Cum poți face pisica să slăbească. Sfaturi utile.

Obezitatea este o problemă destul de serioasă, atât pentru oameni cât și pentru animalele de companie. De la obezitate se pot genera multe probleme de sănătate sau probleme care să ducă la scăderea calității vieții. În acest articol îți prezentăm câteva sfaturi utile prin care poți face pisica să slăbească și să revină la greutatea optimă.

Obezitatea în rândul pisicilor devine o problemă din ce în ce mai răspândită, existând șanse semnificative ca prietenul vostru blănos să se numere printre acele animale de companie care necesită să piardă în greutate. Deși poate părea că monitorizarea caloriilor este o povară, o abordare mai constructivă ar fi să o priviți ca pe o acțiune făcută din iubire. Există modalități plăcute prin care poți face pisica să slăbească.

Mulți iubitori de animale consideră că excesul de greutate la animalele de companie este adorabil, dar kilogramele în plus pot ascunde numeroase probleme de sănătate care pot afecta negativ calitatea vieții și pot reduce speranța de viață. Printre acestea se numără diabetul de tip 2 (mai ales la pisici), artrita precoce, hipertensiunea arterială, rupturile de ligamente, probleme ale coloanei vertebrale (inclusiv paralizia) și bolile de inimă.

Cu toate acestea, nu este simplu să treceți animalul de companie de la porțiile generoase de hrană la o dietă mai puțin apetisantă. Din fericire, sunt câțiva pași pe care îi puteți urma pentru a face această tranziție mai ușoară pentru pisica voastră și pentru a o ajuta să slăbească.

Cum poți face pisica să slăbească. Sfaturi utile.
Cum poți face pisica să slăbească. Sfaturi utile.

Înainte să vezi care sunt metodele prin care poți face pisica să slăbească, trebuie să știți că orice plan de dietă nou ar trebui să înceapă cu consultarea medicului veterinar. Acesta va stabili greutatea corporală optimă și necesarul caloric pentru pisica voastră și va monitoriza progresul acestuia.

Metode prin care poți face pisica să slăbească

Obezitatea la pisici este o problemă serioasă, dar poate fi prevenită și gestionată prin adoptarea unui stil de viață sănătos și aplicarea consecventă a metodelor de slăbire.

În primul rând, dacă pisica ta este obeză, trebuie să mergi cu ea la un medic veterinar. Este posibil ca unele diete și metode pentru slăbire să nu fie potrivite pentru pisica ta. La fel ca și obezitatea, pierderea în greutate necontrolată poate afecta grav sănătatea pisicii. De asemenea, medicul veterinar va confirma obezitatea și va exclude alte probleme medicale care pot contribui la creșterea în greutate a pisicii.

Alimentație

Poate din comoditate, mulți proprietari de pisici le lasă acestora bolurile cu hrană la discreție, ceea ce nu este deloc indicat, în special dacă medicul veterinar a stabilit că pisica suferă de obezitate. Pentru a face pisica să slăbească, reduceți cantitatea de hrană oferită zilnic, conform recomandărilor medicului veterinar. De asemena, alegeți o hrană specială pentru pisici obeze, care are un conținut caloric redus și fibre mai bogate, favorizând sațietatea și pierderea în greutate.

Recompensele pot contribui semnificativ la obezitatea pisicilor. Mulți proprietari nu sunt conștienți că și cele mai mici recompense comerciale, indiferent dacă sunt de ultimă generație sau „naturale”, pot furniza adesea aceeași cantitate de calorii ca și o masă suplimentară.

Aceasta nu înseamnă însă că trebuie să eliminați complet gustările. Puteți oferi animalelor de companie recompense sub formă de legume congelate, fasole verde sau morcovi. De asemenea, puteți împărți o recompensă în mai multe bucățele pentru a limita numărul de recompense oferite. Fiți atenți și la conținutul de zahăr al gustărilor.

Pentru a ajuta o pisică să slăbească, este important să fiți atenți la alimentele care sunt toxice pentru animale, cum ar fi ceapa, ciocolata, strugurii, stafidele și ouăle crude. Întotdeauna evitați alimentele care conțin indulcitori artificiali precum xilitolul, care este extrem de toxic pentru câini și pisici, chiar și în doze foarte mici.

Dacă pisicii îi place mâncarea obișnuită, puteți încerca să i-o oferiți ca recompensă. Divizați porția zilnică, oferind un sfert dimineața și restul sub formă de recompense pe parcursul zilei. Astfel, veți furniza pisicii toate caloriile necesare, plus gustări.

Stabiliți un program regulat de mese pentru a evita supraalimentarea și renunțați la recompensele excesive și oferiți pisicii gustări sănătoase cu moderație.

Exercițiile fizice vor face pisica să slăbească

Pisicile care suferă de obezitate sunt în general pisici cărora le place să doarmă aproape toată ziua și să facă puțină mișcare. Stimulați pisica cu jocuri interactive folosind jucării atractive, oferind pisicii posibilitatea de a se cățăra, sări și explora noi abilități pentru a crește nivelul de activitate. De asemenea, puteți scoate pisica la plimbare în lesă sau puteți folosi un laser pentru joacă.

Un program zilnic de joacă va ajuta pisica să slăbească și să-și mențină o condiție fizică sănătoasă.

Răbdare și atenție

Nu vă așteptați ca pisica să slăbească după primele zile de dietă. Slăbirea este un proces gradual și nu trebuie să vă descurajați dacă rezultatele nu apar imediat. Cântăriți pisica regulat și observați atent comportamentul acesteia. Schimbarea dietei poate fi un factor de stres pentru aceasta și este bine să oferiți pisicii un mediu iubitor și susținător pentru a facilita adaptarea la noul stil de viață.

De citit și: Lipsa poftei de mâncare la pisici – Cauze și Tratament

În concluzie, pentru ca pisica să slăbească trebuie să aveți în vedere trei aspecte importante: hrănire, exerciții fizice și răbdare. Nu este recomandat să puneți pisica la o dietă drastică, deoarece poate duce la probleme de sănătate.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu