Obezitatea la pisici. Principalele riscuri pentru sănătatea pisicii.

În lumea contemporană, problema obezității nu se rezumă doar la oameni. Din ce în ce mai multe pisici suferă de această afecțiune, punând în pericol sănătatea și bunăstarea lor. Obezitatea la pisici a devenit o preocupare majoră pentru medicii veterinari și proprietarii de animale de companie deopotrivă, deoarece poate duce la o serie de complicații grave de sănătate și la o scădere a calității vieții feline.

Trebuie stabilit de la bun început că o pisică puțin grăsuță nu este neapărat și obeză. Cu toate acestea, este important să descoperiți obezitatea încă de la primele semne și să luați măsuri.

Cum știi dacă pisica este supraponderală sau obeză

De obicei, primele semne pot fi dificil de observat, mai ales când trăiești împreună cu pisica zi de zi. De aceea, este recomandat să programezi controale regulate la medicul veterinar pentru a monitoriza starea de sănătate a pisicii tale. În timpul acestor vizite, medicul poate evalua greutatea și procentul de grăsime al pisicii pentru a identifica eventualele probleme.

O pisică sănătoasă ar trebui să aibă între 16 și 25% grăsime corporală. Dacă procentul de grăsime depășește 40-50% din greutatea ideală, adică între 56 și 65%, este posibil să avem de-a face cu obezitatea.

Totuși, nu trebuie să așteptăm până când obezitatea devine evidentă. Există modalități simple prin care poți evalua starea de sănătate a pisicii tale acasă. Poți palpa ușor zona cutiei toracice a pisicii și, dacă simți coastele fără dificultate, greutatea ei este probabil în parametri normali. Dacă nu poți simți coastele, este posibil ca pisica să fie supraponderală sau obeză. Iată câteva semne suplimentare la care poți fi atent:

  • Când o privești de sus, nu poți distinge o talie și trupul nu prezintă o subțiere evidentă spre burtă, ci dimpotrivă.
  • Este posibil să observi că zgarda trebuie să fie ajustată mai larg pentru a se potrivi.
  • Pisica pare să fie mai puțin activă, petrecând mai mult timp dormind sau având dificultăți în mișcare, iar respirația ei poate deveni mai dificilă.

Fiind atent la aceste semne și monitorizând greutatea și comportamentul pisicii tale, poți interveni rapid și eficient pentru a-i asigura un stil de viață sănătos și plin de energie.

Obezitatea la pisici. Principalele riscuri pentru sănătatea pisicii.
Obesity in Cats

Cauzele din care apare obezitatea la pisici

Cauzele care duc la obezitate în rândul pisicilor și în cel al oamenilor prezintă similitudini notabile. Dietă bogată în grăsimi, mâncare în exces, sedentarism și încetinirea metabolismului odată cu înaintarea în vârstă.

Dieta bogată în grăsimi și mâncatul în exces

Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi poate duce la acumularea kilogramelor nedorite în rândul pisicilor, așa cum se întâmplă și în cazul oamenilor.

Mulți stăpâni oferă acces nelimitat la hrană, ceea ce poate duce la consumul excesiv și, implicit, la creșterea în greutate. Pe lângă acest aspect, gustările și recompensele adiționale pot contribui și ele la problema kilogramelor în plus. De asemenea, calitatea hranei este un factor foarte important pentru care poate aduce obezitatea la pisici.

Deși hrana ieftină poate părea o opțiune economică, aceasta poate avea consecințe grave asupra sănătății pisicii pe termen lung, mai ales dacă pisica are cerințe dietetice specifice sau necesită hrana specială. Hrana de proastă calitate poate conține aditivi artificiali care pot perturba gustul și senzația de sațietate a pisicii și pot contribui la supraponderabilitate. Este important să se aleagă o hrană de înaltă calitate, bogată în proteine și săracă în grăsimi și carbohidrați.

Lipsa exercițiilor fizice

Similar oamenilor, sedentarismul poate fi un factor crucial în dezvoltarea obezității la pisici. Lipsa de activitate fizică poate duce la acumularea kilogramelor în plus și la probleme de sănătate asociate.

Pisicile crescute în medii urbane, în special cele care trăiesc în apartamente, sunt mai susceptibile la obezitate decât cele care au acces la spații exterioare. Chiar dacă păstrarea pisicii în interior o protejează de diverse pericole exterioare, lipsa activității fizice poate fi o problemă majoră. De aceea, stăpânii ar trebui să ofere pisicii lor oportunități pentru activitate fizică, cum ar fi sesiuni de joc de 30-60 de minute pe zi, mai ales dacă observă că aceasta începe să câștige în greutate. Jocul interactiv cu pisica poate fi benefic atât pentru proprietar, cât și pentru animal, stimulându-i instinctele naturale de vânătoare și menținându-i greutatea în limite sănătoase. De asemenea, jucăriile interactive pot fi o modalitate excelentă de a menține pisica activă și interesată pe tot parcursul zilei.

Sterilizarea

Sterilizarea poate afecta metabolismul pisicii, determinând o tendință de creștere în greutate. Acest fenomen este observat în multe cazuri după intervenția chirurgicală.

Există numeroase surse care susțin că pisicile sterilizate au tendința de a lua în greutate, deoarece metabolismul lor se schimbă și devine mai lent după intervenția chirurgicală. Un alt motiv ar putea fi că, în absența ciclului de călduri, pisica își pierde capacitatea naturală de a regla consumul alimentar, determinând creșterea în greutate. De aceea, medicii veterinari recomandă ajustarea dietei pisicii după primele săptămâni de la operație pentru a preveni riscul de îngrășare.

Este important ca pisicile sterilizate să primească o alimentație corectă și adaptată nevoilor lor. Prin urmare, este indicat să li se ofere hrană specializată pentru pisici sterilizate, care să aibă următoarele caracteristici:

  • Conținut redus de grăsimi, de cel mult 10%, și carbohidrați, nu mai mult de 30%, pentru a furniza energia necesară fără a contribui la creșterea în greutate.
  • Proteine echilibrate, în proporție de 20-25%, pentru a susține sănătatea și dezvoltarea musculară.
  • Conținut crescut de fibre pentru a promova un tranzit intestinal sănătos și regulat.

Încetinirea metabolismului odată cu înaintarea în vârstă

Pe măsură ce pisica îmbătrânește, metabolismul său poate încetini, ceea ce face dificilă menținerea unei greutăți sănătoase fără ajustări adecvate în alimentație și nivelul de activitate.

Riscurile obezității la pisici

Obezitatea la pisici este rezultatul acumulării excesive de grăsimi în organism, iar această acumulare poate avea consecințe grave asupra sănătății lor, la fel ca și în cazul oamenilor.

Printre riscurile și efectele negative asociate obezității feline se numără:

Risc crescut de boli: Obezitatea predispune pisica la diverse afecțiuni, precum diabetul, hipertensiunea, boli articulare, diverse forme de cancer, afecțiuni cardiace, osteoartrită, probleme respiratorii, precum și afectarea funcției hepatice și renale.

Slăbirea sistemului imunitar: Greutatea excesivă poate compromite capacitatea sistemului imunitar al pisicii de a combate infecțiile și alte boli.

Lipidoză hepatică: Depozitele de grăsime în ficat pot duce la dezvoltarea unei afecțiuni grave numită lipidoză hepatică, care poate fi fatală dacă nu este tratată corespunzător.

Presiune asupra organelor interne și articulațiilor: Greutatea suplimentară exercită presiune asupra organelor interne și articulațiilor, ceea ce poate provoca disconfort și crește riscul de afecțiuni asociate.

Redusă activitate și starea de spirit afectată: Pisicile obeze pot avea dificultăți în a se deplasa și a se juca din cauza excesului de greutate, ceea ce poate duce la o scădere a activității și a stării de spirit.

Dificultăți în intervențiile medicale: Consultațiile medicale și intervențiile chirurgicale pot deveni mai dificile din cauza greutății suplimentare a pisicii.

În concluzie, obezitatea la pisici este o problemă serioasă care poate avea consecințe grave asupra sănătății și calității vieții. Este important să monitorizezi greutatea și să adopți măsuri preventive pentru a preveni și gestiona această problemă.

Recomandat: Cum poți face pisica să slăbească. Sfaturi utile.

Recomand cu târie să megeți cu pisica la medicul veterinar, cel puțin de două ori pe an pentru a evalua starea de sănătate a acesteia.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu