Krónikus fülgyulladás macskákban. A túlzott fülvakarás oka

A macskák krónikus otitise és a parazitás otitis gyakran összekeverik, mert mindkettőnél a leglátványosabb tünet a fül túlzott vakarása, valamint a macska kellemetlen érzése és izgatottsága.

A parazita okozta fülgyulladást macskákban az Otodectes Cynotis nevű parazita betelepítése okozza.Aurikuláris rüh, mint ismeretes), míg a krónikus otitis olyan állapot, amelynek több tényezője is lehet. Az atkáktól kezdve, amelyek behatolhatnak a macska fülébe, és kedvező környezetet teremthetnek az invazív baktériumok fejlődéséhez, az allergiákig, traumákig, idegen testekig vagy hormonális rendellenességekig, ezek mind a macskák krónikus fülgyulladásának okai lehetnek.

Mi a krónikus otitis macskákban és mik a tünetei

A krónikus otitis progresszív betegség, hosszantartó, mely fájdalmat kelt, viszket, a fül külső elváltozásai tól től a túlzott karcolás oka, kellemetlen érzés, és amely idővel, ha nem kezelik megfelelően, a macska dobhártyájának megrepedéséhez vagy a hallójárat tartós beszűküléséhez vezethet. A krónikus otitis a macskák egyik olyan betegsége, amely hosszú távú kezelést igényel, és nincs garancia arra, hogy nem fog visszatérni.

A krónikus otitis az érintett hely szerint a következőképpen osztályozható:

Otitis externa, amikor a felső részben, a külső hallójáratban van jelen. Nagyon jól látható, és legtöbbször a legkönnyebben kezelhető is.

Középfülgyulladás, amikor a hallójárat középső részén található.

Belső otitis, ha jelen van a belső hallójáratban. A járóbeteg-kezeléshez meglehetősen nehezen hozzáférhető hely.

A fülfolyadék szivárgása, a fül túlzott és ismétlődő vakarása, a hallójárat nyálkahártyájának irritált nyálkahártyája a fülgyulladás első jelei lehetnek. A krónikus középfülgyulladás tünetei változatosak, de mindegyik fülproblémára utalhat. Fülfolyadék váladékozása (bizonyos esetekben kellemetlen szaggal), a macska folyamatosan rázza a fejét, és megpróbálja megvakarni az érintett fület, a hallójárat vörössége vagy irritációja, a fül körüli szőrhullás az ismételt vakarás és izgatottság miatt. a krónikus otitis fő tünetei macskákban.

A krónikus otitis diagnózisa macskákban

Ahogy fentebb is mondtam, a krónikus otitist kiváltó okok számosak, és az állatorvosnak pontosan meg kell határoznia azokat a tényezőket, amelyek az állapot kialakulásához vezettek. Általában a krónikus fülgyulladást olyan baktériumok okozzák, amelyek egy másik tényező hatására megtelepednek a macska fülében. A sebet okozó fülsérüléstől, amely kedvező környezetet teremt a fülgyulladást okozó baktériumok, allergiák és atkák megtelepedéséhez, az örökletes átvitelig okozhatja a krónikus otitis megjelenését macskákban.

Az állatorvos feladata lesz, hogy megállapítsa, mi okozta a fülgyulladást, és feltárja a fülben megtelepedett mikroorganizmusokat. A mikroorganizmusok azonosítása érdekében a macskafülből vett kultúrák mikroszkópos elemzését és laboratóriumi vizsgálatát is elvégzik.

A kiváltó tényező és a mikroorganizmusok azonosítása után döntenek a követendő kezelésről.

Krónikus fülgyulladás kezelése macskákban

A kezelés a kiváltó októl, a macska fülének súlyosságától és a gyulladásban/fertőzésben előforduló mikroorganizmusok típusától függ. A hatások kezelésében a legtöbb esetben az Otto Cleans cerumenolitikus oldatot, a dexametazont (szintetikus glükokortikoidot) gyulladásra és az injekciós ivermektint a paraziták elleni küzdelemre ajánlják a macska fülének tisztítására. A macska fülének tisztítását naponta kell elvégezni, legalább 7 napig, ismétléssel vagy hosszabbítással, ha a problémák visszatérnek.

A kiváltó ok kezelését egyértelműen az állatorvos határozza meg. Ha a krónikus otitis allergia következtében jelentkezik, a kezelést a macskák által kifejlesztett allergiára specifikus antiallergénekkel végezzük. Hasonlóképpen, ha a kiváltó ok hormonális jellegű. A macska hormoninjekciókat kap, és hormonkontroll kezelési tervet készítenek.

Hogyan kell megfelelően tisztítani a macska fülét

Mivel a Soricellel találkoztunk ezzel a problémával, már az elején elmondjuk, hogy nagyon fontos, hogy a macska a lehető legszelídebb legyen. És bármennyire is gyengéd, nem fogja egykönnyen elviselni, ha mindenféle tárgyat és anyagot a fülébe juttat. Agresszív macskák esetében csak altatásban lehet jó fültisztítást végezni.

Ha Ön egy engedelmesebb macska szerencsés gazdája, ne habozzon megtisztítani a fülét naponta kétszer, amíg az összes szennyeződést teljesen el nem távolítja.

Az "L" betű alakja miatt nem áll fenn a fülrudak használatának veszélye. Az aljára nem fogod tudni vinni, de vigyázz, mert a szennyeződést a lefolyóba nyomhatod és akkor nagyon nehéz lesz eltávolítani. A legjobb, ha a pálcika használata előtt cseppentsen néhány csepp tisztítóoldatot, és 30 másodpercig masszírozza a macska fülét a tövénél. Így a szennyeződés fellazul és felemelkedik a csatorna felszínére. A tisztítókorongok egy másik megoldás a fül tisztítására, de legtöbbször nehéz mélyen behatolni velük.

A macska fülének tisztításához csak az állatorvos által javasolt oldatokat használja. Ez nagyon fontos!

Így néz ki néhány használt pálcika egyetlen füles Soricel megtisztítása után...

Krónikus fülgyulladás macskákban – a túlzott fülkaparás oka
Krónikus fülgyulladás macskákban – a túlzott fülkaparás oka

A pálcákon összegyűlt szennyeződés arra utal, hogy a hallójárat középső és alsó részén is érintett.

Krónikus otitis megelőzése

Mivel nagyon sok a kiváltó ok, nincs vakcina vagy kezelés a krónikus középfülgyulladás megelőzésére. A legjobb megelőzési módszer, ha hetente ellenőrizzük a macska fülét, és ha a fenti tünetek valamelyikét észleljük, tisztítsuk meg a fület, vagy menjünk el állatorvoshoz.

A krónikus középfülgyulladás a macskák több mint 50%-ánál fordul elő. Ennek a macskafül-betegségnek számos kiváltó oka van, és a macska életminőségének romlásához vezethet Mi a krónikus otitis, mik a kiváltó okok, hogyan kell megtisztítani a macska fülét és milyen kezelés a legjobb erre az állapotra.

Minden állatot szeretek, de nem tudom leplezni a macskák iránti gyengeségemet. A StealthSettings.com adminisztrátora és vezető szerkesztője vagyok, számos online projekt fejlesztője. A PISICILE.ro egy lélekprojekt, melynek tapasztalataimat szeretném megosztani más macskabarátokkal.

1 arra gondolt"Krónikus fülgyulladás macskákban. A túlzott fülvakarás oka”

Szólj hozzá