Stomatita la pisici. Inflamația mucoasei din cavitatea bucală.

Stomatita la pisici reprezintă inflamația mucoasei din cavitatea bucală, manifestată prin roseală, durere și pierderea funcțiilor normale. Este adesea o boală cronică care debutează la nivelul gingiilor și se extinde treptat către alte zone ale mucoasei bucale, fiind cunoscută și sub denumirea de gingivostomatită cronică felină, indicând inflamația pe termen lung a gingiilor și gurii.

Această afecțiune afectează adesea și mucoasa orală caudală (partea din spate a gurii, după premolari și molari) și poate implica și faringita, caracterizată prin inflamarea faringelui. Toate aceste condiții cauzează disconfort pisicii, manifestat prin simptome precum durere la înghițire, halitoză, gingii inflamate și sângerânde, refuzul hranei și scădere în greutate.

Cauzele din care apare stomatita la pisici

Cauzele din care poate să apară stomatita la pisici sunt diverse. Atunci când mucoasa gurii vine în contact cu numeroase substanțe iritante, alergeni potențiali și obiecte abrazive din hrană sau jucării, pot declanșa inflamație a mucoasei din cavitatea bucală. De asemenea, factori precum un răspuns imun slăbit, sistem imunitar hiperactiv sau igiena dentară precară pot influența evoluția bolii.

Infecțiile bacteriene și virale, inclusiv calcivirusul felin (FCV) și virusul herpes felin (FHV), sunt frecvent asociate cu stomatita. De asemenea, bolile imune, iritații fizice, probleme metabolice și insuficiența sistemului imunitar pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Simptomele stomatitei la pisici

Simptomele stomatitei la pisici sunt variate și pot afecta semnificativ starea de bine a animalului de companie.

Principalele manifestări clinice includ:

Respirație urât mirositoare (Halitoza). Pisicile cu stomatită pot prezenta un miros neplăcut al respirației, care este adesea asociat cu infecțiile din gura.

De citit și: De ce gura pisicii miroase urât? Cauze și Tratament

Dificultăți de hrănire (Disfagia). Durerea în timpul înghițirii poate determina pisica să manifeste dificultăți în procesul de hrănire, cu posibile refuzuri alimentare.

De citit și: Pisica mănâncă fără să mestece? Cauze și Soluții

Apetit redus. Stomatita poate influența negativ pofta de mâncare a pisicii, ducând la un apetit redus sau la refuzul total de a mânca.

Salivare excesivă. Pisicile afectate pot prezenta salivare abundentă, manifestată prin umectarea excesivă a gurii.

De citit și: De ce apare hipersalivația la pisici – Salivația în exces

Sângerare din gură. Inflamația mucoasei poate provoca sângerare gingivală, iar sângele poate fi vizibil în salivă sau pe hrana pisicii. Aceasta poate indica stomatita la pisici, insă pot fi și multe alte cauze.

Dusul lăbuței la gură. Pentru a încerca să aline durerea orală, unele pisici pot își duce labele la gură sau pot frecventa zona afectată cu membrele anterioare.

Durere orală (în timpul examinării). La examinarea gurii, se pot observa semne evidente de durere, iar pisica poate reacționa negativ la atingere.

Scădere în greutate. Din cauza dificultăților în alimentare și a apetitului redus, pisicile cu stomatită pot experimenta o scădere în greutate semnificativă.

Aspect neîngrijit. Datorită disconfortului și durerii, pisicile afectate pot să-și neglijeze igiena personală, prezentând un aspect neîngrijit și uneori cu blana înfășurată.

Aspect roșu, umflat și dureros al țesutului oral. La examinarea gurii, mucoasa care captușește cavitatea bucală va fi evidențiată de o culoare roșie, prezentând umflare și durere. Posibilele ulceratii pot apărea pe această suprafață afectată.

Inflamația ganglionilor limfatici sub-mandibulari (Limfadenopatie). Acești ganglioni limfatici pot deveni inflamați ca răspuns la infecția și inflamația din zona gurii.

Deși stomatita este mai frecventă în rândul pisicilor mai în vârstă, anumite rase precum Maine Coon, Siameza, Persana sau Abyssiana pot dezvolta și stomatită juvenilă, afectând exemplarele cu vârsta sub 3 ani.

Tratamentul stomatitei la pisici

Tratamentul stomatitei la pisici implică adesea administrarea de antibiotice sau antifungice, igienă orală regulată, alimentație specială și, în cazuri severe, extracția dinților afectați. Pentru un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat este foarte important ca pisica dumneavostră să fie consultată de un medic veterinar. Stomatita la pisici nu trebuie ignorată. Această boală poate conduce la complicații serioase și afectarea stării generale de sănătate a pisicii.

Tratamentul pentru stomatită la pisici este adesea similar cu cel pentru gingivită și implică mai multe aspecte.

Administrarea de medicamente. În cazul unei infecții bacteriene sau virale, medicamentele prescrise de medicul veterinar, cum ar fi antibioticele sau antiviralele, pot fi esențiale. Acestea ajută la combaterea patogenilor și la reducerea inflamației.

Igienă orală riguroasă. Periajul regulat al dinților este crucial pentru gestionarea stomatitei. Pisicile pot fi predispuse la formarea plăcii bacteriene, iar igiena dentară precară poate agrava afecțiunea. Produsele de igienă orală, cum ar fi pasta de dinți speciale pentru pisici, pot fi recomandate.

Extracția dentară. În cazurile severe, în special atunci când inflamația persistă și afectează gingiile în mod semnificativ, extracția dinților afectați poate fi necesară. Acest lucru poate elimina focarele de infecție și disconfortul asociat.

Alimentație specială. O dietă specială, cum ar fi hrana umedă sau hrana cu textură moale, poate fi recomandată pentru a facilita alimentarea pisicii și pentru a reduce iritația gurii.

Tratament antiinflamator. Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii, pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea. Acestea pot fi administrate sub formă de injecții sau sub formă de medicamente orale.

Monitorizare și îngrijire continuă. Stomatita poate fi o afecțiune cronică, iar monitorizarea continuă a stării de sănătate a pisicii este esențială. Vizitele regulate la medicul veterinar pentru examinări și ajustări ale tratamentului sunt importante pentru menținerea calității vieții pisicii.

Stomatita la pisici poate reprezenta o provocare atât pentru animal, cât și pentru proprietar. Cu o gestionare adecvată, tratament medical și monitorizare regulată, calitatea vieții pisicii poate fi îmbunătățită. Este important să lucrați împreună cu medicul veterinar pentru a stabili un plan de tratament personalizat și pentru a asigura o viață sănătoasă și fericită pentru animalul dvs. de companie.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu