Miért csipognak a macskák, ha madarakat látnak? Itt van az ok.

Szinte minden macskatulajdonos észrevette, hogy furcsa csattogást hallat, amikor madarakat lát az ablakon vagy a tévében. Alapvetően a macskák csipognak, ha madarakat látnak. Ezek a furcsa macskahangok sok vitát váltottak ki a kutatók között az évek során, akik megpróbálták kideríteni, mit értenek a macskák ezeken a hangokon, amikor madarakat, rovarokat vagy egereket látnak.

A macskák ilyen viselkedése leggyakrabban abban az esetben fordul elő, amikor a macska az ablakpárkányon van, és az ablak másik oldalán verebeket, galambokat vagy más madarakat lát, amelyek zsákmányul szolgálnak számukra. Ez a macskák által keltett furcsa csipogó hang rovarok vagy rágcsálók láttán is felléphet.

A macskák furcsa csipogó hangokat is hallanak, amikor madárvideókat látnak a tévében. A YouTube-on igazi "rajzfilmek" vannak macskáknak. Amikor madarakat lát a TV képernyőjén, a legtöbb macska furcsa hangokat ad ki, amelyeket csattogásnak és hangoskodásnak neveznek, mintha panaszkodna valami miatt.

Miért csicseregnek a macskák, ha madarakat látnak?
Miért csicseregnek a macskák, ha madarakat látnak?

Miért csipognak a macskák, ha madarakat látnak? Itt van az ok.

Még ha a macska háziasodott is, és egy házban vagy lakásban él, DNS-e a ragadozóé marad, akárcsak az ősei, akik az erdőket kóborolták vadakat keresve. Ezért, ha észreveszi, hogy a macska szokatlan hangokat ad ki a madarak láttán, nem kell pánikba esni vagy aggódni. Ez teljesen normális macska viselkedés.

A macskák csipognak, ha meglátják a madarakat, és amikor felvesznek panda pózt, zsákmányukra szegezett szemekkel és hegyes fülekkel ülnek. A kutatók úgy vélik, hogy a macskák akkor adják ki ezeket a furcsa hangokat, amikor tudatában vannak annak, hogy nem tudják elérni azt a zsákmányt, amelyet igazán szeretnének. Ez szinte önkéntelen módja a macska számára, hogy kifejezze frusztrációját. Ezenkívül az állkapocs által kiadott furcsa hangot gyakran olyan hangok kísérik, amelyek nagyon hasonlítanak a síráshoz vagy a nyafogáshoz.

Még ha ezek a reakciók viccesnek is tűnnek a macskatulajdonosok, a macska számára, a zsákmány látványa, amelyet nem érhet el stressztényező.

Egyes kutatások újabb magyarázatot adtak erre a macskareakcióra. A macska furcsa hangja amikor egy zsákmányt lát a közelben, az inkább egy "Fűtés” a állkapcsot a végzetes harapás leadása előtt. A macskáknak köztudottan egyetlen harapásra van szükségük, hogy semlegesítsék zsákmányukat. A vadászathoz szokott macska legtöbbször a zsákmány nyakát támadja meg, hogy elvágja a gerinc legérzékenyebb részét. A csörgő a száj és az állkapocs sarkával hallatszott utánozhatja a végzetes harapást.

Ez a reakció azonban csak akkor következik be, ha a macska tudatában van annak, hogy nem tudja elérni a zsákmányt. Sőt, ha a macska olyan zsákmányt lát, amelyhez hozzáférhet, nem ad ki hangot, és minden macskaszerű tulajdonságát felhasználva villámcsapást indít, hogy meglepje a zsákmányt.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Szólj hozzá