Alopecia vagy macskakopaszság a hason és a test más részein

A macska szőrhullása (alopecia vagy macskakopaszodás) nem kell, hogy aggodalomra adjon okot a tulajdonosok számára. Normális, hogy a macska évente egyszer vagy kétszer "felfrissíti" a bundáját. Itt a macska fajtájától is függ. Vannak olyan macskafajták, amelyek egész évben hullanak, gazdáik legnagyobb megdöbbenésére.

Ha jól körülhatárolható, szőrtelen területek jelennek meg a macska testén, és a macska gyakorlatilag kopasz marad a hasán, a végtagjain, a hátán vagy más testrészein, ez több mint valószínű, hogy olyan probléma, amely azonnali állatorvosi vizsgálatot igényel. Alapos konzultációt követően az állatorvos megállapítja a macska szőrvesztésének és bizonyos testterületeken jelentkező kopaszodásának okát.

Alopecia vagy macskakopaszodás a hason és a test más részein számos ok miatt fordulhat elő, amelyek fokozott odafigyelést és a legtöbb esetben hosszan tartó kezelést igényelnek a gazditól, az állatorvos javaslatára.

A macska alopecia vagy kopaszodása a hasán és a test más részein
Alopecia vagy macskakopaszság a hason és a test más részein

Gyakori állapotok, amelyek a macska alopeciáját vagy kopaszodását okozzák a hasán és a test más részein

Számos ok okozhat alopeciát macskákban. Itt vannak a leggyakoribbak.

Túlzott ápolás stressz vagy fájdalom miatt.

A macska nem azért fürdik, hogy tiszta legyen. Gyakran tud mosni stressz miatt, vagy ha valami fáj az adott területen vagy a közelben. Az ismételt mosás/nyalás során a macska érdes nyelve a szőrszálak törésével/húzásával eltávolíthatja a szőrzet felületeit.

Allergiák.

Csakúgy, mint nekünk, embereknek, a macskáknak is lehetnek érzékenyek és intoleranciák bizonyos atkákra, élelmiszerekre, fehérjékre vagy kontaktallergiákra. Például a mi kisegérünk testének több pontjáról nagy szőrdarabok hiányoztak. Az állatorvos vizsgálatát követően megállapították, hogy allergiás a csirkehúsra. 2 hónapig szigorú diétát követett hipoallergén ételekkel. Az első hét után már érezhető volt a diéta hatása.

Gombák és baktériumok - gombás állapotok.

A gombák (dermatofitózis) és a baktériumok túlszaporodása a bőrön (bőrön) a macska szőrzetének elvesztését és bizonyos területeken kopaszodását okozhatja. Az orvos javaslatára speciális samponokat kap, amelyekkel a macska egy ideig mosásra kerül.

A pajzsmirigy-túlműködés oka lehet az alopecia vagy a kopaszodás a macska hasán

A pajzsmirigyhormonok feleslegben szabadulnak fel a szervezetben. Ehhez konzultálni kell az állatorvossal, aki meghatározza a kezelést és az azt követő eljárásokat.

Túlérzékenység a parazitákkal szemben.

Nem valószínű, hogy létezik olyan macska, amelynek életében legalább egyszer nem volt bolhája. Még ha lakásmacskáról van szó, a gazdik ruhájára, cipőjére kívülről is bevihetők a bolhák és egyéb élősködők. Különösen az év meleg időszakaiban, amikor túlzottan szaporodnak. Vannak olyan macskák, amelyek túlérzékenyek a bolhák és más paraziták csípésére, és ez a szőrvesztés oka lehet.

A fent felsoroltak a leggyakoribb okok, de az alopecia vagy a kopaszodás a macska hasán nem korlátozódik ezekre. Más, súlyosabb állapotok is előfordulhatnak, ezért kérjük, hogy azonnal vigye el macskáját állatorvoshoz. Különösen akkor, ha a vedlésen kívül egyéb jelek és tünetek is jelentkeznek, mint például: levertség, túlzott karcolás, piros pöttyös bőr vagy akár sebek a fedetlenül hagyott területeken.

Nem ok a pánikra, ha a macska szőrzete hiányzik vagy ritkább a szeme és a füle közötti területen. Ahogy az sem aggodalomra ad okot, ha egy macska szőrzete leáll ott, ahol nyílt seb vagy műtét történt.

*Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fenti cikk nem egy állatorvosi szakember véleményét képviseli. A Pisicile.ro arra biztat, hogy minden olyan helyzetben sürgősen forduljon állatorvoshoz, ha valami rendelleneset észlel macskájában vagy kedvencében.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

1 arra gondolt"Alopecia vagy macskakopaszság a hason és a test más részein”

Szólj hozzá