Pisica strănută. Motive de îngrijorare?

Pisica strănută din diverse motive, asemenea oamenilor. Strănutul la pisici poate fi cauzat de alergii, infecții respiratorii, obstrucții nazale sau chiar iritarea cauzată de praf sau substanțe chimice. De obicei, strănutul este un simptom minor și nu este motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă pisica prezintă alte simptome severe, cum ar fi secreții nazale abundente, tuse persistentă, dificultăți de respirație sau refuzul hranei, ar fi indicat să consultați un medic veterinar pentru o evaluare și un tratament adecvat.

Să vedem puțin mai detaliat de ce strănută pisica și ce putem să facem ca să o ajutăm.

Care sunt cauzele din care pisica strănută?

Așa cum am spus și înainte, pisicile strănută din diverse motive, iar strănutul simplu, fără apariția secrețiilor, poate fi cauzat de factori mecanici sau de alergeni. Factorii mecanici includ praful, polenul, fumul de țigară sau gazele de eșapament. Poluarea aerului. Mirosurile intense, precum parfumurile puternice sau detergenții, pot declanșa și ele strănutul excesiv la pisici. De obicei, strănutul cauzat de acești iritanți dispare odată cu îndepărtarea lor.

Strănutul însoțit de un apetit redus poate indica o infecție a gurii, nasului sau dinților. În cazul pisicilor care trăiesc în curte, iritanții precum plantele, viermii, insectele sau particulele de pământ pot irita mucoasa nazală, iar strănutul ajută la curățarea nasului și la prevenirea intrării corpurilor străine în sistemul respirator. În unele cazuri, corpurile străine nu pot fi eliminate prin strănut, iar pisica poate avea nevoie de asistență veterinară pentru a le îndepărta.

Strănutul însoțit de secreții, în special cele lichide și apoase, poate indica o afecțiune a tractului respirator, precum o răceală. Alte simptome asociate pot include slăbiciune, apatie, scădere a apetitului sau tuse. Secretiile abundente, vâscoase și închise la culoare reprezintă un semn de îngrijorare și necesită consultul veterinar. Acestea pot indica o infecție puternică, iar rinita, în special, poate fi periculoasă și trebuie tratată prompt. Netratată, rinita poate duce la afecțiuni grave la plămâni, ochi, piele și chiar poate pune viața pisicii în pericol.

În cazul pisicilor care trăiesc în casă, strănutul poate fi cauzat de acumularea de praf sub mobilier sau în covoare. Este important să menținem o igienă adecvată în aceste zone pentru a reduce expunerea la iritanți și pentru a preveni strănutul frecvent.

În concluzie, strănutul la pisici poate avea diverse cauze și poate fi un simptom minor sau un semn al unei afecțiuni mai grave. Este important să observăm alte simptome asociate și să acționăm în consecință, căutând ajutor veterinar atunci când este necesar pentru a asigura bunăstarea și sănătatea pisicii noastre iubite.

Cum putem ajuta pisica atunci când începe să strănute?

Pentru pisicile care trăiesc în curte, o soluție temporară este mutarea lor în casă până când simptomele de strănut dispar. Aceasta le va oferi un mediu mai sigur și le va proteja de iritanții externi.

Dacă observi că pisica strănută frecvent, este important să identifici circumstanțele care declanșează acest lucru. Redu expunerea la mirosurile puternice, clătește bine podelele după folosirea soluțiilor de curățare și evită expunerea la substanțe chimice. De asemenea, limitează timpul petrecut de pisică în aerul poluat și evită fumatul în prezența ei, deoarece acest lucru poate reduce riscul de afecțiuni respiratorii și chiar de cancer.

Atunci când pisica strănută și prezintă secreții, nu amâna aplicarea unui tratament adecvat. Asigură-i un mediu cald și oferă-i mese la temperatura camerei, evitând alimentele reci din frigider. Liniștea și odihna vor contribui la vindecarea ei. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc în decurs de 24 de ore, este necesară consultarea medicului veterinar, care va recomanda tratamentul corespunzător. În cazul în care pare că pisica suferă de o răceală, poți încerca să îi măsori temperatura rectală cu un termometru, cu mare atenție. Dacă temperatura depășește nivelul normal (aproximativ 40 de grade Celsius), este important să o consulți de urgență pe un medic veterinar.

Dacă pisica nu a avut anterior episoade de strănut și începe brusc să strănute frecvent, acesta poate fi un semnal de alarmă că ceva s-a schimbat în mediul înconjurător sau în starea ei de sănătate. Există mulți factori de mediu care pot cauza strănutul la pisicile care trăiesc în curte.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu