Cele mai frecvente probleme de piele la pisici

Pisicile sunt cunoscute pentru eleganța lor, dar și pentru sensibilitatea pielii lor delicate. Este o listă destul de lungă cu cele mai frecvente probleme de piele la pisici. De la paraziți precum puricii, căpușele sau acarienii, la infecții bacteriene sau fungice, alergii, stres, răni, sau chiar dezechilibre hormonale, există o gamă largă de factori care pot afecta sănătatea pielii pisicilor.

Într-un articol anterior am vorbit despre ce este și cum poate fi tratată râia auriculară la pisici. În acest articol o să vezi care sunt semnele timpurii ale problemelor de piele la pisici și cum poți să le oferi confortul și îngrijirea necesară.

Principalele probleme de piele la pisici și tratament

Una dintre cele mai frecvente probleme de piele la pisci este dată de reacțiile alergice cutanate. Într-un articol anterior am scris despre cum pot fi identificate, care sunt factorii alergiilor pisicilor și cum pot fi tratate.

Citește: Alergiile cutanate ale pisicilor. Cauze și Tratament.

Abcesul la pisici

Abcesul reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de piele la pisici. Un abces este o acumulare dureroasă de puroi care se formează în locul unde pisica a fost mușcată sau rănită prin înțepătură. Inițial, abcesul se manifestă printr-o umflare fermă care ulterior devine moale și poate să se spargă, dând naștere unor scurgeri purulente. Aceste leziuni sunt adesea rezultatul altercațiilor cu alte pisici sau animale.

Abcesele sunt adesea întâlnite în zona jumătății din spate a corpului pisicii și pe abdomen, iar coada este o zonă frecvent afectată din cauza mușcăturilor. O modalitate eficientă de prevenire a abceselor este să menții pisica în interiorul casei. În cazul în care pisica are acces în exterior și dezvoltă un abces, este crucial să se elimine puroiul acumulat, fie printr-o intervenție chirurgicală, fie prin drenajul acestuia. Dacă abcesul s-a format în jurul unui obiect străin rămas în corpul pisicii, acesta trebuie îndepărtat. După drenarea abcesului, este necesară administrarea unui tratament cu antibiotice pentru a preveni infecțiile ulterioare. Antibioticul va fi prescris de medicul veterinar în funcție de tipul de bacterii implicate și durata tratamentului va fi determinată de medic în funcție de severitatea și localizarea abcesului.

Râia auriculară, cauză pentru probleme de piele la pisici

Râia auriculară la pisici este o afecțiune care se manifestă prin simptome precum scuturarea frecventă a capului, scărpinarea excesivă a urechilor și prezența unei scurgeri maronii și ceroase în canalul urechii. Această condiție este cauzată de un parazit microscopic, care în cazul unei infecții severe poate fi observat cu ajutorul unei lupe sub formă de puncte albicioase în mișcare pe suprafața cerumenului din ureche.

Toate pisicile, la un moment dat, pot suferi de râie auriculară, însă cei mai expuși sunt puii și pisicile tinere. Infecția poate fi transmisă de la o pisică la alta, parazitul migrează de la un corp la altul sau pe diverse părți ale aceluiași corp, precum gâtul, partea interioară a picioarelor sau la baza și vârful cozii. Parazitul se hrănește cu cerumenul din ureche, iar prezența sa poate provoca iritații și producerea excesivă de cerumen, creând un mediu propice pentru înmulțirea lor.

Cele mai frecvente probleme de piele la pisici
Cele mai frecvente probleme de piele la pisici

Pentru mai multe detalii despre râia auriculară, vezi articolul: Râia Auriculară la pisici. Cauza scărpinatului la urechi.

Tratamentul râiei auriculare constă în aplicarea unor picături special formulate în acest scop și curățarea urechii cu ajutorul unui disc demachiant. Durata tratamentului poate varia în funcție de severitatea infecției, fiind necesară o perioadă de până la două săptămâni pentru a obține rezultatele dorite.

