Gingivita la pisici. Cauze, Simptome și Tratament

La fel ca și în cazul oamenilor, gingivita la pisici reprezintă inflamația gingiilor, iar aceasta poate fi cauzată de diverse motive. Gingiile sănătoase la pisici ar trebui să fie de culoare roz deschis și să nu prezinte umflături, sângerări sau semne de inflamație.

Să vedem mai detaliat care sunt cauzele gingivitei la pisici, simptomele, tratamentul și cum se poate preveni această afecțiune a cavității bucale.

Cauzele gingivitei la pisici

Gingiile pisicilor sunt expuse la o varietate de factori de stres, inclusiv substanțe iritante, alergeni, bacterii și substanțe abrazive din hrana lor. De obicei, sistemul imunitar gestionează acești factori, menținând sănătatea gingiilor și a mucoasei bucale. Cu toate acestea, există situații în care pot apărea probleme:

Răspuns imun slab. Un sistem imunitar slab poate permite patogenilor să se înmulțească, declanșând inflamația.

Răspuns imun hiperactiv. Pe de altă parte, un sistem imunitar hiperactiv poate provoca inflamație în răspuns la un stimul care altfel ar fi inofensiv.

Cauza principală a gingivitei la pisici poate fi adesea dificil de identificat, dar există câteva cauze posibile care sunt luate în considerare:

Infecții bacteriene. Bacteriile patogene sunt adesea prezente în gura pisicilor cu gingivită, putând reprezenta atât o cauză primară, cât și o complicatie secundară care agravează o formă inițială ușoară de gingivită. Aceasta una dintre cauzele cele mai frecvente care declanșează gingivita la pisici.

Infecții virale. Calcivirusul felin (FCV) este o cauză comună a gingivitei la pisici, iar uneori Virusul herpes felin (FHV) poate fi implicat. Alte două virusuri care pot juca un rol, deși fără un rol precis definit, sunt Virusul leucemiei feline (FeLV) și Virusul imunodeficienței feline (FIV), afectând sistemul imunitar al pisicii, fără a fi direct legate de inflamația gingivală.

Boli imune. Inflamația mucoasei orale poate să reflecte o boală autoimună sau o reacție exagerată a sistemului imunitar la factori normali de stres, cum ar fi bacteriile și toxinele acumulate în placa bacteriană. O igienă dentară precară predispune la apariția gingivitei.

Alimentație necorespunzătoare: O alimentație inadecvată poate contribui la formarea plăcii bacteriene și, implicit, din aceasă cauză poate să apară gingivita la pisici.

Alte cauze specifice. Inflamația mucoasei poate fi cauzată și de iritare fizică (provocată de materiale iritante sau plante), probleme metabolice precursoare ale bolilor sistemice (insuficiență renală, azotemie) și slăbiciunea sistemului imunitar (datorată unor boli genetice în rase precum Persana și Abyssiana) sau probleme sistemice precum diabetul, cancerul sau chimioterapia.

Simptome. Gingivita la pisici

Simptomele gingivitei la pisici includ o serie de manifestări clinice care pot afecta calitatea vieții acestora. Printre simptomele comune se numără:

Respirație urât mirositoare (halitoza). Prezența unui miros neplăcut al respirației poate fi un semn al inflamației gingivale.

De citit și: De ce gura pisicii miroase urât? Cauze și Tratament

Dificultăți de hranire (disfagia). Pisicile afectate pot experimenta dificultăți în procesul de înghițire, ceea ce poate duce la refuzul hranei.

Apetit redus. Gingivita poate afecta pofta de mâncare a pisicii, determinând-o să mănânce mai puțin decât de obicei.

Salivare excesivă. Pisicile cu gingivită pot prezenta salivare excesivă, indicând disconfortul oral.

Sângerare din gură. Un simptom evident al gingivitei este sângerarea din gură, care poate fi observată în timpul alimentației sau periajului dentar.

Dusul labuței la gură. Pisicile pot încerca să aline disconfortul prin a-și freca labuțele la gură.

Durere orală. Durerea în timpul examinării gurii poate fi observată, iar pisica poate manifesta sensibilitate la atingere.

Scădere în greutate. Datorită disconfortului asociat cu gingivita, unele pisici pot refuza să mănânce adecvat, ceea ce poate duce la o scădere în greutate.

Aspect neîngrijit. Din cauza durerii și disconfortului, pisicile pot să nu mai aibă aceeași grijă pentru igiena personală, manifestând un aspect general neîngrijit. Acest comportament poate indica de foarte multe ori gingivita la pisici.

Inflamarea ganglionilor limfatici submandibulari. În unele cazuri, ganglionii limfatici submandibulari pot deveni inflamați (limfadenopatie), reflectând răspunsul sistemului imunitar la inflamația gingivală.

Tratament și prevenire a gingivitei la pisici

Tratamentul și prevenirea gingivitei la pisici implică o abordare cuprinzătoare și individualizată, iar deciziile trebuie luate în urma consultării cu un medic veterinar. Diagnosticul precis este esențial și poate implica proceduri precum radiografierea dintilor pentru evaluarea stării de sănătate a acestora și identificarea eventualelor leziuni la rădăcină.

Tratamentul obișnuit implică detartrajul, care se realizează de obicei sub anestezie generală pentru a asigura confortul pisicii și pentru a facilita accesul la toate zonele din cavitatea bucală. Extracția dinților problematice poate fi necesară în unele cazuri, iar în situațiile severe, toți dinții pot fi extrasi. Deși poate părea o soluție radicală, aceasta elimină sursa inflamației gingivale asociate cu placa bacteriană.

În cazul unei componente bacteriene patologice active, se pot prescrie antibiotice, cum ar fi Clindamicina, Amoxicilina, Doxicilina sau Metronidazol. Alegerea antibioticului depinde de evaluarea veterinarului și de particularitățile fiecărui caz.

Pentru reducerea inflamației, pot fi prescrise corticosteroizi, dar numai dacă veterinarul consideră necesar. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) și Ciclosporina pot fi, de asemenea, utilizate pentru a controla inflamația. În cazurile în care sistemul imunitar este implicat, interferonul omega oral sau injectabil poate fi administrat.

Alte opțiuni de tratament pot include terapia cu laser CO2, aplicarea lactoferinei pe gingii și terapia cu celule stem. Este important să se adapteze planul de tratament în funcție de nevoile individuale ale fiecărei pisici și să se monitorizeze îndeaproape evoluția pentru a asigura o gestionare eficientă a gingivitei.

Recomandare consult și tratament. Gingivita la pisici.

Diagnosticul și planul de tratament pentru gingivita la pisici ar trebui să fie stabilite numai de către profesioniști medicali pentru a asigura o abordare corectă și eficientă în gestionarea sănătății orale a pisicii dvs. Înainte de a iniția orice tratament, este recomandat să consultați un medic veterinar pentru evaluare și îndrumare adecvată.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu