Ingrijirea pisicii

Cum ne protejam pisicile de bubuiturile petardelor si al artificiilor in noaptea de Revelion

Daca pentru multi oameni Revelionul este prilej de bucurie, focul de artificii si bubuiturile petardelor care vin la pachet cu aceasta noapte din an, nu sunt deloc pe placul pisicilor si al altor necuvantatoare. Regretabil este ca unii oameni iresponsabili (sa fiu bland), folosesc aceste materiale pirotehnice si inaintea Anului Nou.
Din pacate, la inceputurile lunii ianuarie a fiecarui an, internetul si stalpii din jurul locuintelor sunt impanzite de anunturi cu disparitii caini si pisici, care speriati de bubuiturile petardelor si artificiilor din noaptea de Revelion, au fugit de acasa.  Acesta este cel mai fericit caz, am putea spune, tinand cont ca unele pisici pot face atacuri cerebrale severe si atacuri de panica, in urma speriturii provocate de o petarda. Afectiuni ce pot duce la deces sau la degradarea ireversibila a calitatii vietii.
In multe tari nu exista legi care sa interzica utilizarea acestor materiale pirotehnice, iar in noaptea dintre ani s-au produs adevarate tragedii pentru animale si pasari.  Intr-un orasel din statul american  Arkansas au fost raportate 5.000 de pasari moarte in urma artificiilor de revelion, ce au provocat traume acute.
Am vazut lebede care traversau haotic, in carduri mari, raul Vltava, in timp ce pe Podul Carol (Charles Bridge / Praga) era un adevarat infern produs de bubuiturile petardelor in noaptea de Revelion.
Revenind la pisici, am spune ca cele mai afectate de aceste bubuituri ale petardelor sunt pisicile care traiesc in casa. Este adevarat ca o „pisica urbana” nu se va simti deloc bine cu o petrada explodand langa ea, insa acestea sunt mai obisnuite cu sunete puternice aparute subit, decat o pisica care traieste in confortul si linistea unui apartament.

Cum sa ne protejam pisicile de bubuiturile petardelor si ale artificiilor in noaptea de Revelion

In cazul pisicilor de casa, cel mai bine este ca in noaptea de Revelion stapanul sa fie langa ele. In special la orele 00:00 cand incep sa se auda bubuituri din toate partile.
Pisica percepe foarte bine starile persoanelor din proximitate, iar daca stapanii nu sunt panicati,  pisica va trece mai usor peste socul zgomotului. Incercati sa va linistiti animalul de companie, oferindu-i jucariile preferate, mancarea preferata, sa o mangaiati usor, dar… fara sa o tineri in brate impotriva vointei ei. Multe pisici, atunci cand sunt speriate fug chiar si de stapanii lor si devin agresive. Lasati pisica sa se ascunda intr-un loc din casa ales de ea, unde se simte mai in siguranta. Totusi nu o scapati de sub observatie si incercati sa va apropiati usor de ea, fara sa o speriati mai rau.
O idee buna, sunt jucariile confectionate din „iarba mâței„.  Aceasta planta are un efect calmant, relaxant si le induce o stare de bine.

Daca sunteti plecati in noaptea de Revelion, iar pisica va ramane singura acasa, este foarte indicat sa inchideti gemurile, usile si sa faceti tot posibilul sa estompati cat mai mult zgomotul venit de afara. Lasati TV-ul sau muzica pornita pe volum mediu. In acest fel, zgomotul venit din exterior va fi mult amortizat de sunetul din interior, iar pisica va fi mult mai linistita. Lasati aprinsa si o lumina de veghe.
In cazul pisicilor de la curte, este bine ca in noaptea dintre ani sa le gazduiti macar intr-o magazie inchisa de unde sa nu poata scapa, daca nu este posibila tinerea lor in casa pentru o noapte.

Din experienta avuta cu Buffy, am observat ca exista si un „vaccin”, pe care bineinteles nu vi-l recomand. Obisnuinta. Pe masura ce anumite sunete care le sperie, se repeta, pisica se va obisnui cu ele si nu se va mai speria atat de rau.
Buffy, cel mai nou membru al familiei, o pisicuta de aproximatix 6 luni, pe cat este de energica si de jucausa, pe atat este de sperioasa atunci cand aude sunete puternice. Este genul de pisica care se face nevazuta imediat ce aude sunetul interfonului sau al soneriei de la usa.
Bubuiturile sporadice de petarde incep sa se auda cu mult inainte de Revelion. La primele bubuituri a reactionat foarte urat. Ochii „pe toata fata”, s-a ascuns si statea panicata. Pe masura ca a tot auzit zi de zi, pot spune ca s-a mai obisnuit cu ele, iar acum nu are nici o problema daca se aude o bubuitura puternica. Cu toate acestea, nu riscam sa le lasam singure in noaptea dintre ani. In fond, Revelionul se face in familie 😊

Cum ne protejam pisicile de bubuiturile petardelor si al artificiilor in noaptea de Revelion

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Leave a Comment