Râia la pisici – Tipuri de râie și tratament

Râia la pisici reprezintă o afecțiune dermatologică parazitară cu un impact contagios semnificativ. Această boală poate nu numai afecta starea de sănătate a pisicilor, ci și se poate răspândi rapid la alte animale care intră în contact cu pisicile bolnave, precum câinii sau alte mamifere domestice. Cu toate acestea, ceea ce face ca râia la pisici să fie și mai preocupantă este faptul că poate fi transmisă și la oameni, generând probleme dermatologice grave. Astfel, în prezența unui caz de râie la o pisică, este esențial să se ia măsuri imediate pentru izolarea și tratamentul animalului, precum și pentru igienizarea riguroasă a mediului înconjurător, cu scopul de a preveni potențiala transmitere a infecției atât către alte animale, cât și către membrii familiei care se află în contact cu pisica afectată.

Pe lângă râia auriculară care este cea mai răspândită și despre care am scris un articol complet, mai sunt și alte tipuri de râie, cel puțin la fel de periculoase care pot să scadă calitatea vieții pisicilor.

Râia la pisici – Tipuri de râie

Sunt mai multe tipuri de râie care pot afecta pisicile, insă cele mai comune sunt: râia auriculară (Otodectică), râia notedrică, râia sarcoptică, râia demodectică și râia Cheyletiella.

Râia Auriculară (Otodectică)

Râia auriculară afectează urechile pisicii și este cauzat de acarieni otodectici. Simptomele includ mâncărime la urechi, scuturarea capului și secreții cerumenogene în urechi. Se vede ceva asemănător zațului de cafea (o secreție de culoare închisă, uscată).

Râia la pisici - Tipuri de râie și tratament
Râia la pisici – Tipuri de râie și tratament

Scabia notoedrică felină (Râia Notedrică)

Râia la pisici poate fi cauzată și de acarienii Notoedres cati și poate provoca mâncărime intensă, alopecie și iritații ale pielii, în special în zona capului și a gâtului.

Râia Demodectică

Râia Demodectică, este cunoscută și sub numele de „râia roșie”. Acesta este cauzată de acarienii Demodex și poate fi localizată (afectând o anumită zonă a pielii) sau generalizată (afectând întregul corp). Se manifestă prin chelie, roșeață și iritații cutanate.

Râia Cheiletieloza

Aceasta este o formă de râie întâlnită la pisici, cauzată de parazitul Cheyletiella blakei și este adesea denumită „acarieni de corp”. Această afecțiune poate fi confundată cu mătreața, deoarece acarienii lasă un strat alb pe blana pisicii în urma mișcărilor lor. Prin urmare, este crucial să fiți extrem de atenți și să puteți distinge între aceste două probleme dermatologice.

Râia Trombiculiaza

Trombiculiaza este o afecțiune cauzată de acarienii Neotrombicula larvae și se caracterizează prin apariția unor leziuni cutanate specifice. Aceste leziuni pot lua forma de papule sau pustule și sunt însoțite de escoriații pruriginoase, adică zgârieturi sau răni în principal în zona abdomenului, extremităților membrelor și la nivelul capului și urechilor. Acești acarieni sunt cunoscuți sub denumirea de „acarieni recoltați” sau „acarieni de recoltat” pentru că se agață de pielea animalelor și, uneori, a oamenilor, și pot provoca disconfort semnificativ. Trombiculiaza este o problemă dermatologică care necesită atenția unui medic veterinar pentru diagnosticare și tratament adecvat.

Râia la pisici – Tratament

Tratamentul pentru râie variază în funcție de tipul specific de parazit care cauzează afecțiunea. Deoarece există mai multe tipuri de acarieni care pot declanșa râia la animale, inclusiv la pisici, abordarea terapeutică trebuie adaptată în funcție de agentul patogen identificat. Cu toate acestea, există anumite principii comune în tratarea râiei la pisici.

Primul pas este întotdeauna diagnosticul corect, care se realizează prin examinarea clinică și/sau analize de laborator. După identificarea tipului de parazit, medicul veterinar va recomanda tratamentul adecvat. Acesta poate include administrarea de medicamente antiparazitare sub formă de loțiuni, șampoane sau pastile, precum și tratamente topice sau orale.

În cazul în care afecțiunea a fost detectată la o pisică, este important să se ia măsuri pentru a preveni răspândirea parazitului în întreaga gospodărie. Aceasta poate implica igienizarea riguroasă a mediului înconjurător și, în unele cazuri, tratamentul profilactic pentru alte animale din casă. De asemenea, este esențial să urmați cu strictețe recomandările medicului veterinar cu privire la administrarea medicamentelor și durata tratamentului. Chiar dacă simptomele dispar înainte de finalizarea tratamentului, este important să continuați tratamentul pentru a vă asigura că toți paraziții au fost eliminați.

În concluzie, tratamentul pentru râie la pisici depinde de tipul specific de parazit și trebuie stabilit de către un specialist. Este crucial să consultați un medic veterinar pentru un diagnostic corect și pentru a stabili un plan terapeutic adecvat pentru pisica dvs.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu