Pisicile și femeile însărcinate. Trebuie îndepărtată pisica?

Pisicile și femeile însărcinate. Ce trebuie să știi dacă ai pisică și ești însărcinată.

Una dintre dilemele unei însărcinate este dacă să mai țină sau nu pisica lângă ea pe perioada sarcinii și a creșterii bebelușului. Vedem pe grupurile de „pisicari” de pe Facebook foarte multe femei care oferă spre adopție pisicile, pe motiv că sunt însărcinate și nu le mai pot ține lângă ele.

Odată cu apariția unei sarcini, apar și presiunile celor din jur. Familia și prietenii ne presază să renunțăm la pisică, deoarece ar reprezenta un pericol pentru sarcină și bebeluș. Desi iubim felina noastră, din cauza celor din jur, apare totuși îngrijorarea, deoarece suntem frecvent atenționate despre toxoplasmoză. Cam aceasta ar fi prima „cauză” invocată de cei care doresc să scape de felina.

În momentul în care aveți certitudinea că purtați un copil, este necesară vizita la doctor, atât a dumneavoastră cât și a pisicii.

Paraziți – Pisicile și femeile însărcinate

Toxoplasmoza este o boală cauzată de parazitul numit Toxoplasma gondii. Principalele surse de infecție sunt reprezentate de carnea insuficient gătită sau crudă, fructele și legumele nespălate, grădinăritul în pământ contaminat cu fecale de animale, nerespectarea regulilor de igienă elementare și spălarea insuficientă a mâinilor după manipularea cărnii crude.

Gazda acestui parazit poate fi și pisica, dar numai în cazul în care vine în contact cu fecalele altor pisici, vânează și mănâncă șoareci și șobolani – aceștia fiind principalii purtători ai parazitului – sau dacă consumă carne crudă infestată oferită chiar de proprietar.

Pisica, la fel ca oamenii, poate fi infestată o singură dată în viață cu toxoplasmoză. Medicii recomandă utilizarea mănușilor de unică folosință atunci când gătiți, faceți curățenie sau curățați litiera pisicii. Pe perioada sarcinii, litiera trebuie igienizată mai des decât de obicei.

Pisicile și femeile însărcinate. Trebuie îndepărtată pisica?
Pisicile și femeile însărcinate. Trebuie îndepărtată pisica?

Pentru a afla dacă ați avut sau nu boala, sunt necesare analize de sânge. Acestea vor arăta dacă ați avut boala înainte de a rămâne însărcinată și aveți anticorpi împotriva ei sau nu. În cazul în care dumneavoastră sau pisica aveți rezultat pozitiv la toxoplasmoză, nu vă ingrijorați, deoarece tratamentul este ușor și, în marea majoritate a infestărilor, favorabil.

Părul de pisică în peioada sarcinii

Un alt motiv pentru care viitoarele mame își doresc să renunțe la „primul lor copil” ar fi alergia la părul de pisică. Ei bine, dacă până în momentul sarcinii nu au fost probleme, ar trebui să rămână la fel și după. Pentru siguranță, efectuați analize. Nu părul de pisică este problema, ci bacteriile de pe el.

Persoanele cu sistem imunitar scăzut pot fi afectate de bacteria Bartonella henselae găsită în saliva pisicii. În urma unei mușcături sau zgârieturi, aceasta poate provoca inflamații sau o rană care, de obicei, se vindecă de la sine în decurs de 3-10 zile. Dacă apar complicații, consultați medicul pentru a vă prescrie tratamentul adecvat.

Pentru a preveni transmiterea eventualelor infecții de la pisică la gravidă, deparazitați pisica periodic, utilizați zilnic dezinfectant în locul în care stați, spălați și dezinfectați zilnic litiera pisicii purtând mănuși, spălați bine fructele și legumele, nu consumați carne insuficient preparată, și aveți grijă ca și pisica dvs. să respecte normele de igienă impuse și să nu vină în contact cu alimente nepreparate termic.

Bebeluș fericit alături de pisică

Medicii spun că un bebeluș care stă în prezența pisicii va dezvolta anticorpi și va avea o imunitate puternică. De asemenea, s-a demonstrat că gravidele care locuiesc și îngrijesc pisici sunt mai puțin stresate în această perioadă, datorită efectului pozitiv al torsului pisicii.

Astfel, te poți bucura în continuare de veselia, dragostea și atenția pisicii tale și pe perioada sarcinii. În concluzie, fii puțin mai atentă la alimentație și igienă și lasă pisica în casă.

În concluzie, pisicile și femeile însărcinate pot fi împreună fără riscuri.

Am 22 ani si sunt o mare iubitoare de pisici in principal. Iubesc natura, plimbarile in aer liber, tot ceea ce nu vorbeste. Ador bufnitele, papagalii si ceaiul, dar urasc frigul, zapada si melancolia de toamna. Unii spun ca sunt ciudata, ca duc iubirea pt animale la extrem, eu spun doar ca sunt umana.

Lasă un comentariu