Rüh macskákban – A rüh típusai és kezelése

Rüh macskákban képviseli a parazita bőrgyógyászati ​​állapot val,-vel jelentős fertőző hatás. Ez a betegség nemcsak a macskák egészségét érintheti, hanem gyorsan átterjedhet más olyan állatokra is, amelyek beteg macskákkal érintkeznek, például kutyákra vagy más házi emlősökre. A macskák rühösségét azonban még aggasztóbbá teszi, hogy az emberre is átterjedhet, és ez okozza súlyos bőrgyógyászati ​​problémák. Így egy macskában előforduló rüh jelenlétében elengedhetetlen azonnali intézkedésre kerül sor elszigeteltségre és az állat kezelése, valamint a a környezet szigorú higiéniája, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a fertőzés esetleges átvitelét mind más állatokra, mind az érintett macskával érintkező családtagokra.

Mellett füles rüh amely a legelterjedtebb, és amelyről egy egész cikket írtam, vannak más típusú rüh, legalább annyira veszélyesek, amelyek ronthatják a macskák életminőségét.

Rüh macskákban - A rüh típusai

A macskákat a rüh számos típusa érintheti, de a leggyakoribbak a következők: füles rüh (Otodektika), notedric varangy, sarcoptic rüh, demodectic rüh és Cheyletiella rüh.

Aurikuláris ótvar (Otodectic)

A fülrühösség a macska fülét érinti, és otedektikus atkák okozzák. A tünetek közé tartozik a fülviszketés, a fej remegése és a fülzsír. Valami kávézacchoz hasonló (sötét, száraz váladék) látható.

Rüh macskákban – A rüh típusai és kezelése
Rüh macskákban – A rüh típusai és kezelése

macska notohedrikus rüh (Râia Notedrică)

A macskák rühösségét az atkák is okozhatják Notoedres cati és erős viszketést okozhat, alopecia és bőrirritációk, különösen a fej és a nyak területén.

Demodetikus rüh

Demodetikus rüh, más néven "vörös rozsda". Atkák okozzák Demodex és lehet lokalizált (a bőr meghatározott területét érinti) vagy általános (az egész testet érinti). Kopaszodásban, bőrpírban és bőrirritációban nyilvánul meg.

Cheiletielosis rüh

Ez a macskákban előforduló rüh egyik formája, amelyet a parazita okoz Cheyletiella blakei és gyakran „testi atkáknak” is nevezik. Ez az állapot lehet összetévesztve a korpásodással, mert az atkák mozgásukat követve fehér bevonatot hagynak a macska szőrén. Ezért kulcsfontosságú, hogy rendkívül óvatosnak legyünk, és tudjunk különbséget tenni e két bőrgyógyászati ​​probléma között.

Thrombiculiasis rüh

A thrombiculiasis az atkák által okozott állapot Neotrombicula larvae és egyesek megjelenése jellemzi bőrelváltozások különleges. Ezek az elváltozások papulák vagy pustulák formájában jelentkezhetnek, és viszkető excoriációk kísérik őket, azaz karcolások vagy sebek főleg a hasban, a végtagokban, valamint a fejben és a fülekben. Ezeket az atkákat "betakarítási atkáknak" vagy "betakarítási atkáknak" nevezik, mivel az állatok és néha az emberek bőréhez tapadnak, és jelentős kényelmetlenséget okozhatnak. A thrombiculiasis egy bőrgyógyászati ​​probléma, amely állatorvos figyelmét igényli a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Rüh macskákban – Kezelés

Rüh kezelése az állapotot okozó parazita konkrét típusától függően változik. Mivel az atkák többféle típusa is kiválthatja a rüh kialakulását állatokban, beleértve a macskákat is, a terápiás megközelítést az azonosított kórokozóhoz kell igazítani. Van azonban néhány közös elv a macskák rühének kezelésében.

Az első lépés mindig a helyes diagnózis, amelyet klinikai vizsgálattal és/vagy laboratóriumi vizsgálatokkal érünk el. A parazita típusának azonosítása után az állatorvos megfelelő kezelést javasol. Ez magában foglalhatja a parazitaellenes gyógyszerek lotionok, samponok vagy pirulák formájában történő szedését, valamint helyi vagy orális kezeléseket.

Ha az állapotot macskában észlelték, fontos intézkedéseket tenni a parazita terjedésének megakadályozására a háztartásban. Ez magában foglalhatja a környezet szigorú higiéniáját, és bizonyos esetekben a háztartásban élő többi állat profilaktikus kezelését is. Szintén elengedhetetlen, hogy szigorúan kövesse az állatorvos ajánlásait a gyógyszeres kezelésre és a kezelés időtartamára vonatkozóan. Még akkor is, ha a tünetek a kezelés befejezése előtt megszűnnek, fontos a kezelés folytatása, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az összes parazitát eltávolították.

Következtetésképpen, macskák rühének kezelése ez a parazita konkrét típusától függ, és szakembernek kell meghatároznia. Kulcsfontosságú, hogy konzultáljon egy állatorvossal a helyes diagnózis érdekében, és megfelelő kezelési tervet készítsen macskája számára.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Szólj hozzá