Boala Zgârieturii de Pisică. Ce este și cum se manifestă.

Boala Zgârieturii de Pisică, cunoscută și sub denumirea de Febra Zgârieturii de Pisică, este o afecțiune cauzată de bacteria Bartonella henselae. Această bacterie declanșează inflamarea ganglionilor limfatici, apariția umflăturilor pe piele, iritații și febră.

Bartonella henselae poate infecta oamenii prin mușcături sau zgârieturi ale pisicilor, fie domestice, fie sălbatice (în special pisoi), sau prin contactul cu saliva acestora pe o rană deschisă.

Boala Zgârieturii de Pisică, sau limforeticuloza benignă, așa cum este cunoscută în termeni medicali, este relativ rară și de obicei nu cauzează afecțiuni grave, dispărând de la sine în cele mai multe cazuri. Nu trebuie să vă panicați.

Cauzele

Circuitul prin care această boală se intalează este simplu. Puricii sunt cei care infectează animalele cu bacteria care provoacă Febra Zgârieturii de Pisică. Pisicile, în special pisoii, pot dezvolta infecții bacteriene în sânge fără să prezinte simptome, și pot transmite această infecție oamenilor prin saliva lor, care intră în contact cu o rană deschisă. Așadar, pisicile care sunt ținute în apartament la bloc sau și cele de afară care sunt deparazitate, este puțin probabil să poată transmite această boală.

Se presupune că și mușcătura directă a unui purice poate provoca aceastsă boală, însă acest lucru nu a fost încă dovedit științific.

Factori de Risc la Boala Zgârieturii de Pisică

Oricine trăiește în proximitatea pisicilor poate fi expus riscului de a dezvolta boala Zgârieturii de Pisică, însă această afecțiune este mai des întâlnită la copiii sub 15 ani.

Persoanele diagnosticate cu HIV sau care au un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații grave ale bolii.

Simptomele Boala Zgârieturii de Pisică

Această boală se manifestă prin două semne specifice: umflarea ganglionilor limfatici și apariția umflăturilor sau chisturilor sub piele (papule). Semnele cutanate pot apărea ca o erupție sau ca niște noduli și sunt localizate, de obicei, în apropierea zgârieturii sau a mușcăturii de la pisică sau a contactului cu saliva acesteia.

Semnele și simptomele bolii apar, în majoritatea cazurilor, la trei până la zece zile de la producerea zgârieturii sau a rănii provocate de pisică și pot include:

 • Papule (umflături sau chisturi sub piele)
 • Erupție cutanată
 • Ganglioni limfatici umflați și dureroși (limfadenopatie)
 • Febra
 • Dureri musculare, osoase sau articulare
 • Pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate
 • Oboseală

Diagnosticare

Pentru a diagnostica boala Zgârieturii de Pisică, medicul va efectua un examen fizic pentru a verifica prezența zgârieturilor sau a rănilor pe piele și a erupțiilor cutanate, împreună cu un istoric complet al pacientului. Confirmarea contactului cu pisicile este adesea necesară pentru diagnostic.

De asemenea, medicul va palpa ganglionii limfatici pentru a evalua dacă sunt inflamați. Uneori, boala Zgârieturii de Pisică poate fi diagnosticată doar pe baza acestui examen, însă de cele mai multe ori, medicul va solicita și prelevarea unei probe de sânge pentru a testa prezența bacteriei Bartonella henselae. Testele serologice negative nu exclud diagnosticul de boală.

În cazuri rare, când nu există dovezi clare din analizele de sânge, specialistul poate opta pentru prelevarea unei probe de lichid din ganglionii limfatici pentru a confirma diagnosticul.

Simptomele bolii pot fi uneori similare cu ale altor afecțiuni sau probleme medicale, motiv pentru care diagnosticul trebuie să fie pus de un medic specialist.

Tratamentul Bolii Zgârieturii de Pisică

Deoarece boala Zgârieturii de Pisică se vindecă de obicei de la sine, tratamentul este recomandat pentru a ameliora simptomele. Medicul poate prescrie un antibiotic pentru a combate infecția bacteriană, însă acest lucru este recomandat doar în cazul unui sistem imunitar slăbit sau în cazul în care simptomele persistă timp de câteva luni.

Simptomele pot fi gestionate acasă prin administrarea de tratamente antipiretice și antiinflamatoare sau prin aplicarea de comprese calde pe ganglionii limfatici dureroși.

În cazul unei afecțiuni mai severe, în care ganglionii limfatici sunt extrem de inflamați și dureroși, medicul poate decide să dreneze acești ganglioni pentru a ameliora simptomele.

Febra Zgârieturii de Pisică este, în general, autolimitată și nu provoacă complicații sau efecte pe termen lung. Totuși, la un număr mic de oameni, boala poate afecta și alte organe, provocând afecțiuni mai grave.

Durata simptomelor la această boală depinde de simptomul principal al afecțiunii, respectiv umflarea ganglionilor limfatici, care poate dura între două și opt săptămâni și care, de obicei, se remite de la sine.

Complicații la Boala Zgârieturii de Pisică

Majoritatea oamenilor sănătoși nu dezvoltă complicații din cauza bolii Zgârieturii de Pisică. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele cu HIV/SIDA, diabetul sau care sunt în tratament cu chimioterapie, pot prezenta complicații serioase.

Deși nu este o afecțiune gravă, boala Zgârieturii de Pisică poate cauza unele complicații rare, dar posibile, precum:

 • Encefalopatia: o afecțiune a creierului care poate apărea atunci când bacteriile se răspândesc la nivelul creierului, putând duce la leziuni permanente sau chiar la deces.
 • Neuroretinita: o inflamație a nervului optic și a retinei, care poate determina vedere încețoșată și necesită tratament imediat.
 • Osteomielita: o infecție bacteriană a oaselor care poate provoca deteriorarea acestora, necesitând uneori amputarea membrelor afectate.
 • Sindromul Oculoglandular Parinaud: o afecțiune care poate apărea din cauza bacteriilor care ajung la nivelul ochilor, necesitând uneori intervenție chirurgicală.
 • Angiomatoza Bacilară: o afecțiune a pielii caracterizată prin leziuni roșii, ridicate, înconjurate de un inel solzos, care poate afecta și organele interne.

Prevenție

Dacă aveți animale de companie feline sau lucrați în preajma pisicilor, există câteva măsuri simple pe care le puteți lua pentru a preveni boala Zgârieturii de Pisică:

 • Evitați mușcăturile sau zgârieturile de la pisici.
 • Spălați-vă pe mâini după ce vă jucați, ridicați sau mângâiați pisici sau pisoi.
 • Păstrați pisicile în casă pentru a reduce riscul de mușcături de purici.
 • Nu mângâiați sau nu ridicați pisici sau pisoi fără stăpân.
 • Nu lăsați pisicile să lingă zgârieturi sau răni.
 • Consultați medicul veterinar pentru a vă informa cum să protejați pisica de purici.
 • Dacă aveți probleme imunitare și doriți un animal de companie, adoptați o pisică mai în vârstă de un an, nu un pui de pisică.

Concluzie

În concluzie, boala Zgârieturii de Pisică reprezintă o afecțiune provocată de bacteria Bartonella henselae, transmisă de obicei prin zgârieturi sau mușcături de la pisici. Această boală poate cauza simptome neplăcute cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici, erupții cutanate și febră, însă în majoritatea cazurilor se vindecă de la sine și nu provoacă complicații grave.

De citit și: Pisicile și femeile însărcinate. Trebuie îndepărtată pisica?

Pentru prevenirea bolii Zgârieturii de Pisică, este important să se evite zgârieturile sau mușcăturile de la pisici, să se spele mâinile după interacțiunea cu aceste animale și să se protejeze pisicile împotriva puricilor. Persoanele cu sistem imunitar slăbit sunt mai expuse la complicații, iar diagnosticul și tratamentul ar trebui să fie realizate de către un medic specialist.

Referință:

Înțelegerea și respectarea măsurilor de prevenire, precum și accesul la îngrijire medicală adecvată, sunt esențiale pentru gestionarea și prevenirea răspândirii bolii Zgârieturii de Pisică în comunitate.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu