Sanatate si Afectiuni Pisici

Alopecia sau chelirea pisicii pe burta si pe alte parti ale corpului

Caderea parului unei pisici nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare pentru stapani. Este ceva normal ca pisica sa-si „reimprospateze” blana, o data sau de doua ori pe an. Aici depinde si de rasa pisicii. Sunt rase de pisici care naparlesc tot timpul anului spre disperarea stapanilor.

Atunci cand pe corpul pisicii apar suprafete lipsite de par, bine definite, si practic pisica ramane cheala pe burta, membre, pe spate sau in pe alte parti ale corpului, mai mult ca sigur este vorba de o problema ce necesita examinarea imediata de catre un medic veterniar. In urma unui consult amanuntit medicul veterniar va stabili cauza caderii blanii si chelirii pisicii pe anumite suprafete ale corpului.
Alopecia sau caderea blanii la pisici poate sa se produca din o serie de cauze care necesita atentia sporita a stapanilor, si de cele mai multe ori un tratament de lunga durata, la recomandarea specialistului veterinar.

Afectiuni frecvente care duc la caderea blanii pisicii

1. Toaletarea excesiva din cauza stresului sau a durerii.
Pisica nu se spala numai ca sa fie curata. Se poate spala des si din cauza stresului sau daca o doare ceva in acea zona sau un proximitate. Prin spalari / lingeri repetate, limba aspra a pisicii poate indeparta suprafete din balana prin ruperea / smulgerea firelor de par.

2. Alergiile.
La fel ca si noi oamenii, pisicile pot avea sensibilitati si intolerante la anumiti acarieni, alimente, proteine sau pot face alergii de contact.
De exemplu, Soricel a noastra, avea bucati mari de blana lipsa pe mai multe parti ale corpului. In urma investigatiei de catre medicul veterinar, s-a stabilit ca este alergica la carnea de pui. A urmat o dieta severe cu mancare hipoalergenic, pe o perioada de 2 luni. Dupa prima saptamana deja incepuse sa se simta efectul dietei.

3. Ciuperci si bacterii – afectiuni fungice
Ciupercile (dermatofitoza) si supradezvoltarea bacteriilor de la nivelul pielii (cutanate), pot duce la caderea blanii si chelirea pisicii pe anumite zone. La remandarea mediucului o sa primiti sampoane speciale cu care se va spala felina o perioada de timp.

4. Hipertiroidismul.
Hormoni tiroidieni eliberati in exces in organism. Necesita consultul medicului veterinar, care va stabili tratamentul si procedurile ce vor urma.

5. Hipersensibilitate la paraziti
Este putin probabil sa fie pisica care in viata ei sa nu fi avut macar o singura data purici. Chiar daca este vorba de o pisica de apartament, puricii si alti paraziti pot fi adusi de afara pe hainele si incaltamintea stapanilor. Mai ales in perioadele calde ale anului, cand acestia se inmultesc in exces.
Sunt pisici care au hipersensibilitate la muscaturile puricilor si ale altor paraziti. Si aceasta poate fi o cauza a caderii blanii.

Cele enumerate mai sus sunt cele mai frecvente cauze, insa caderea parului pisicii nu se limiteaza la acestea. Pot fi si alte afectiuni mai grave si de aceea va indemnam sa mergeti de urgenta cu pisica la veterinar. Mai ales daca pe langa caderea blanii apar si alte semne si simptome, precum: stare de apatie, scarpinat excesiv, piele cu puncte rosii sau chiar rani in zonele ramase descoperite.

Nu este un motiv de panica daca parul pisicii lipseste sau este mai rar in zona dintre ochi si urechi. La fel cum nu este motiv de ingrijorare daca unei pisici nu-i mai creste blana in locul unde a avut o rana deschisa sau o interventie chirurgicala.

*Retineti ca articolul de mai sus nu reprezinta punctul de vedere al unui medic veterinar specialist. Pisicile.ro va incurajeaza sa mergeti de urgenta la un medic veterinar, in toate situatiile in care observati ceva anormal la pisica sau animalul dvs. de companie.

Alopecia sau chelirea pisicii pe burta si pe alte parti ale corpului

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Add Comment

Leave a Comment