Ingrijirea pisicii Sanatate si Afectiuni Pisici

Pisica se scarpina la urechi? Raia Auriculara poate fi o cauza!

Ce este raia auriculara la pisici, cum arata, preventie, simptome si tratament.

Atunci cand pisica ta se scarpina frecvent la urechi, este aproape sigur ca acolo ceva nu este bine. De cele mai multe ori, pisicile ajung sa-si faca rani cu gherutele, incercand sa scarpine locul din ureche care le deranjeaza. De cele mai multe ori, cauza este raia auriculara (Otodectes Cynotis).

Din pacate, cu aceasta problema se confrunta mai bine de 50% dintre pisicile noastre. Cel putin o data in viata unei pisici, intr-o ureche sau in ambele va aparea o negreala de forma zatului de cafea, daca pisica are acces in zone din afara locuintei, Acesta este primul semn ca pisica dvs. are raie auriculara. Nu trebuie sa va panicati, deoarece acest parazit nu se transmite la om. Trebuie insa sa luati masuri urgente pentru a scapa de raia auriculara din urechea pisicii.

Simptomele raii auriculare la pisici

Semnele ca in urechea pisicii s-a instalat raia auriculara sunt foarte evidente. Pisica incepe sa scarpine energic in zona urechii afectate de parazit, rani produse de scarpinat si caderea parului in zona urechii, miros neplacut al secretiilor din ureche, inflmatii ale canalului auricular, mizerie neagra sub forma zatului de cafea si lichid maro vizibil la inspectia atenta. Toate acestea dau bineinteles si o stare de agitatie si discomfort pisicii.

Cum arata raia auriculara

Iata cateva imagini cu urechi de pisici atacate de acest parazit…

Cum prevenim raia auriculara la pisici

Majoritatea pisicilor care au luat acest parazit sunt cele care au acces prin gospodarie sau prin fata blocului. Este un parazit foarte contagios ce se transmite de la un animal la altul, la fel ca si puricii.
Nu sunt insa scutite pisicile care stau numai in casa si care teoretic nu intra in contact cu mediul din afara locuintei. Parazitul poate fi adus de stapan pe haine sau pe incaltaminte. Asadar, este foarte indicat sa nu lasati pisica sa va atinga incaltamintea, chiar daca cele mai multe pisici sunt curioase si miros incaltamintea stapanilor. Sau a musafirilor.
Pe incaltaminte, pe langa raie auriculara puteti aduce in contact cu pisica si alti paraziti sau virusuri ce le pot pune sanatatea in pericol.

Diagnosticare si tratament raie auriculara la pisici

Raia auriculara poate fi confundata de stapani cu otita cronica sau cu alte afectiuni ale urechii pisicii. Pentru o dignosticare corecta este indicat sa mergeti la un cabinet veterinar. Acolo se va stabili in urma unui examen la microscop daca este sau nu raie auriculara. Acest mic parazit poate fi vizibil si cu lupa pentru examinare.
Sunt si situatii cand invazia masiva a parazitului este vizibila sub forma unor puncte mici de culoare albicioasa in zona urechii.

Dupa ce se stabileste de catre medicul veterinar ca este vorba despre raie auriculara, tot el va indica cel mai bun tratament. Sunt picaturi si unguente speciale care se aplica direct in urechea pisicii, insa daca invazia este masiva si in interiorul urechii s-a produs un focar, atunci va trebui sa curatati pisica cu betisoare de urechi pe care sa puneti in prealabil substantele indicate de medic. In unele situatii medicul poate indica si picaturi cu antibiotice pentru combaterea parazitului.
Este foarte important sa urmati tratamentul toata perioada indicata de medic, chiar daca urechea pisicii pare curata si deparazitata de raia auriculara. De cele mai multe ori, tratamentul se face zi de zi, timp de cateva zile sau chiar saptamani. 

Nu o sa aveti o perioada tocmai fericita, nici dvs. si nici pisica. Sunt pisici mai energice sau agresive, iar curatarea urechilor poate fi sport extrem pentru stapani. Si la drept vorbind, cum ar fi sa va bage cineva un betisor cu vata in ureche si sa inceapa sa rasuceasca inauntru? Mai ales ca urechile pisicilor sunt mult mai sensibile decat ale oamenilor. La nivelul urechii unei pisici se regasesc foarte multi „senzori”, care pe langa un auz mai bun decat al nostru, le ajuta la pozitionarea fata de pamant, simt vibratiile produse de sunete si curentii de aer.

Ca un „stiati ca…?”, o pisica nu ar putea sa cada mereu in picioare fara ajutorul perilor din urechi. Acestia-i „spun” ce pozitie trebuie sa ia si cat de mult sa se rasuceasca in aer pentru a ateriza in picioare.

Nu uitati… Aveti grija de urechile pisicilor, iar la primul semn suspect, va recomandam sa mergeti imediat la un medic veterinar.
Majoritatea articolelor „de pe net” (cum este si acesta) au un caracter orientativ si prezinta posibile cauze si tratamente ale unor afectiuni. Un sfat si un tratament avizat veti primi numai intr-un cabinet veterinar, cu pisica la dvs.

Pisica se scarpina la urechi? Raia Auriculara poate fi o cauza!

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Add Comment

Leave a Comment