Fülgyulladás macskákban. A fülvakarás oka.

Ha a macskája gyakran vakarja a fülét, szinte biztos, hogy ott valami nincs rendben. Legtöbbször a macskák karmaikkal sebeket csinálnak, és megpróbálják megvakarni a fülük azon részét, amely zavarja őket. Leggyakrabban a macskák fülszúrása a túlzott fülkarcolás oka.

Sajnos macskáink több mint 50%-a szembesül ezzel a problémával. Egy macska életében legalább egyszer kávézacc fekete folt jelenik meg az egyik vagy mindkét fülében, ha a macska hozzáfér az otthonon kívüli területekhez. Ez az első jele annak, hogy macskájának fülrühössége van. Nem kell pánikba esni, mert ez a parazita nem terjed át az emberre. De sürgős intézkedéseket kell hoznia, hogy megszabaduljon a macska fülében lévő fülüregtől.

Tünetek. Fülgyulladás macskákban.

Nagyon nyilvánvalóak a jelek, hogy fülatkák telepedtek meg a macska fülében. A macska energikusan vakarózni kezd a parazita által érintett fül területén, karcolás okozta sebek jelennek meg és a fül környékén kihullik a szőr, kellemetlen váladékszag észlelhető a fülből, gyulladás A hallójáratban fekete szennyeződés halmozódik fel kávézacc formájában, és alapos vizsgálat után barna folyadék látható. Mindez természetesen a macskában is izgatott állapotot és kényelmetlenséget okoz.

Hogyan néz ki az ótvar?

Íme néhány kép a parazita által megtámadott macskafülekről...

Râia auriculară la pisici
Râia auriculară la pisici
Ureche afectată de râia auriculară
Ureche afectată de râia auriculară

Hogyan lehet megelőzni a fülszúrást macskákban

A legtöbb macska kapta meg ezt a parazitát, amely a háztartáson vagy a blokk elején keresztül jut hozzá. Ez egy nagyon fertőző parazita, amely a bolhákhoz hasonlóan egyik állatról a másikra terjed. Nem mentesülnek azonban azok a macskák, amelyek csak a házban tartózkodnak, és elméletileg nem érintkeznek az otthonon kívüli környezettel. A parazitát a tulajdonos viheti ruhára vagy cipőre.

Ezért nagyon tanácsos, hogy ne hagyja, hogy a macska hozzáérjen a cipőjéhez, még akkor is, ha a legtöbb macska kíváncsi és érzi a gazdája cipőjének szagát. Vagy a vendégek. A cipőjén a fülatkákon kívül más élősködőkkel vagy vírusokkal is kapcsolatba hozhatja macskáját, amelyek veszélyeztethetik az egészségét.

A fülrüh diagnosztizálása és kezelése macskákban

A macskák fülrühösségét a tulajdonosok összetéveszthetik a krónikus otitis vagy más macskafül-betegséggel. A helyes diagnózis érdekében tanácsos állatorvosi rendelőbe menni. Ott mikroszkópos vizsgálat után derül ki, hogy fülrüh-e vagy sem. Ez a kis parazita nagyítóval is látható vizsgálat céljából. Vannak olyan helyzetek is, amikor a parazita hatalmas inváziója kis fehéres pontok formájában látható a fül területén.

Miután az állatorvos megállapítja, hogy fülüregről van szó, a legjobb kezelést is jelzi. Vannak speciális cseppek és kenőcsök, amelyeket közvetlenül a macska fülére alkalmaznak, de ha az invázió hatalmas, és a fül belsejében járvány lépett fel, akkor a macskát fülpálcákkal kell megtisztítania, amelyekre előzőleg a az orvos. Bizonyos helyzetekben az orvos antibiotikumokkal történő cseppeket is jelezhet a parazita leküzdésére. Nagyon fontos, hogy az orvos által jelzett teljes időtartamig betartsák a kezelést, még akkor is, ha a macska füle tisztának és fülatkáktól féregtelenítettnek tűnik. A kezelést legtöbbször minden nap, néhány napig vagy akár hetekig végezzük, amíg a macskák fülürege teljesen el nem tűnik.

Nem lesz túl boldog időd, sem neked, sem a macskának. Energikusabb vagy agresszívabb macskák, a fültisztítás pedig extrém sport lehet a gazdik számára. És őszintén, milyen lenne, ha valaki a füledbe szúrna egy vattacsomót, és elkezdené kifelé csavarni? Főleg, hogy a macskák füle sokkal érzékenyebb, mint az emberé. A macskafül szintjén számos „szenzor” található, amelyek a miénknél jobb halláson túlmenően segítenek abban, hogy elhelyezkedjenek a talajhoz képest, érezzék a hangok, légáramlatok keltette rezgéseket.

Mint "tudtad...?", a macska nem tud mindig lábra szállni a füle nélkül. "Megmondják" neki, hogy milyen helyzetben kell lennie, és mennyit kell forognia a levegőben, hogy a lábára kerüljön.

Ne feledje... Vigyázzon macska fülére, és az első gyanús jelre javasoljuk, hogy azonnal menjen állatorvoshoz. A "neten" található cikkek többsége (például ez) tájékoztató jellegű, és bemutatja egyes betegségek lehetséges okait és kezelését. Csak állatorvosi rendelőben kap tanácsot és jóváhagyott kezelést, ha a macska az otthonában van.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

2 gondolatok errőlFülgyulladás macskákban. A fülvakarás oka.”

Szólj hozzá