Este sau nu este bine să tunzi blana pisicii? Îngrijirea pisicilor.

Nu știi dacă este sau nu este bine să tunzi blana pisicii? Atunci nu încerca să găsești răspuns în grupurile de pe Facebook sau pe forumuri. Unii le plâng de milă, iar alții le găsesc foarte haioase pe pisicile tunse. Pe această temă sunt mereu dezbateri aprinse, fiecare cu argumentele lui, pro și contra tunsului pisicii.

Mă amuză că se găsesc domni și doamne care comentează chestii de genul: „Pisica a fost lăsată cu blană de la Dumnezeu… și așa trebuie să rămână! Clar!”. Sau alții cu un sentimentalism simpatic, spun: „Vă bateți joc de pisica! Se va simți rușinată de cum arată când o să se vadă fără blană!”. Eu aș propune ca doamnele care au astfel de păreri să nu se tundă și să nu se epileze niciodată în viața lor. Iar pentru domni, să țină lângă ei o astfel de „frumusețe” cu tufișuri. Că na.. așa e lăsată de la Dumnezeu.

Cât despre chestia cu „se simte pisica rușinată de cum arată tunsa”, este cea mai mare aberație. Că se va simți ciudat, da, este adevărat. Însă îi va fi rușine tot cu aceeași unitate de măsură cu care se simte rușinată atunci când se spală sub coadă în fața noastră și când este certată când face prostii. Adică deloc. Pisica nu are percepție de sine, nu cunoaște sentimentul de rușine și nici nu se recunoaște în oglindă. Nu o să-și spună în fața oglinzii, „mheow… ce stăpâni idioți am.. Îmi stătea mai bine cu blană lungă”.

De ce să tunzi blana pisicii și când trebuie să o faci?

Dacă în cazul câinilor, tunsul ține mai mult de modă, să fie admirați când sunt plimbați în lesă, la pisici tunsul este mai mult o necesitate a stăpânilor. Majoritatea își tund pisicile pentru a scăpa de părul de prin casă. În special în perioada năpârlirii, când pisica își lansează blana și firele de păr peste tot prin casă. Vă spun din experiență că o pisică tunsă nu mai lasă păr aproape deloc prin casă. Ce nu știu foarte mulți stăpâni este că părul de pisică de pe canapea, de pe haine, covor și din toate colțurile camerelor, este provenit dintr-un strat de păr mort din blana pisicii. Acest strat este eliminat aproape în totalitate odată cu tunderea pisicii. Am auzit oameni spunând că prin tuns nu se rezolvă mare lucru în privința părului, decât că în loc de fire de păr lungi o să avem fire de păr mai scurte, mai puțin vizibile și mai periculoase. Total fals. Poți să tunzi blana pisicii.

Tunsul reprezintă un avantaj și pentru pisică. Suportă mult mai bine zilele călduroase de vară, devine activă, jucaușă și nu o să mai lenevească toată ziua pe gresia rece, în cadă sau alte locuri reci de prin casă. Sunt avantaje de ambele părți. Noi scăpăm de părul de prin casă, iar pisica se simte mai bine în zilele călduroase. Nu o să tundem pisicile în lunile răcoroase sau spre finalul verii. Este bine ca părul pisicii să crească suficient cât să-i țină de cald în lunile răcoroase de toamnă. Majoritatea tund pisicile o singură dată pe an, în primăvară, când vremea începe să se încălzească. Nu este nicio dramă dacă pisica mai este tunsă o dată în luna iunie. Până la jumătatea lunii septembrie va avea blana la loc, refăcută aproape complet.

Ce trebuie avut în vedere este faptul că dacă într-o încăpere este cald pentru noi, nu va fi neapărat la fel și pentru pisică. Noi resimțim temperatura dintr-o ecuație în care intră și umiditatea aerului și din care rezultă un indice de confort termic. Pisicile simt mult mai puțin umiditatea aerului. Dacă într-o încăpere avem 26˚C, iar noi ne simțim bine la o umiditate potrivită, pisicilor tunse le-ar putea fi puțin frig. Cum de altfel nici noi nu am avea senzația de cald la 26˚C cu umiditate scăzută. Temperatura corpului uman fiind de 37˚C, diferența o vom resimți în plin. Ca să vă dați seama mai bine de cum se resimt aceste diferențe în funcție de umiditate, faceți o temperatură de 26˚C într-o cameră, umpleți cada cu apă la 26˚C și băgați-vă în ea. O să resimțiți mult mai rece în cada decât în cameră. Despărțite ambele medii au aceeași temperatură.

Revenind la pisici, diferența este și mai mare. Temperatura normală a corpului pisicii este de 38˚-39˚C. Din acest motiv, vor tolera mult mai bine decât noi o temperatură mai ridicată.

Cele de mai sus le-am scris din experiența cu ale mele pisici. În special cu Soricel, o pisică de 14 ani (2009), care până la vârsta de 7 ani nu a știut ce este acel un tuns. Nici eu nu am știut ce înseamnă să nu ai păr prin casă, și nici ea nu știa că se poate juca și poate fi activă vara.

Este sau nu este bine să tunzi blana pisicii?
Este sau nu este bine să tunzi blana pisicii?

Recunosc că după fiecare tuns mă înconjoară stări de râs/plâns când o văd cum arată. 🤣 Am nevoie de 2-3 zile până încep să mă obișnuiesc cu noul look al pisicii.

Unde iti toaletezi pisica, la cabinetul veterinar sau acasă?

Poți să tunzi blana pisicii acasă? Cel mai bine este ca pisica să fie tunsă într-un cabinet veterinar, acolo unde este un personal calificat mai mult pe partea de medicină decât pe fashion. Însă și acolo trebuie să fiți foarte atenți și să vă informați înainte despre cum se face această operațiune, care de multe ori poate fi complicată și stresantă pentru felina. Recunosc că nu aș fi tuns niciodată pisicile dacă acestea ar fi fost stresate de această operațiune sau dacă ar fi trebuit să se recurgă la sedative. Am întâlnit un domn doctor veterinar care a spus din start că înainte de tuns va trebui să dau semnătura, pentru că el anesteziază pisica și o adoarme pe perioada tunsului. Chiar dacă nici măcar nu văzuse pisica și nu apucasem să-i spun că este o pisică docilă care nu a mușcat sau zgâriat pe nimeni în viața ei. Exclus să accept așa ceva. În acest șcenariu, mai bine nu mai tunzi pisica.

Este totuși dreptul fiecărui doctor să aleagă metoda, cum este și dreptul fiecărui proprietar de pisică să nu accepte.

Ultima dată când am fost cu Soricel la tuns, doamnele doctor și asistenta ne-au întrebat: „Este cuminte? Ați mai tuns-o?”. Au respirat ușurate când le-am spus că este foarte cuminte, continuând cu „Ieri am avut o fiară…”, arătându-ne zgârieturile de pe brațe.

Dacă aveți o pisică agresivă sau una care se stressează și se sperie foarte tare, este bine să nu o chinuiți cu tunsul. Sedativele nu sunt o soluție, iar faptul că înainte se cere semnătura proprietarului este pentru că în unele cazuri (rare), acestea nu se mai trezesc niciodată. Aveți în vedere că înaintea avantajelor tunsului, sunt sănătatea mentală și fizică a pisicii.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

7 comentarii la „Este sau nu este bine să tunzi blana pisicii? Îngrijirea pisicilor.”

  1. Pingback: CE ESTE NAPARLIREA LA PISICI SI CARE SUNT CAUZELE
  2. Pingback: Este periculos aerul conditionat pentru pisici?
  3. Pingback: Poti cumunica cu pisica din priviri - Clipirea ochilor la pisica
  4. Pingback: Sistem supraveghere video pentru pisici și căței - Petcube Play 2
  5. Pingback: De ce se joacă pisicile și cum alegem jucăriile pentru pisici

Lasă un comentariu