30 de curiozități interesante despre pisici.

De la Felis lybica, prima pisică domesticită acum aproximativ 9.000 de ani, și până în zilele noastre, oamenii au căutat să descopere tot mai multe mistere și curiozități interesante despre pisici. Un articol interesant este „Misterele pisicilor în religii și culturi din întreaga lume„, de unde poți afla ce a însemnat și ce înseamnă pisica pentru oameni de-a lungul mileniilor.

Pisicile sunt cu siguranță cele mai populare animale de companie în foarte multe țări de pe glob. Sunt animale iubitoare, jucăușe, energice, șirete, care de foarte multe ori fac lucruri amuzante care ne stârnesc râsete. Pentru a descoperi și mai mult aceste feline, în acest articol ți-am pregătit 30 de curiozități interesante despre pisici.

30 de curiozități interesante despre pisici.

Cea mai mare rasă de pisici domestice este Maine Coon. Masculii pot cântări între 6 și 9 kg, iar femelele între 4 și 6 kg. Unele exemplare pot ajunge chiar la 11-15 kg și la peste 100 cm lungime. Pisica Maine Coon are un corp lung și musculos, cu blană stufoasă și picioare puternice.

Cea mai mică rasă de pisici din lume este Singapura. Pisicile din această rasă sunt cunoscute pentru dimensiunile lor extrem de mici și delicate. Aceste pisici au trup mic, urechi mari și ochi expresivi. Masculii din rasa Singapura cântăresc între 2 și 3 kg, iar femelele între 1,8 și 2,7 kg. Dimensiunile sunt de pisică minionă. Lungime de 20-30 cm (de la cap la coadă) și nu sunt mai înalte de 10-15 cm.

O pisică domestică trăiește în medie 15-16 ani. Pisicile urbane (sau cele vagaboande) trăiesc în medie 3-5 ani. Dacă vrei să descoperi mai multe curiozități interesante despre pisici și cât de mult pot să trăiască acestea, poți să vezi și articolul nostru: Câți ani trăiește o pisică și care sunt etapele vieții.

În medie, pisicile nasc cam 4-6 pui odată, de două ori pe an. Sunt însă rase precum Maine Coon care poate să nască și 12 pui odată. Rasele de pisici Birmaneză și Siameză pot să nască și 10 pui la o singură naștere (fătare). Nu este nimic anormal dacă pisica naște un singur pui.

Blue Bell, o pisică persană din Africa de Sud, a dat naștere la 14 pui în 1975. Această naștere uimitoare a fost o surpriză chiar și pentru proprietarii ei, care nu se așteptau la un număr atât de mare de pisoi.

Pisicile pot vedea pe întuneric, dar nu pot vedea în bezna absolută. Deși au vedere pe timp de noapte mai bună de șase ori decât a oamenilor, pisica nu poate vedea în beznă absolută. Ca să vadă pe întuneric, pisica are nevoie de sursă cât de mică de lumină.

Pisicile nu simt gustul dulce. Aceasta este o caracteristică unică în comparație cu multe alte mamifere. Inabilitatea pisicilor de a percepe gustul dulce este din cauza unui defect genetic în receptorii gustativi. Cu toate acestea pisica va fi tentată să guste din cozonac, fursecuri sau din ciocolată (ceea ce nu este recomandat).

Pisicile nu simt gustul dulce
Pisicile nu simt gustul dulce

Pisicile pot distinge culorile. Una dintre cele mai mari curiozități interesante despre pisici este vederea. Comparativ cu câinii, pisicile văd culorile, însă nu la fel cum o fac oamenii. Pisicile văd o gamă restrânsă de culori, predominant în nuanțe de albastru și verde, și au dificultăți în a distinge între roșu și verde.

Creierul pisicilor este mai dezvoltat decât al câinilor. Din capitolul de curiozități interesante pentru pisici, nu putem să nu menționăm creierul acestora. Creierul pisicilor are aproximativ 300 milioane de neuroni, pe când câinii au în jur de 160 de milioane de neuroni. Cu toate acestea, creierul câinelui este mai mare decât al pisicii.

Pisicile au creierul mic. Deși este foarte bine dezvoltat, creierul pisicilor reprezintă doar 0.9% din masa corporală. Creierul pisicii are o suprafață cu circumvoluțiuni cerebrale uimitoare și o structură care este aproximativ 90% similară cu a noastră.

Simțul mirosului este de 14 ori mai dezvoltat decât al oamenilor. Acest simț este prezent încă din prima clipă de viață, iar pisica îl folosește pentru a identifica obiecte, hrana și persoanele.

Puii de pisică nu văd și nu aud. Aceștia se nasc surzi și orbi (cu ochii lipiți). Puii de pisică încep să deschidă ochii și să vadă după 7 până la 10 zile după naștere. Între 5 și 10 zile vor trece până când puii de pisică vor începe să audă. În toată această perioadă ei se bazează pe miros și pe simțurile tactile.

De citit și: 15 lucruri interesante despre puii de pisică

Pisicile dorm în medie 16 ore pe zi. Nu trebuie să fii îngrijorat dacă pisica ta doarme mult. O pisică adultă doarme între 12 și 16 ore pe zi, dar unele pisici pot dormi chiar până la 20 de ore. Durata perioadei de somn crește odată cu vârsta pisicii. Ele își petrec aproximativ 70% din viață dormind.

Știați că pisicile visează? Încă de la vârsta de o săptămână pisicile încep să viseze. Să nu te mire dacă vezi că pisica ta începe să-și miște lăbuțele, urechile sau nasul în somn. Cel mai probabil visează că este la vânătoare. Unele pisici se trezesc chiar răvășite și încep să miaune, semn ca a fost un vis foarte intens.

Pisicile își petrec 30% din timp pentru a se îngriji. Atunci când nu dorm, pisicile se spală cu limba pe toată blana, pentru a se menține curate.

Pisica are 24 de mustăți pline se senzori tactili. Mustățile pisicii sunt foarte sensibile la mișcări si vibrații, ajutând pisica să detecteze obiecte și obstacole din jur, chiar și în întuneric complet. Pisica folosește mustățile pentru a măsura spațiile prin care trece. Mustățile sunt suficient de lungi pentru a ajuta pisica să evalueze lățimea unui spațiu, oferindu-i încrederea că poate trece fără să rămână blocată.

Curiozități interesante despre pisici
Mustățile. Curiozități interesante despre pisici

Nasul pisicii este unic la fiecare exemplar. Suprafața nasului pisicii are o amprentă unică, la fel amprentelor umane.

Pisicile nu își pot mișca maxilarul în lateral. Din lista de curiozități interesante despre pisici, anatomia maxilarului este una dintre cele mai uimitoare. Deși au o abilitate foarte bună de prădător, maxilarul pisicii nu se poate mișca decât sus-jos, nu și în lateral, așa cum este la oameni. Această caracteristică anatomică nu le permite pisicilor să mestece bucăți mari de mâncare.

Pisica își poate roti urechile la 180 grade. Urechile pisicilor sunt controlate de 32 de mușchi, față de doar 6 mușchi la oameni. Fiecare ureche poate fi mișcată independent de cealaltă. Acest lucru le permite să localizeze cu precizie sursa sunetelor.

Știați că pisicile au pistrui? Aceste curiozități interesante despre pisici sunt puțin observate de stăpâni. Pisicile tărcate, de culoare portocalie au pistrui pe pleoape și în jurul gurii.

Pisicile miaună numai atunci când comunică cu oamenii. Pisicile nu miaună pentru a comunica între ele. În sălbăticie, pisicile adulte nu miaună pentru a interacționa cu alte pisici. Pisicile folosesc alte mijloace de comunicare, cum ar fi posturile corpului, semnalele olfactive, șuierăturile și mârâitul. Atunci când auzi că o pisică miaună, aceasta vrea să-ți spună ceva.

Pisicile sunt pacifiste. Atunci când sunt pe afară, pisicile nu vor căuta niciodată să intre în conflict cu alte pisici doar pentru a-și arăta superioritatea. Cele mai multe conflicte sunt cele care au la baza protejarea teritorială. Cele mai mari lupte se dau între motani, în perioada de împerechere, când aceștia vizitează domnițe de pe alte teritorii.

Torsul pisicilor are puteri vindecătoare pentru oameni. De-a lungul timpului, s-a observat că torsul pisicilor nu este doar un sunet plăcut și liniștitor, ci și unul care poate aduce beneficii terapeutice. Torsul pisicilor produce vibrații cu frecvențe între 25 și 150 Hz, interval care a fost asociat cu vindecarea și regenerarea țesuturilor. Vibrațiile cu aceste frecvențe ajută la vindecarea oaselor, reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerii.

Pisicile pot interpreta tonul vocii umane. Pisica știe atunci când o alinți sau când o cerți. Ele au capacitatea de interpreta foarte bine tonul vocii umane.

Pisica transpiră doar prin pernuțele labelor. Comparativ cu oamenii, care pot transpira prin toată pielea, pisicile nu transpiră decât prin pernuțe. Acesta este modul lor prin care pot să-și regleze temperatura corpului. Transpirația pernuțelor poate să apară și dacă pisica se simte foarte rău sau este stresată.

Curiozități interesante despre coada pisici. Coada pisicii este multifuncțională. Știu ca poate sună amuzant, dar chiar așa este. Pisica își folosește coada pentru a comunica și a-și exprima starea de spirit, pentru coordonare și echilibru, dar și pentru izolare termică. În climatele reci, pisicile pot folosi coada pentru a-și acoperi nasul și fața, ajutând la conservarea căldurii corpului.

Câte fire de păr are blana pisicii? Dacă ți-ai pus această întrebare, este recomandat să crezi în studii și să nu începi să numeri fiecare fir de blană al pisicii. Cercetările au arătat că pisicile au în medie între 60.000 și 200.000 de fire de păr pe centimetru pătrat.

Pisicile cad aproape mereu pe picioare. De la această abilitate a venit vorba conform căreia, pisicile au 9 vieți. Pisicile au o abilitate remarcabilă de a cădea mereu în picioare datorită unui reflex numit reflexul de redresare aeriană. Acest reflex le permite să se rotească rapid în aer pentru a ateriza pe picioare. Deși reflexul de redresare se face în mai puțin de o secundă, pisica are nevoie de înălțime de minim 30 cm pentru a ateriza pe picioare.

Pisicile sunt adevărate soprane. Pisicile au o gamă largă de sunete pe care le pot emite, estimată la aproximativ 100 de sunete diferite. Comparativ cu câinii, care nu pot emite decât 10 sunete, pisicile sunt adevărate soprane. Ele pot emite de la un simplu „miau” de salut, și până la mârâit, tors, șuierături, țipete sau ciripit.

Pisicile vorbesc cu oamenii. Cu cât vorbești mai des cu pisica ta, cu atât îți va răspunde mai des. Pisicile folosesc mieunatul pentru a comunica cu oamenii.

– Miau!
– Miau, și ție!

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu