Cum protejezi pisica de bubuiturile petardelor și al artificiilor în noaptea de Revelion

Revelionul este noaptea cea mai periculoasă pentru animale și păsări. În acest articol o să găsești câteva sfaturi utile despre cum protejezi pisica de bubuiturile petardelor.

Dacă pentru mulți oameni Revelionul este prilej de bucurie, focul de artificii și bubuiturile petardelor care vin la pachet cu această noapte din an, nu sunt deloc pe placul pisicilor și al altor necuvântătoare. Regretabil este că unii oameni iresponsabili (să fiu bland), folosesc aceste materiale pirotehnice și înaintea Anului Nou.

Din păcate, la începuturile lunii ianuarie a fiecărui an, internetul și stâlpii din jurul locuințelor sunt împânzite de anunțuri cu dispariții câini și pisici, care speriați de bubuiturile petardelor și artificiilor din noaptea de Revelion, au fugit de acasă. Acesta este cel mai fericit caz, am putea spune, ținând cont că unele pisici pot face atacuri cerebrale severe și atacuri de panică, în urma speriturii provocate de o petardă. Afectiuni ce pot duce la deces sau la degradarea ireversibilă a calității vieții.

În multe țări nu există legi care să interzică utilizarea acestor materiale pirotehnice, iar în noaptea dintre ani s-au produs adevărate tragedii pentru animale și păsări. Într-un orașel din statul american Arkansas au fost raportate 5.000 de păsări moarte în urma artificiilor de Revelion, ce au provocat traume acute.

Am văzut lebede care traversau haotic, în carduri mari, râul Vltava, în timp ce pe Podul Carol (Charles Bridge / Praga) era un adevărat infern produs de bubuiturile petardelor în noaptea de Revelion.

Cum protejezi pisica de bubuiturile petardelor și al artificiilor în noaptea de Revelion
Cum protejezi pisica de bubuiturile petardelor și al artificiilor în noaptea de Revelion

Revenind la pisici, am spune că cele mai afectate de aceste bubuituri ale petardelor sunt pisicile care trăiesc în casă. Este adevărat că o „pisică urbană” nu se va simți deloc bine cu o petardă explodând lângă ea, însă acestea sunt mai obișnuite cu sunete puternice apărute subit, decât o pisică care trăiește în confortul și liniștea unui apartament.

Cum protejezi pisica de bubuiturile petardelor și al artificiilor în noaptea de Revelion

În cazul pisicilor de casă, cel mai bine este ca în noaptea de Revelion stăpânul să fie lângă ele, în special la orele 00:00 când încep să se audă bubuiturile din toate părțile.

Pisica percepe foarte bine stările persoanelor din proximitate, iar dacă stăpânii nu sunt panicati, pisica va trece mai ușor peste șocul zgomotului. Încercați să vă liniștiți animalul de companie, oferindu-i jucăriile preferate, mâncarea preferată, să o mângâiați ușor, dar… fără să o țineți în brațe împotriva voinței ei. Multe pisici, atunci când sunt speriate, fug chiar și de stăpânii lor și devin agresive. Lăsați pisica să se ascundă într-un loc din casă ales de ea, unde se simte mai în siguranță. Totuși, nu o scăpați de sub observație și încercați să vă apropiați ușor de ea, fără să o speriați mai rău.

O idee bună sunt jucăriile confecționate din „iarba mâței„. Această plantă are un efect calmant, relaxant și le induce o stare de bine.

Dacă sunteți plecați în noaptea de Revelion, iar pisica va rămâne singură acasă, este foarte indicat să închideți geamurile, ușile și să faceți tot posibilul să estompați cât mai mult zgomotul venit de afară. Lăsați televizorul sau muzica pornită la un volum mediu. În acest fel, zgomotul venit din exterior va fi mult amortizat de sunetul din interior, iar pisica va fi mult mai liniștită. Lăsați aprinsă și o lumină de veghe.

În cazul pisicilor de la curte, este bine ca în noaptea dintre ani să le găzduiți măcar într-o magazie închisă de unde să nu poată scăpa, dacă nu este posibilă ținerea lor în casă pentru o noapte. Astfel poți să protejezi pisica de bubuiturile petardelor și al artificiilor.

Din experiența avută cu Buffy, am observat că există și un „vaccin”, pe care bineînțeles nu vi-l recomand. Obișnuința. Pe măsură ce anumite sunete care le sperie se repetă, pisica se va obișnui cu ele și nu se va mai speria atât de rău.

Buffy, cel mai nou membru al familiei, o pisicuță de aproximativ 6 luni, pe cât este de energică și de jucaușă, pe atât este de sperioasă atunci când aude sunete puternice. Este genul de pisică care se face nevăzută imediat ce aude sunetul interfonului sau al soneriei de la ușă.

Bubuiturile sporadice de petarde încep să se audă cu mult înainte de Revelion. La primele bubuituri, a reacționat foarte urât. Ochii „pe toată fața”, s-a ascuns și stătea panicată. Pe măsură ce a tot auzit zi de zi, pot spune că s-a mai obișnuit cu ele, iar acum nu are nicio problemă dacă se aude o bubuitură puternică. Cu toate acestea, nu risipim să le lăsăm singure în noaptea dintre ani. În fond, Revelionul se face în familie 😊.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Un comentariu la „Cum protejezi pisica de bubuiturile petardelor și al artificiilor în noaptea de Revelion”

Lasă un comentariu