Acneea este una dintre cele mai frecvente probleme de piele la pisici

Acneea la pisici se manifestă prin apariția unor puncte negre, cunoscute și sub numele de conedoane, în special pe partea inferioară a bărbiei și în jurul buzelor. Această afecțiune poate fi cauzată de utilizarea unor vase din plastic sau cauciuc pentru mâncarea și apa pisicii.

În cazurile severe de acneă, se recomandă utilizarea unui șampon antiseboreic care conține peroxid de benzinol. Acest compus are rolul de a reduce cantitatea de uleiuri secretate de pielea pisicii, contribuind la ameliorarea afecțiunii. De asemenea, suplimentele alimentare cu Omega 3 și Omega 6 pot fi benefice în gestionarea acneei la pisici, oferindu-le pielii nutrienții necesari pentru menținerea sănătății și echilibrului natural. Este important să consulți un medic veterinar pentru diagnostic și recomandări specifice tratamentului, în funcție de severitatea acneei și nevoile individuale ale pisicii tale.

Dermatita de contact la pisici

Dermatita de contact la pisici se manifestă prin apariția umflăturilor roșii și a mâncărimii pe piele. Această condiție apare atunci când pielea pisicii intră în contact cu un agent chimic sau alt iritant, determinând inflamația și disconfortul. Vasele din cauciuc sau plastic din care pisica mănâncă pot, de asemenea, să provoace dermatită de contact.

Pentru a preveni dermatita de contact, este recomandat să țineți pisicile departe de zonele în care utilizați substanțe chimice și să le hrăniți folosind vase din sticlă, oțel inoxidabil sau ceramică fără plumb. Aceste materiale reduc riscul de iritații și reacții alergice la nivelul pielii pisicii, contribuind la menținerea sănătății și confortului acesteia.

Alopecia psihogenă. Probleme de piele la pisici

Alopecia Psihogenă la pisici este caracterizată de subțierea blănii într-o dungă pe spate sau pe abdomen, cauzată de auto-îngrijirea compulsivă. Stresul este adesea factorul principal care determină acest comportament compulsiv de îngrijire. Tratamentul implică reducerea nivelului de stres al pisicii afectate prin utilizarea difuzoarelor cu feromoni specifici pentru pisici, crearea unui mediu calm și redirectionarea energiei nervoase a pisicii prin intermediul activităților ludice.

În cazurile severe de alopecie psihogenă la pisici, medicii veterinari pot recomanda un tratament cu medicamente anti-anxietate pentru a ajuta la gestionarea anxietății și a comportamentului compulsiv al animalului. Este important să se abordeze atât cauzele cât și simptomele acestei afecțiuni pentru a asigura bunăstarea și confortul pisicii tale.

Citește despre alopecie: Alopecia sau chelirea pisicii pe burtă și pe alte părți ale corpului

Dermatita alergică alimentară la pisici

Probleme de piele la pisici provoacă și dermatita alergică alimentară. Aceasta este o afecțiune în care unele pisici manifestă o sensibilitate crescută la anumite ingrediente sau conservanți din hrana lor. Această sensibilitate poate cauza mâncărime în zona capului, gâtului și spatelui, însoțită de inflamarea ochilor. În timpul perioadei de năpârlire sau în cazul rănilor frecvente cauzate de mușcături și scărpinat, simptomele dermatitei alergice alimentare pot deveni și mai pronunțate.

Tratamentul pentru dermatita alergică alimentară implică în principal eliminarea ingredientelor care declanșează reacția alergică din dieta pisicii. Unele medicamente veterinare, cum ar fi steroizii, pot fi recomandate pentru a reduce inflamația și mâncărimea asociate cu dermatita. Este important să consulți medicul veterinar pentru a identifica și a elimina sursele de alergii alimentare și pentru a stabili un plan de tratament adecvat care să asigure confortul și sănătatea pisicii tale.

Dermatita alergică determinată de purici la pisici

Dermatita alergică determinată de purici la pisici este o afecțiune în care unele pisici dezvoltă umflături care provoacă mâncărime, localizate de obicei deasupra bazei cozii, pe spate, pe picioarele din spate și pe coapsele interioare. Chiar dacă multe pisici pot avea purici fără să manifeste vreo reacție, pisicile sensibile pot experimenta mâncărime severă dintr-o singură mușcătură de purice.

Cel mai bun mod de prevenire a dermatitei alergice determinate de purici este să te asiguri că pisica ta nu este infestată cu acești paraziți. Tratamentele „spot-on” disponibile în cabinetele medicilor veterinari sunt de obicei cele mai eficiente în controlul infestării cu purici. Totuși, există și metode alternative, fără substanțe chimice, care pot fi eficiente atunci când sunt utilizate corect. Este important să consulți medicul veterinar pentru a identifica cel mai potrivit tratament și pentru a preveni recurența dermatitei alergice determinate de purici, asigurând astfel confortul și sănătatea pisicii tale.

Pecinginea la pisici

Pecinginea provoacă probleme de piele la pisici. Pecinginea este o infecție fungică care poate fi extrem de contagioasă pentru alte animale și chiar pentru oameni. Simptomele acestei afecțiuni includ pete rotunde pe pielea pisicii, în care blana cade în centrul acestora, iar la periferie poate apărea un inel roșu caracteristic. Unele pisici pot prezenta doar fire de păr rupte în zona feței și a urechilor.

Tratamentul pecinginei la pisici necesită intervenția medicului veterinar, care va prescrie medicamente antifungice adecvate. Este, de asemenea, important să asiguri un mediu curat și igienic pentru pisică, prin curățenie excesivă în mediul în care trăiește. Este esențial să începi tratamentul cât mai curând posibil pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a promova vindecarea rapidă și eficientă a pisicii tale.

Coada uleioasă a pisicii

Coada uleioasă la pisici este o condiție în care glandele de lângă coadă secrează uleiuri în exces, determinând formarea unei zone maronii cu aspect cerat și miros rânced, care se întinde de la vârful cozii până la baza acesteia. Această afecțiune este întâlnită în special la masculii necastrați, care pot marca teritoriul, dar poate afecta și pisicile sterilizate sau motanii castrați.

Tratamentul coada uleioasă la pisici poate implica castrarea, dacă este necesară, și spălarea corespunzătoare a zonei de două ori pe zi cu un șampon antiseboreic. Acest tip de șampon ajută la descompunerea excesului de uleiuri și la menținerea igienei corespunzătoare a zonei afectate. Este important să consulți medicul veterinar pentru a determina cel mai potrivit tratament și pentru a asigura confortul și sănătatea pisicii tale.

Arsurile solare la pisici

Arsurile solare la pisici pot fi o problemă serioasă. Pisicile cu blană de culoare deschisă și rasele fără blană, cum ar fi Sphynx, sunt foarte susceptibile la arsuri solare. Este important să le protejăm de expunerea la lumina directă a soarelui, în special între orele 10:00 și 16:00, pentru a reduce riscul de arsuri solare și pentru a minimiza șansele de a dezvolta probleme pe termen lung, cum ar fi cancerul de piele, inclusiv melanomul.

Limitarea expunerii la soare și oferirea unor zone umbroase sau protecție solară adecvată, cum ar fi cremele solare speciale pentru pisici, pot ajuta la prevenirea arsurilor solare și a complicațiilor asociate. Este esențial să fim atenți la nevoile de protecție solară ale pisicii noastre, pentru a asigura sănătatea și confortul ei în timpul perioadelor de expunere la soare.

Acestea sunt cele mai frecvente probleme de piele la pisici, însă nu sunt singurele. Dacă observați o schimbare al aspecului pielii sau blănii pisicii, este recomandat să mergeți cu pisica la un cabinet veterinar pentru un consult de specialitate. Medicul veterinar va stablili care este cauza problemelor de piele ale pisicii și va administra tratamentul corespunzător.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu