Alopecia sau chelirea pisicii pe burtă și pe alte părți ale corpului

Căderea părului unei pisici (alopecia sau chelirea pisicii) nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru stăpâni. Este ceva normal ca pisica să-și „reîmprospăteze” blana, o dată sau de două ori pe an. Aici depinde și de rasă pisicii. Sunt rase de pisici care năpârlesc tot timpul anului, spre disperarea stăpânilor.

Atunci când pe corpul pisicii apar suprafețe lipsite de păr, bine definite, și practic pisica rămâne cheală pe burtă, membre, pe spate sau în alte părți ale corpului, mai mult ca sigur este vorba de o problemă ce necesită examinarea imediată de către un medic veterinar. În urma unui consult amănunțit, medicul veterinar va stabili cauza căderii blănii și chelirii pisicii pe anumite suprafețe ale corpului.

Alopecia sau chelirea pisicii pe burtă și pe alte părți ale corpului poate să se producă dintr-o serie de cauze care necesită atenția sporită a stăpânilor și, de cele mai multe ori, un tratament de lungă durată, la recomandarea specialistului veterinar.

Alopecia sau chelirea pisicii pe burta și pe alte părți ale corpului
Alopecia sau chelirea pisicii pe burtă și pe alte părți ale corpului

Afectiuni frecvente din care apare alopecia sau chelirea pisicii pe burtă și pe alte părți ale corpului

Sunt mai multe cauze care pot duce apariția alopeciei la pisici. Iată care sunt cele mai frecvente.

Toaletarea excesivă din cauza stresului sau a durerii.

Pisica nu se spală numai ca să fie curată. Se poate spăla des și din cauza stresului sau dacă o doare ceva în acea zonă sau în proximitate. Prin spălări/lingeri repetate, limba aspră a pisicii poate îndepărta suprafețe din blană prin ruperea/smulgerea firelor de păr.

Alergiile.

La fel ca și noi, oamenii, pisicile pot avea sensibilități și intoleranțe la anumiți acarieni, alimente, proteine sau pot face alergii de contact. De exemplu, Soricel, a noastră, avea bucăți mari de blană lipsă pe mai multe părți ale corpului. În urma investigației făcute de către medicul veterinar, s-a stabilit că este alergică la carnea de pui. A urmat o dietă severă cu mâncare hipoalergenică, pe o perioadă de 2 luni. După prima săptămână, deja începuse să se simtă efectul dietei.

Ciuperci și bacterii – afecțiuni fungice.

Ciupercile (dermatofitoza) și supradezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii (cutanate) pot duce la căderea blănii și chelirea pisicii pe anumite zone. La recomandarea medicului, veți primi șampoane speciale cu care se va spăla felina o perioadă de timp.

Hipertiroidismul poate fi cauza din care apare alopecia sau chelirea pisicii pe burtă

Hormoni tiroidieni eliberați în exces în organism. Necesită consultul medicului veterinar, care va stabili tratamentul și procedurile ce vor urma.

Hipersensibilitate la paraziți.

Este puțin probabil să fie o pisică care în viața ei să nu fi avut măcar o singură dată purici. Chiar dacă este vorba de o pisică de apartament, puricii și alți paraziți pot fi aduși de afară pe hainele și încălțămintea stăpânilor. Mai ales în perioadele calde ale anului, când aceștia se înmulțesc în exces. Există pisici care au hipersensibilitate la mușcăturile puricilor și ale altor paraziți, și aceasta poate fi o cauză a căderii blănii.

Cele enumerate mai sus sunt cele mai frecvente cauze, însă alopecia sau chelirea pisicii pe burtă nu se limitează la acestea. Pot exista și alte afecțiuni mai grave, și de aceea vă îndemnăm să mergeți de urgență cu pisica la veterinar. Mai ales dacă, pe lângă căderea blănii, apar și alte semne și simptome, precum: stare de apatie, scărpinat excesiv, piele cu puncte roșii sau chiar răni în zonele rămase descoperite.

Nu este un motiv de panică dacă părul pisicii lipsește sau este mai rar în zona dintre ochi și urechi. La fel cum nu este motiv de îngrijorare dacă unei pisici nu-i mai crește blana în locul unde a avut o rană deschisă sau o intervenție chirurgicală.

*Rețineți că articolul de mai sus nu reprezintă punctul de vedere al unui medic veterinar specialist. Pisicile.ro vă încurajează să mergeți de urgență la un medic veterinar în toate situațiile în care observați ceva anormal la pisică sau animalul dvs. de companie.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Un comentariu la „Alopecia sau chelirea pisicii pe burtă și pe alte părți ale corpului”

Lasă un comentariu