atac și de apărare. Pisicile au un corp extrem de flexibil și mușchi puternici care le permit să se miște rapid și să evite pericolele cu ușurință. De asemenea, pisicile au o viteză de reacție uimitoare, mai mare decât a șerpilor. De exemplu, viteza de reacție a unei pisici domestice este de aproximativ 20-70 de milisecunde, în timp ce șerpii veninoși, cum ar fi viperele, au o viteză de reacție de aproximativ 50-90 de milisecunde. Această diferență le permite pisicilor să răspundă rapid la amenințări și să se ferească de pericole iminente care ar putea fi fatale.

Citește și: 30 de curiozități interesante despre pisici.

3. Abilitățile de vindecare a pisicilor

Se spune că pisica are nouă vieți și datorită abilităților de vindecare, chiar și atunci când nu primesc îngrijire din partea medicilor veterinari. Pisicile au un sistem imunitar mult mai robust decât alte animale, care le ajută să se recupereze rapid din diverse boli sau dacă sunt rănite.

Sunetul de tors al pisicilor nu indică întotdeauna starea lor de bine. Torsul ajută la vindecarea țesuturilor și al oaselor. Vibrațiile torsului sunt asociate cu frecvențe care pot stimula regenerarea și ameliorarea durerii. Atunci când pisica toarce, creierul lor eliberează endorfine, care sunt hormoni ai fericirii. Endorfinele au efecte analgezice și anxiolitice, contribuind la reducerea stresului și a durerii.

În concluzie, expresia „pisica are nouă vieți” este o metaforă care subliniază abilitatea pisicilor de a supraviețui și de a se recupera din situații periculoase datorită agilității, flexibilității, capacităților de vindecare și adaptabilității lor. De asemenea, acest concept este înrădăcinat în mituri și culturi, unde pisicile au fost considerate animale misterioase și magice.

Englezii au și proverbul „A cat has nine lives. For three he plays, for three he strays, and for the last three he stays„. Cu alte cuvinte, după ani de vânătoare și aventuri în care și-au pus viața în pericol, pisicile se pot bucura de o viață lungă odihnindu-se la soare.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu