De ce pisicile ciripesc când văd păsări? Iată motivul.

Aproape toți posesorii de pisici au observat că acestea scot sunete ciudate, asemenea unui clănțănit, atunci când văd pasări pe geam sau la televizor. Practic, pisicile ciripesc când văd păsări. Aceste sunete ciudate ale pisicilor au creat multe dispute între cercetători de-a lungul anilor, care au încercat să afle ce vor să spună pisicile prin acele sunete la vederea pasarilor, insectelor sau șoarecilor.

Acest comportament al pisicilor apare de cele mai multe ori în scenariul în care pisica se află pe pervaz, iar de cealaltă parte a geamului vede vrăbii, porumbei sau alte păsări care reprezintă o pradă pentru ele. Acest sunet ciudat ca un ciripit scos de pisici poate să apară și la vederea insectelor sau a rozătoarelor.

Pisicile scot sunete ciudate ca un ciripit și când văd filmulețe cu pasări la televizor. Pe YouTube există adevărate „desene animate” pentru pisici. La vederea pasarilor pe ecranul televizorului, majoritatea pisicilor vor scoate sunete ciudate, descrise ca un clănțănit și vocalize, ca și cum s-ar plânge de ceva.

De ce pisicile ciripesc când văd păsări
De ce pisicile ciripesc când văd păsări

De ce pisicile ciripesc când văd păsări? Iată motivul.

Chiar dacă pisica s-a domesticit și trăiește într-o casă sau într-un apartament, ADN-ul ei rămâne cel al unui prădător, așa cum au fost strămoșii săi care cutreierau pădurile în căutare de vânat. Prin urmare, dacă observați că pisica scoate sunete neobișnuite la vederea pasarilor, nu trebuie să vă speriați sau să vă îngrijorați. Este un comportament perfect normal al pisicii.

Pisicile ciripesc când văd păsări și atunci când adoptă poziția de panda, stau cu ochii fixați pe pradă și cu urechile ciulite. Cercetătorii consideră că pisicile fac aceste sunete ciudate atunci când sunt conștiente că nu pot ajunge la prada pe care o doresc foarte mult. Acesta este aproape un mod involuntar prin care pisica își manifestă frustrarea. De asemenea, adesea sunetul ciudat făcut din maxilare este însoțit de vocalize care seamănă foarte mult cu plânsul sau văitarea.

Chiar dacă pentru posesorii de pisici aceste reacții par amuzante, pentru pisică, vederea unei prăzi la care nu poate ajunge reprezintă un factor de stres.

Unele cercetări au furnizat o altă explicație pentru această reacție a pisicii. Sunetul ciudat pe care îl scoate pisica atunci când vede o pradă în apropiere ar putea fi, mai degrabă, o „încălzire” a maxilarului înainte de a aplica mușcătura fatală. Se știe că pisicilor le este suficientă o singură mușcătură pentru a neutraliza prada. O pisică obișnuită să vâneze va ataca de cele mai multe ori în zona gâtului prăzii, pentru a tăia cea mai sensibilă parte a coloanei vertebrale. Clănțănitul emis cu colțul gurii și maxilarul ar putea imita mușcătura fatală.

Cu toate acestea, această reacție apare numai atunci când pisica este conștientă că nu poate ajunge la pradă. De altfel, dacă pisica vede o pradă la care poate accesa, nu va scoate niciun sunet și își va pune în valoare toate calitățile de felină pentru a lansa un atac fulgerător care să surprindă prada.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu