A macskák vakcinázásának előnyei és fontossága

A macskák vakcinázása legalább annyira vitatott téma, mint vakcinázás emberekben. A fórumokon és a profilcsoportokban találsz véleményeket A macskák oltásának előnyei és hátrányai.

Természetesen az állatorvosok javasolni szeretnék macskája időszakos oltását, az oltási ütemterv szerint és attól függően, hogy milyen környezetben él a macska. Például a veszettség elleni védőoltást (veszettség / veszettség) valószínűleg nem javasolja az orvos olyan macskáknak, amelyek kizárólag lakásban maradnak. Ugyanilyen valószínűtlen, hogy egy lakásmacska kapcsolatba kerüljön egy veszett rókával a nappaliban.

A macskatulajdonosok nem eshetnek abba a hibába, hogy azt gondolják, hogy egy lakásmacskának nincs szüksége oltásra. A védőoltással elkerülhetők bizonyos betegségek, amelyeket a macska embertől elkaphat. Tehát még ha a macska csak a házban marad is, nincs biztonságban az esetleges betegségektől, amelyeket védőoltással meg lehetne előzni.

Az oltással az antitesteket termelő mikroorganizmusok bejutnak a macska szervezetébe. Így amikor a macska érintkezésbe kerül a megfelelő vírusokkal, a már meglévő antitestek felkészülnek a fertőzés leküzdésére és megszüntetésére.

A legtöbb tulajdonos, aki megtagadja az oltást, azért teszi ezt, mert tart az esetleges mellékhatásoktól (mellékhatásoktól). Ezek az esetek nagyon ritkák, de vannak olyan helyzetek, amikor a cicák vagy fiatal macskák nem reagálnak megfelelően a vakcinára. A leggyakoribb mellékhatások a letargia és az étvágytalanság az oltás beadása után néhány napig, valamint az injekció beadásának helyén jelentkező érzékenység.

Vannak azonban súlyosabb mellékhatások is, amelyek közé tartozik a hasmenés, hányás, sántaság, láz, légutak gyulladása vagy dudorok az injekció beadásának helyén. Ezek a csomók 2-3 hétig fennmaradhatnak. Azok az esetek, amikor az oltás halálhoz vezet, rendkívül ritkák.

Vakcinakategóriák és oltási ütemtervek

Minden oltási ütemterv az állatorvos javaslatára készül, a fajtától, életkortól, származási környezettől, a területen előforduló fertőző betegségek gyakoriságától, illetve a kutyák és macskák kóborlási gyakoriságától függően.

Egy lakásmacskára nyilvánvalóan nem vonatkozik ugyanaz az oltási ütemterv, mint egy olyan macskára, amely az udvaron él, és olyan területekre jut, ahol nagyobb a fertőzésveszély. Állatorvosa határozza meg, hogy milyen típusú vakcina fontos a macska számára, és az oltás gyakoriságát.

Az oltások két kategóriába sorolhatók: az egyes macskáknak ajánlott alapvető oltásokra, illetve az egyes macskák egyéni kockázatának megfelelően a nem alapvető vakcinákra. Minden oltás előtt győződjön meg arról, hogy a macska egészséges és féregtelenített. Féregtelenítés szükséges a macska maximális immunizálásához.

Alapvető védőoltások (macskaoltás)

A parvovírus vírus – A cicát még az anyamacska is megfertőzheti vemhesség alatt. Ez a betegség általában végzetes a cicák számára, és fertőző. A tünetek közé tartozik a láz, az étvágytalanság, a hányás, a hasmenés, és bizonyos esetekben az agyat is érintheti.

Caliciviroza – Ez a betegség szájfekélyt, lázat, orrfolyást és influenzaszerű tüneteket, például tüsszögést okoz. Az ízületeket és a tüdőt is érintheti, különösen fiatal macskáknál.

Herpesz – A herpeszvírus influenzaszerű tüneteket okoz, például orrdugulást, tüsszögést és szemfekélyt.

A veszettség elleni védőoltás – Ez a vakcina védelmet nyújt a veszettség vírusa ellen, amely harapással, karcolással vagy más fertőzött állatok nyálával való érintkezés útján terjed. A fertőzés megelőzése érdekében évente veszettség elleni oltás javasolt.

Nem alapvető védőoltások

FELV vírus vagy leukémia – Ez a vírus macskáról macskára közvetlen érintkezés útján terjed, és vérrendellenességeket, különféle betegségeket, sőt rákot is okozhat.

A macskák vakcinázásának előnyei és fontossága
A macskák vakcinázásának előnyei és fontossága

Chlamydia – A chlamydia fertőzés légúti rendellenességeket és kötőhártya-gyulladást okozhat. Sajnos sok macska megfertőződhet a minimális oltási kor elérése előtt.

Bordetella – A Bordetella fertőzés köhögést vagy tüdőgyulladást okozhat macskákban.

Dermatophytosis – Ez a betegség érzékeny, nagy allergiás kockázatú, bőrbetegségekre hajlamos állatoknál, valamint visszatérő betegségek esetén javasolt beoltani.

Hány éves kortól lehet beoltani a macskát?

Az első vakcina beadása 12-16 hetes korban javasolt. Ez magában foglalja a macskainfluenza elleni védelmet, beleértve a macska herpesvírust (FHV) és a macska calicivírust (FCV), a macska panleukopéniáját (FPV) és a macskaleukémia vírust (FeLV). A cica csak a második adag vakcina beadása után tekinthető beoltottnak. A két oltás közötti intervallumot, valamint az oltások ismétlésének gyakoriságát az állatorvos határozza meg.

Milyen időközönként történik az újraoltás (macskák vakcinázása)

Vannak olyan vakcinák, amelyek nem biztosítanak korlátlan immunitást a macskák számára. Emiatt bizonyos idő elteltével ismételt oltásra lesz szükség. Az újraoltások gyakoriságát és gyakoriságát az állatorvos határozza meg a macska életkora, a környezet, amelyben él, és az alkalmazott vakcina típusa alapján.

Azoknak, akik külföldre szeretnének utazni a macskájukkal, különösen repülővel, erősen ajánlott előzetesen tájékozódni, hogy az ország, ahová utaznak, megkövetel-e bizonyos védőoltásokat a macskák számára. Vannak országok, ahol csak a helyi törvények szerint beoltott háziállatok léphetnek be területükre.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

1 arra gondolt"A macskák vakcinázásának előnyei és fontossága”

Szólj hozzá