Boli contagioase pe care pisica le poate transmite oamenilor

În general, sunt destul de puține șansele ca o pisică să transmită boli contagioase la oameni, mai ales pisicile care sunt crescute în casă și nu au contact cu mediul din afara locuinței. Cu toate acestea, sunt câteva boli contagioase pe care pisica le poate transmite oamenilor, acestea fiind numite zoonoze. Adică orice boală care se poate transmite de la animal la om se numește zoonoza.

În primul rând, dacă nu vrei să adopți o pisică, nu căuta scuza „pot să mă îmbolnăvesc de la pisică”. Sunt șanse mult mai mari să contactezi o boală de la semenii tăi decât de la o pisică sau de la un câine. Făcând o scurtă paranteză, dacă adopți o pisică de pe stradă, este foarte indicat să mergi mai întâi cu ea la un cabinet veterinar pentru deparazitare și analize.

Revenind la zoonoze, pisicile pot transmite oamenilor câteva boli destul de grave, dacă pisica este bolnavă și se intră în contact direct cu ea.

Principalele boli contagioase pe care pisica le poate transmite oamenilor (zoonoze)

Bolile parazitare, micotice și parazitare sunt principalele zoonoze pe care oamenii le pot lua de pisici.

Toxoplasmoza este cea mai frecvent întâlnită în rândul bolilor contagioase parazitare pe care pisica le poate transmite oamenilor, pisicile fiind singurele mamifere vii care pot să poarte acest parazit. Cu toate acestea, pentru ca o pisică să contacteze parazitul Toxoplasma gondii, aceasta trebuie să consume carne crudă în care să se găsească acest parazit. Așadar, este puțin probabil ca o pisică crescută în casă să poată contacta acest parazit. În plus, oamenii nu pot lua acest parazit de la pisică decât dacă intră în contact direct cu fecalele acesteia.

Citește despre toxomplasmoza la pisici: Pisicile și femeile însărcinate. Trebuie îndepărtată pisica?

Boala Zgârieturii de Pisică este o putem încadra tot la boli contagioase pe care pisica le poate transmite oamenilor. Infectarea apare în urma zgârieturilor de pisică dacă aceasta este purtătoare de bacterii sau dacă este mângâiată după ce pisica și-a spălat blana și o lăsat salivă pe ea.

Citește despre: Boala Zgârieturii de Pisică. Ce este și cum se manifestă.

Ascaridioza (viermii intestinali, cunoscuți sub numele de limbrici), poate fi încadrată la cele mai frecvente boli contagioase pe care pisica le poate transmite oamenilor.

Ascaridioza este cauzată de Toxocara cati. Ouăle parazitului sunt eliminate din intestinul pisicii prin fecale și se dezvoltă în larve de stadiul doi (forma infestantă pentru om). Transmisia la om se realizează prin nespălarea mâinilor după manipularea fecalelor de pisică. În timp ce adulții pot fi asimptomatici, la copii pot apărea forme severe, în special la nivel ocular, care pot duce la orbire.

Micozele și eczemele sunt întâlnite des și se contractează prin contact direct cu secrețiile, blana și pielea animalului bolnav. În categoria afecțiunilor micotice se includ dermatomicozele. Microsporia, o boală contagioasă care afectează stratul superficial al pielii și părul, este mai frecventă la copiii care se joacă cu pisicile, dar poate afecta și adulții. Afectarea se transmite ușor în cadrul aceleiași familii. La copii, ciuperca afectează pielea capului sub forma unor plăci mari, rotunde, acoperite cu coji, iar firele de păr se rup de la rădăcină. La adulți, ciuperca se prezintă sub forma unui herpes înconjurat de inflamație.

O altă boală contagioasă este favusul, o dermatomicoză a pielii capului și a pielii fără păr, caracterizată prin ulcere cutanate, care sângerează la îndepărtarea lor, iar netratată, poate duce la căderea părului pe zone mari. Criptococoza este o altă micoză transmisă de la pisici, localizată la nivel cutanat, pulmonar sau cerebral. La om, această boală poate lua forma unei meningoencefale sau a unei afecțiuni cutanate.

Este de menționat că pisicile pot îmbolnăvi oamenii în cazul în care sistemul imunitar uman este slăbit. De asemenea, pentru a evita infestarea pisicii și, implicit, a noastră, este recomandată efectuarea periodică a deparazitărilor interne și externe.

Infecțiile bacteriene sunt boli contagioase care pot însoți sau urma infecțiilor virale sau micobacteriene. Cele mai întâlnite astfel de boli contagioase cauzate de pisici sunt cauzate de bacterii precum streptococi, campylobacter și stafilococi. Tratamentul pentru pisică și pentru persoană constă în administrarea de antibiotice, sub supravegherea unui medic specialist.

Helicobacter pylori este o bacterie care poate cauza zoonoze și care, odată ajunsă în organismul uman, poate duce la afecțiuni ale mucoasei stomacului și duodenului, inclusiv ulcere gastrice, greu de tratat din cauza rezistenței bacteriei la antibiotice.

Conjunctivita felină, infecțiile cu Salmonella (de la pisicile hrănite cu carne crudă de pasăre) sau Pasteurella multocida se pot transmite ușor la om. Simptomele variază de la febră și inflamații la amigdalită, faringită etc.

O altă boală foarte gravă pe care picile o pot transmite la oameni este rabia (sau turbarea). Aceasta este o afecțiune cauzată de un virus ce afectează sistemul nervos central, inclusiv creierul și măduva spinării, atât la animale, cât și la oameni. Oamenii pot contracta boala prin mușcături, iar pisicile o pot dobândi fie prin mușcături, fie prin consumul de animale infectate, cum ar fi șoareci, șobolani sau alte animale de câmp. Boala poate fi tratată doar imediat după mușcătură; odată declanșată clinic, tratamentul devine ineficient. În astfel de situații, este esențială spălarea zonei afectate cu apă și săpun și consultarea unui medic specialist din centrele antirabice ale spitalelor de boli infecțioase. Pentru prevenirea rabiei la pisici, este recomandată vaccinarea antirabică, începând de la vârsta de 3 luni, și repetată anual.

Chiar dacă sunt câteva boli contagioase pe care pisica le poate transmite oamenilor, sansele să se întâmple acest lucru sunt destul de limitate, mai ales dacă este o pisică ținută în casă, vaccinată și sterilizată. De asemenea este foarte importană respectarea normelor de igienă.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu