Ce este FeLV (virusul leucemiei feline) și care sunt simptomele

FeLV (virusul leucemiei feline) este una dintre cele mai periculoase boli pentru pisici. Virusul leucemiei feline este o afecțiune care slăbește sistemul imunitar al pisicii și poate duce la cancer și alte boli foarte periculoase. FeLV este o boala infecțioasă cauzată de un virus (retrovirus), care face parte din aceeasi familie din care este și virusul HIV de la oameni și virusul care provoaca FiV la pisici.

Deși este o boală foarte contagioasă, nu trebuie să vă îngrijorați dacă alături de pisca infectată cu FeLV aveți un câine sau un alt animal de companie, în afară de feline. Așa cum spune și numele, virusul leucemiei feline este prezent numai la pisici sau la alte feline. Nu se poate transmite la câini, papagali, alte animale sau la oameni.

Cum se transmite FeLV (virusul leucemiei feline)?

FeLV (virusul leucemiei feline) poate pătrunde în organismul pisicii în diverse moduri, ceea ce face ca boala să fie extrem de contagioasă. Odată intrat în corpul pisici, FeLV se poate reproduce în diferite celule, având o preferință pentru limfocite – paznicii sistemului imunitar ai pisicii. Aceste celule se găsesc în tot corpul și sunt adesea eliminate prin secreții, cum ar fi saliva, fecalele sau urina.

FeLV prezintă o rezistență scăzută în mediul extern, astfel că nu trebuie să vă îngrijorați dacă pisica trece pe lângă fecalele care au fost acolo din ziua precedentă. Totuși, trebuie o atenție sporită la contactul direct între pisici, în special în timpul perioadelor de călduri, când acestea se pot mușca, zgâria și lupta pentru împerechere.

Fiind prezent în saliva pisicii, virusul FeLV poate fi transmis dacă două pisici beau apă sau mănâncă din același bol. În plus, dacă o pisică este infectată, există riscul ca boala să fie transmisă și la pisoii ei în primele zile de viață.

Simptomele

Simptomele asociate leucemiei feline variază foarte mult de la o pisică la alta, fiind foarte dificil să se prevadă cu exactitate evoluția bolii. Sunt pisici care pot elimina virusul pe cont propriu, în timp ce altele pot fi infectate fără a prezenta simptome evidente. Unele pisici pot prezenta simptome generice, cum ar fi febră, scăderea apetitului și a dorinței de mișcare.

În cazurile mai severe, pot apărea limfomi, care sunt de fapt tumori ce pot apărea în diverse părți ale corpului și care pot necesita tratament chirurgical sau chimioterapie.

Creșterea excesivă a limfocitelor în corpul pisicii, cunoscută sub numele de leucemie, indică o deficiență în funcționarea sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că orice alt virus sau bacterie care pătrunde în organismul pisicii ar putea cauza cu ușurință alte boli secundare.

Este de spus și faptul că sunt și pisici imune la FeLV. Acestea, deși au contactat virusul nu îl pot răspândi în primele 2-4 săptămâni de la infectare. După câteva săptămâni, acestea pot infecta cu virusul leucemiei feline și alte pisici.

Teste și analize pentru virusul leucemiei feline

Diagnosticul pentru virusul leucemiei feline se bazează pe teste de laborator. Printre acestea se numără teste rapide precum SNAP TEST, care, prin analiza unei mici probe de sânge se pot identifica pisicile infectate în timpul viremiei. Cu toate acestea, analiza PCR sau a măduvei este considerată cea mai relevantă metodă de diagnostic, oferind o identificare precisă a virusului FeLV.

Atunci când mergeți cu pisica la medicul veterinar, acesta poate utiliza teste suplimentare pentru diagnosticarea leucemiei feline. De exemplu, prin testul ELISA se poate identifica proteinele FeLV din sânge. Acest test este extrem de sensibil, permițând detectarea infecțiilor la stadii foarte timpurii. Este bine să rețineți că unele pisici pot elimina infecția în câteva luni și pot da ulterior rezultate negative la testul ELISA.

Ce este FeLV (virusul leucemiei feline) și care sunt simptomele
Ce este FeLV (virusul leucemiei feline) și care sunt simptomele

Un alt test relevant este testul IFA, care detectează stadiile progresive ale infecției. Pisicile cu rezultate pozitive la testul IFA au șanse reduse de a elimina virusul și au de obicei un prognostic slab pe termen lung. Testul IFA se efectuează în laborator, mai degrabă decât în clinica veterinară, și oferă informații importante pentru gestionarea și tratamentul leucemiei feline.

Tratamentul virusului leucemiei feline (FeLV)

Din păcate, până în prezent nu a fost descoperit un tratamentu pentru infecţia cu FeLV. Sunt disponibile terapiile care se concentrează pe administrarea de vitamine și produse care stimulează sistemul imunitar pentru a îmbunătăți calitatea vieții pisicii bolnave, însă aceasta nu se va recupera complet. Trebuie avut grijă pentru evitarea sau controlarea efectelor pe care le are virusului leucemiei feline (anemie, cancer).

În prezent, prevenirea este singura metodă eficientă pe care o puteți implementa pentru ca pisica dvs. să nu contacteze acest virus. Dacă aveți deja o pisică pozitivă la testul FeLV, este recomandat să evitați aducerea unei alte pisici în casă, pentru a preveni transmiterea virusului. La fel și dacă vreți să aduceți o nouă pisică de pe stradă. Înainte să o aduceți acasă, este foarte recomandat ca aceasta să fie deparazitată și testată pentru FeLV, pentru a nu infecta pisca sau pisicile pe care le aveți deja.

De citit și: Beneficiile și cât de importantă este vaccinarea pisicilor

Vaccinarea este o măsură bună de prevenire pentru pisoi. Chiar dacă nu oferă o protecție completă, vaccinul poate reduce riscul de infectare. Este recomandat să se administreze prima dată când pisoiul este mic și să se reînnoiască anual. Deși nu poate garanta în mod absolut că pisica nu va contracta FeLV pe parcursul vieții sale, este un pas important pentru protecție.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu