Pisica urinează în afara litierei? Cum rezolvi această problemă.

Dacă pisica urinează în afara litierei este un semn că ceva nu este în regulă, iar dacă ai o pisică în casă, cu siguranță nu este cea mai plăcută situație atunci când pisica ta urinează pe pat, pe covorașul de la ușă sau în alte locuri de prin casă. De cele mai multe ori, pisica nu urinează la litieră fie din cauza unei probleme comportamentale, fie din cauza unei probleme medicale.

Să vedem puțin de unde vine acest comportament al pisicii de a-și acoperi excrețiile la litieră.

De unde știu pisicile să foloseasă litiera?

În mod normal, oricât de mică ar fi pisica, odată arătată litiera, aceasta va ști să mearga singură acolo pentru nevoile fiziologice. Defecare și urinare.

Pisicile au un comportament natural de a acoperi fecalele și urina lor pentru a se proteja de potențialii prădători. Acest comportament este înrădăcinat în instictele lor de supraviețuire. Acoperind excrementele, potențialii pradători nu vor identifica mirosul acesteia și astfel va fi protejată. Așadar, pisicile nu au acest comportament din considerente de igienă, ci de supraviețuire.

Cu toate acestea, pisicile țin foarte mult și la igienă, iar dacă pisica urinează în afara litierei, este cazul să verifici dacă litiera este curată.

Litiera poate fi un motiv din care pisica urinează în afara litierei

Dacă pisica ta nu se simte confortabil în litieră sau nu o poate utiliza ușor, există mai multe probleme comune care pot determina pisica să își găsească o altă locație pentru nevoile sale fiziologice:

1. Litiera nu a fost curățată suficient de bine. Dacă în litieră miroase a fecale și a urină, pisica poate refuza să mai intre în aceasta. Mai ales dacă este vorba despre o litieră acoperită care ține mirosul în interior.

2. Prea puțin sau prea mult nisip în litieră. Pisicile preferă de cele mai multe ori un strat de 5-6cm de așternut igienic în litieră, suficient să acoperă urina și fecalele.

3. Litiera este prea mică. Dacă litiera este prea mică pentru pisică, aceasta ar putea fi tentată să caute alte locuri prin casă în care să facă nevoile fiziologice. Pisica are nevoie de spațiu suficient cât să se întoarcă la 360 grade în litieră și să-și facă o gropiță în care va urina.

4. Casa este prea mare pentru o singură litieră. Într-o casă mai mare este nevoie de cel puțin două litiere, mai ales în cazul caselor cu etaj.

5. Mai multe pisici, mai multe litiere. În mod normal, fiecare pisică trebuie să aibă litiera ei. Pot să vă spun din experiență că două pisici pot să folosească fară probleme aceeași litieră, însă pot fi unele mai pretențioase care nu vor să împartă litiera cu o altă pisică. Motiv pentru care ar putea să caute alte locuri prin casă pentru urinare și defecare.

Preferințe pentru anumite suprafețe. Unele pisici dezvoltă preferințe pentru a-și face nevoile pe anumite suprafețe, cum ar fi covorul, pământul din ghivece sau așternuturile de pe pat.

Preferințe sau aversiuni pentru tipuri specifice de nisip. Datorită simțurilor lor sensibile, pisicile pot fi sensibile la mirosul sau textura anumitor tipuri de asternut igienic, ceea ce le poate determina să evite litierele cu aceste materiale.

Preferințe sau aversiuni pentru locația litierelor. La fel ca oamenii sau câinii, pisicile pot avea preferințe privind locul în care își fac nevoile. Astfel, alegerea incorectă a locației pentru litieră poate duce la evitarea ei.

Imposibilitatea de a folosi litiera. Pisicile în vârstă sau cele cu anumite limitări fizice pot întâmpina dificultăți în utilizarea anumitor tipuri de litiere. Alegerea unui model de litieră potrivit pentru nevoile lor este esențială.

