Pisica zgârie canapeaua și mobila? Iată ce trebuie să faci

Atunci când pisica zgârie canapeaua și mobila, una dintre cele mai mari provocări este să o dezobișnuiești de acest obicei pe care pisica îl are din ADN. Există însă soluții prin care poți salva canapelele, mobila și scaunele (în special scaunele de birou) de ghearele pisicii.

Înainte să vezi ce poți face pentru ca pisica să nu mai zgârie canapeaua și mobila, să vedem de unde este acest comportament al pisicii. Să aflăm de ce pisica zgârie și trage cu ghearele de canapea, mobilier, covoare sau alte lucruri în care își pot înfige ghearele.

De ce pisica zgârie canapeaua și mobila?

În primul rând, pisica de casă trage cu ghearele ca să-și încălzească mușchii și tendoanele. Are așadar un rol de relaxare a musculaturii. Observăm multe pisici care încep să tragă cu ghearele de canapea sau covor după ce se trezesc. Altele practică acest obicei înainte să înceapă joaca și să alerge prin toată casa.

Prin zgârierea diferitor materiale, pisica își ascute ghearele. Unghia pisicii este formată din mai multe straturi concentrice de keratină care se schimbă periodic. Prin zgâriere, straturile moarte de la suprafața unghiei se vor îndepărta, iar pisica va avea ghearele ascuțite și lustruite. Pregătite de un eventual atac sau de apărare. Ghearele sunt principala armă a felinelor.

Stresul și anxietatea poate fi cauza din care pisica zgârie canapeaua și mobila. Eliminarea stresului și a anxietății este motivul pentru care unele pisici aleg să tragă cu ghearele de canapea, covoare sau mobilier. Dacă pisicii nu i se acordă prea multă atenție sau este lăsată mult timp singură, își va amplifica acest obicei.

Pisicile care trăiesc afară folosesc zgârierea ca mesaj de avertisment pentru posibili pretendenți la teritoriul ei. Zgară suprafete din lemn vizibile sau scoarța copacilor pentru a arăta posibililor vizitatori nepoftiți de ce este ea în stare. Totodată, prin zgâriat, pisica își lasă și amprenta olfactivă. La baza pernuțelor de la labele pisicii sunt glande sudoripare care secreta o substanță cu un miros unic pentru fiecare individ. Este ca o amprentă olfactivă imperceptibilă de oameni, dar prin care pisicile se identifică între ele. Se știe că pisicile au mirosul mult mai dezvoltat decât al oamenilor, iar ele recunosc indivizi, locuri sau alte elemente din mediul înconjurător după miros.

Cum dezobișnuiești pisica să tragă cu ghearele de fotoliu, canapea, covor și mobiă

Fiind o caracteristică a speciei, acest obicei nu poate fi îndepărtat prin dresaj. „Trasul cu ghearele” este pentru pisică la fel de normal ca și torsul sau acoperitul nevoilor fiziologice în litieră.

Pisica nu trage cu ghearele decât de anumite suprafețe. Cele în care își poate înfige ghearele și care opun rezistență când începe să tragă. Dacă aveți un covor pufos sau o canapea cu suprafață moale și catifelată, sunt puține șanse ca pisica să-și înfigă ghearele și să zgârie.

Cea mai eficientă metodă este să-i oferiți pisicii un stâlp sau un covoraș special pentru ascuțit ghearele, numit și sisal.

În pet shop-uri, se găsește o gamă foarte mare de ansambluri de joacă pentru pisici, echipate cu sisal. De cele mai multe ori, sisalul este compus dintr-un suport de lemn sau carton dur, pe care este lipită sau înfășurată o sfoară groasă. Aceasta „învață” pisica să tragă cu ghearele de ea, și astfel mobilierul, canapeaua sau covorul nu vor mai prezenta interes.

Sisalurile sunt disponibile în diverse forme și dimensiuni. Un sisal poate fi compus dintr-un simplu stâlp îmbrăcat cu sfoară sau poate fi un covoraș cu țesătură din sfoară dură.

Pisica zgârie canapeaua și mobila? Iată ce trebuie să faci
Sisal pentru pisici

Amplasarea unui sisal este cea mai eficientă metodă prin care poți să dezobișnuiesti pisica să zgârie canapeaua și mobila.

Când aduci sisalul în casă, nu pune pisica cu ghearele pe el. Las-o să-l exploreze și încurajeaz-o să cu plasarea unor jucării în jurul lui. Când o să-și dea seama că este un loc numai bun pentru ghearele ei, o să-l adore!

Sunt însă și pisici care, deși au unul sau mai multe sisaluri în casă, preferă să tragă în continuare cu ghearele de spătarul tapitat al scaunului, de canapea sau de alte piese de mobilier. În acest caz, nu vă va rămâne decât să protejați acele zone. Îmbrăcați pentru o perioadă spătarul tapitat al scaunului cu o bluză de trening sau un hanorac, folosiți substanțe/spray repelent sau ceva pe bază de citrice. Aceste mirosuri o să țină pisica la distanță de acel loc.

Dacă pisica zgârie canapeaua și mobila, tăiatul vârfurilor ghearelor poate fi o soluție eficientă. Se recomandă tăiatul ghearelor pisicilor de casă, însă ele tot vor încerca să zgârie anumite suprafețe.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu