Panleukopenia vagy macska parvovírus (FPV). Tünetek és kezelés

A panleukopenia vagy macskaparvovírus (FPV) egy rendkívül fertőző vírusos betegség, amely a macskákat érinti. A macska parvovírus okozza, amely nagyon ellenálló, és hosszú ideig képes életben maradni a környezetben. A vírus elsősorban a macskák gyomor-bélrendszerét és vérképzőrendszerét érinti.

Mi az a macska panleukopénia vagy macska parvovírus (FPV), és mik a tünetei?

A parvovírus (panleukopenia) egy súlyos, fertőző fertőző betegség, amely megtámadja a test fehérvérsejtjeit, és gyorsan megtámadja az állat emésztőrendszerét, idegrendszerét és nyirokrendszerét.

Ez a betegség nagyon brutálisan nyilvánul meg cicák vagy a fejlődő fiatalokban. A gyorsan replikálódó sejtek azok, amelyeket a macska parvovírusa céloz meg. Így az intenzív testfejlődésben lévő macskafélékben a vírusnak lehetősége van arra, hogy nagyszámú sejtet támadjon meg különböző szövetekben és szervekben.

Nagyon lehetséges, hogy egy felnőtt macska, amely elkapta ezt a vírust, tünetmentes lesz, és egyáltalán nem rendelkezik parvovírussal.

A vírus lappangási ideje 3-4 nap, kitörése agresszív. Ezért, amikor az első jeleket észleli (általában véres hasmenés), a vírus már telepítve van, és behatolt a szervezetbe.

Leggyakrabban lázzal (40-41 Celsius fok), hányással, hasmenéssel, tétlenséggel és étvágytalansággal jelentkezik. Ezeket a tüneteket gyakran összetévesztik a mérgezéssel.

Egyéb tünetek, amelyek riaszthatnak: a macska apatikus és tehetetlen, nem érdekli, mi történik körülötte, a fejét a mancsára teszi, naponta 25-ször tud székelni, rossz szaga van, a hasa érzékeny és fájdalmas, sír , nehezen jár, túl sok vizet iszik, súlyos esetekben pedig kötőhártya-gyulladás lép fel, a végtagokon parézis lép fel, a bőr veszít rugalmasságából.

Hogyan terjed a macska parvovírusa?

A panleukopenia vagy macskaparvovírus (FPV) gyorsan terjed, szájon át, macskáról macskára, vagy egy másik macska ürülékével vagy nyálával való érintkezés útján. A tulajdonosok úgy is bevihetik a vírust a házba, hogy ruhájukra vagy cipőjükre viszik. A leginkább érintett cicák legfeljebb 5 hónaposak, és a vírus akár 1 évig is fennállhat a macska megfertőződése után. Ennek a vírusnak a túlélési aránya 50%.

A vírus ellenálló, szőnyegben, bútorban és parkettában is megbújhat, de fehérítő alapú anyagokkal elpusztítható.

Sajnos a macskák 95%-a az állapot megjelenésétől számított 3-4 napon belül elpusztul, ha a tüneteket figyelmen kívül hagyják.

Macska parvovírus kezelés és vakcina

A tünetek észlelésének első napjától ajánlott állatorvoshoz menni. A diagnózis gyorsteszttel állítható fel (ELISA), amely a fehérvérsejteket számolja.

A vírus felfedezése után a macskát elszigetelik a többi macskától, a helyet fertőtlenítik, és minden holmit, amivel kapcsolatba került, kidobják, és újakkal cserélik ki.

Panleukopenia vagy macska parvovírus (FPV)
Panleukopenia vagy macska parvovírus (FPV)

A kezelést lehetőleg kórházi egységben végezzük, ezért a macskát az orvos által javasolt teljes időtartamra kórházba kell helyezni.

A kezelés meglehetősen agresszív, és magában foglalja a folyadékok, antibiotikumok, glükóz, vitaminok, elektrolitok infúzióját és ritkán vérátömlesztést.

Ha a macska túléli, győződjön meg arról, hogy a hely, ahol él, fertőtlenítve van. Ha van más macskája, izolálja őket a betegtől, és fürdessze meg a kórházból hozott cicát.

A macskát a kezelés után néhány napig csendes, meleg szobában tartják, és kamilla- vagy borsmentateát iszik. Pontosan kövesse az orvos által előírt étrendet és kezelést.

Miután kezelték és megmentették, a macska élete végéig immunissá válik.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

1 arra gondolt"Panleukopenia vagy macska parvovírus (FPV). Tünetek és kezelés”

Szólj hozzá