Asocierea negativă cu litiera. Unele pisici pot înceta să folosească litiera obișnuită din cauza asocierii acesteia cu un eveniment traumatizant sau dureros. De exemplu, dacă pisica a avut dureri la urinare în trecut, poate refuza litiera din frica de a resimți din nou disconfort.

Stresul. Schimbările în rutina sau mediul pisicii, cum ar fi mutarea casei, apariția altor membri noi în familie sau a altor animale de companie, pot genera stres și anxietate, determinând-o să evite litiera.

Conflictele în locuințele cu mai multe pisici. În casele cu mai multe pisici, poate apărea o ierarhie în utilizarea litierei, iar o pisică dominantă poate cauza stres și probleme legate de litieră pentru celelalte pisici.

Cauze medicale din care pisica urinează în afara litierei

Pe lângă problemele comportamentale și de mediu, pot fi și probleme medicale din care pisica urinează în afara litierei.

Infecții ale tractului urinar.

Dacă pisica merge des la litieră, dar cantitatea de urină este foarte mică, ea poate suferi de o infecție urinară. În acest caz, este recomandat să consulți un medic veterinar.

Sindromul vezicii dureroase sau cistita interstitială.

Această boală neurologică afectează vezica urinară a pisicii. Pisicile cu cistită interstitială pot încerca să urineze frecvent, dar fără succes. Această afecțiune poate determina pisica să urineze în afara litierei, din cauza nevoii urgente de a urina sau a durerii asociate. Deoarece este o boală gravă care pune în pericol viața pisicii, este esențial să fie tratată adecvat.

Blocaje renale.

Dacă pisica dezvoltă pietre la rinichi sau alte tipuri de blocaje, va încerca să urineze des, dar fără succes. Asemenea cazuri sunt extrem de dureroase, așa că este imperativ să consulți imediat un medic veterinar în această situație.

Ce trebuie să faci dacă pisica urinează în afara litierei

Atunci când pisicile urinează în afara litierei, există mai multe măsuri pe care le poți lua pentru a corecta acest comportament. Regula de bază este să te asiguri că pisica se simte confortabil în litiera sa.

Menține litiera curată. Pisicile preferă litierele curate, deci asigură-te că o cureți cel puțin o dată pe zi. Schimbă complet asternutul o dată pe săptămână și igienizează cutia.

Optează pentru o litieră spațioasă. Majoritatea pisicilor apreciază litierele mai mari, care le oferă suficient spațiu pentru a-și face nevoile.

Ajustează nivelul de nisip. Asigură-te că grosimea stratului de nisip este de aproximativ 5-6 cm, deoarece aceasta este preferința comună a pisicilor.

Evită asternuturile parfumate. Cele mai multe pisici preferă asternuturile fără miros, așa că evită cele cu arome puternice.

Nu schimba asternutul prea des. Dacă este posibil, încearcă să nu schimbi asternutul foarte des, deoarece unele pisici preferă să simtă mirosul propriilor urme în litieră.

Asigură un loc retras, dar accesibil. Găsește un loc liniștit, dar ușor accesibil pentru litieră, astfel încât pisica să se simtă în siguranță atunci când o folosește.

Asigură-te că ai suficiente litiere. Dacă ai mai multe pisici, asigură-te că există suficiente litiere pentru fiecare.

Evită plasarea bolului de mâncare lângă litieră. Pisicile preferă să aibă zone separate pentru a mânca și a face nevoile.

Curăță toate „accidentele”. Îndepărtează cu atenție orice urme de urină sau fecale din afara litierei pentru a preveni persistența mirosului.

Redu atractivitatea suprafețelor nedorite. Dacă pisica dezvoltă o preferință pentru anumite suprafețe, poți utiliza covoare sau folie de aluminiu sau poți pulveriza spray cu uleiuri esențiale de citrice pentru a face acele suprafețe mai puțin atrăgătoare.

Creează asocieri pozitive pentru litieră. Dacă pisica a dezvoltat asocieri negative cu litiera, încearcă să îi oferi experiențe plăcute în jurul ei, cum ar fi mutarea locației litierei, jocuri în apropierea cutiei sau oferirea de jucării și recompense.

Marcarea teritoriului cu urină

Marcarea teritoriului cu urină este o problemă întâlnită în special la motani. Acest comportament nu are nicio legătură cu tot ce am spus mai sus, fiind vorba despre un instinct de apărare al propriului teritoriu.

Pisicile își marchează teritoriul prin urinare, o acțiune care are la bază comunicarea mai degrabă decât probleme legate de litiere în sine.

Pe măsură ce cresc și devin mature, pisicile au tendința să exploreze și să-și „revendice” anumite teritorii atunci când au ocazia. Chiar dacă un motan poate împărți teritoriul cu altul, ei comunică între ei prin diferite semnale, iar marcarea teritoriului prin urinare este unul dintre aceste semnale. Prin această acțiune, o pisică anunță prezența sa în teritoriu și marchează anumite obiecte ca fiind deținute de ea.

Chiar dacă pisicile care trăiesc în interior nu sunt nevoite să-și găsească hrană și să lupte pentru supraviețuire, ele pot păstra acest mod de comunicare. Totuși, șansele ca ele să urineze în afara litierei sunt mici dacă mediul lor este stabil, fără conflicte, dacă sunt sterilizate sau castrate și nu au nevoie de un partener.

Dacă pisica nu a fost sterilizată și își dorește un partener sau a fost perturbată în vreun fel, atunci ea poate să își marcheze teritoriul cu urină. Acest comportament îi ajută să țină departe indivizii nedoriți și să creeze o atmosferă de familiaritate și siguranță pentru ea.

Această „limbaj” a marcării teritoriului include următoarele caracteristici:

  • Urina este de obicei pulverizată pe suprafețe verticale.
  • Pisica se sprijină pe un obiect vertical (cum ar fi un scaun, perete sau canapea), stând cu corpul înălțat și coada dreaptă în aer.
  • Cantitatea de urină eliberată este mult mai mică decât în cazul urinării obișnuite în litieră.
  • Urina are un miros specific și foarte puternic.

De asemenea, există anumite caracteristici ale pisicii sau ale mediului lor care pot contribui la marcarea cu urină:

  • Pisica este un motan necastrat, deși această acțiune poate fi făcută și de femele sau de motani castrați, ea este mai frecventă la cei care nu au fost castrați, deoarece este și un mod de a-și găsi o parteneră.
  • Prezența a mai multor pisici în aceeași gospodărie crește șansele de a avea probleme de marcarea a teritoriului.
  • Există conflicte între pisici în gospodărie, ceea ce poate duce la marcarea teritoriului cu urină.

În concluzie, dacă observi că pisica urinează în afara litierei, este important să înțelegi că aceasta poate fi rezultatul mai multor factori, dar în multe cazuri, problema poate fi soluționată cu răbdare și atenție. Prima etapă crucială este să excluzi orice cauză medicală subiacentă, cum ar fi infecții ale tractului urinar sau alte afecțiuni. După ce aspectele medicale sunt rezolvate, poți aplica strategii pentru a face pisica să se simtă confortabilă în litiera sa, precum menținerea curățeniei, asigurarea accesibilității și folosirea asternutului potrivit. În plus, înțelegerea motivelor comportamentale, cum ar fi marcarea teritoriului, poate contribui la prevenirea urinării în afara litierei.

Te-ar putea interesa și: Pisica scoate nisipul din litieră prin casă. Ce este de făcut?

Cu răbdare, atenție și ajustări adecvate, este posibil să revii la un mediu armonios și curat în casa ta, cu pisica ta utilizând litiera așa cum trebuie.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu