Ataxia macskákban. Okok, tünetek és kezelés

Hogyan nyilvánul meg, mik az okai és mi az ataxia macskákban? Sok macskatulajdonos teszi fel ezt a kérdést, akik egyensúlyi problémákat észlelnek macskájukban.

Ataxia macskákban (macska ataxia) egy neurológiai állapot ami befolyásolja a macska koordinációja és egyensúlya. Az ataxiára jellemző mozgásszabályozási nehézség a test és a végtagok akaratlagos mozgása, aminek következtében az állat a bizonytalan járás és hogy legyen nehézségek a normális mozgásban.

Az ataxia fő típusai macskákban

A macskáknál háromféle ataxia létezik, attól függően, hogy az idegrendszer melyik része érintett.

Cerebelláris ataxia

A kisagy az agy azon része, amely a finom mozgások és az egyensúly koordinálásáért felelős. Kisagyi ataxia akkor fordul elő, ha a kisagyot sérülés, genetikai betegség vagy más állapot érinti. A cerebelláris ataxiában szenvedő macskák bizonytalan és koordinálatlan mozgást mutathatnak, például bizonytalan járást és nehéz ugrást. Nehezen tudják ellenőrizni az izmaikat, hogy precíz mozdulatokat tegyenek.

Vestibularis ataxia

Vestibuláris rendszer tól a belső fül szabályozza az egyensúlyt és a térbeli tájékozódást. Vestibularis ataxia akkor fordul elő, ha ezt a rendszert fertőzés, gyulladás vagy daganatok érintik. A vestibularis ataxiában szenvedő macskák olyan tüneteket mutathatnak, mint a ferde vagy forgó fej, bizonytalan járás és egyensúlyvesztés. Ezeket a tüneteket hányinger és hányás kísérheti.

Érzékszervi ataxia

Ez a fajta ataxia akkor fordul elő, ha az érző idegek vagy az érzékszervi információkat továbbító útvonalak megsérülnek. A szenzoros ataxiában szenvedő macskáknak nehézségei lehetnek a mozgáskoordinációban a csökkent érzékenység és szenzoros visszacsatolás miatt. Az ilyen típusú ataxiát idegrendszeri rendellenességek vagy a perifériás idegrendszert érintő betegségek okozhatják.

Tünetek – Ataxia macskákban

Az ataxiában szenvedő macskák az intoxikációhoz hasonló tüneteket mutathatnak, mint például bizonytalan, bizonytalan járás és fokozott álmosság. Néha a tünetek kevésbé nyilvánvalóak lehetnek, mint például a fej enyhe megdöntése vagy a lábujjak enyhe görbülete járás közben.

Az ataxia megkülönböztető jelei közé tartozik nystagmust is számítani, a szem szokatlan mozgása, amely a központi idegrendszeri problémák következtében léphet fel.

A hirtelen ataxiában szenvedő macskák hajlamosak lehetnek az egyik oldalra gurulni vagy leesni, és gyakran jelentős hányingert tapasztalnak a bizonytalanság miatt. Másrészt, ha a macskákban az ataxia hosszabb ideig fennáll, általában képesek az idő múlásával alkalmazkodni, és kevésbé valószínű, hogy hányingert tapasztalnak.

Okok – Ataxia macskákban

A macskák ataxiájának számos oka lehet, beleértve a következőket:

Agyi vagy központi idegrendszeri rendellenességek. Agydaganatok, sérülések, gyulladások vagy fertőzések a macska agyában vagy a gerincvelőben ataxiához vezethetnek, mivel befolyásolják a központi idegrendszer megfelelő működését.

Kisagyi problémák. A kisagy károsodása vagy fejlődési rendellenességei ataxiát okozhatnak, mivel az agynak ez a része elengedhetetlen a mozgások összehangolásához.

A belső fül betegségei. A belső fülben lévő vesztibuláris rendszer döntő szerepet játszik az egyensúly megteremtésében. Fertőzések, gyulladások vagy sérülések ezen a területen vestibularis ataxiát okozhatnak.

Genetikai betegségek. Bizonyos genetikai betegségek ataxiát okozhatnak, különösen akkor, ha befolyásolják az idegrendszer működését.

toxicitás. Mérgező anyagok, például mérgező növények, háztartási vegyszerek vagy nem megfelelő gyógyszer lenyelése ataxiát válthat ki a macskákban.

Anyagcserezavarok. Egyes anyagcsere-betegségek, például a hipoglikémia vagy az örökletes anyagcserezavarok befolyásolhatják az idegrendszer normális működését és ataxiát okozhatnak.

Fertőző betegségek. A különféle mikroorganizmusok, például vírusok vagy baktériumok által okozott fertőzések hatással lehetnek az idegrendszerre, és hozzájárulhatnak az ataxia kialakulásához.

Autoimmun betegség. A macskákban az ataxia autoimmun betegségek miatt is előfordulhat. Ezek hatására az immunrendszer megtámadhatja saját idegsejtjeit, ami neurológiai tünetekhez, köztük ataxiához vezethet.

Sérülés. A fej vagy a gerincvelő sérülései befolyásolhatják a központi idegrendszer vagy a kisagy működését, ami ataxiához vezethet.

Boli degeneratív. Egyes degeneratív betegségek, mint például a degeneratív csigolyaközi lemezbetegség, fokozatosan károsíthatják az idegstruktúrákat, és ataxia tüneteit okozhatják.

A macskák ataxiájának három fő típusa szerint az okok a következők:

Cerebelláris ataxia

  • A kisagy veleszületett fejlődési rendellenességei.
  • Cerebelláris daganatok.
  • A fej vagy a gerinc sérülése, amely a kisagyot érinti.
  • A kisagyot érintő agyi fertőzések vagy gyulladások.

Vestibularis ataxia

  • Belső fül fertőzések vagy gyulladások.
  • Daganatok a belső fül vagy a vesztibuláris idegek területén.
  • A belső fül vagy a vesztibuláris idegek károsodása.

Érzékszervi ataxia

  • Az érzékszervi információ továbbításáért felelős perifériás idegek rendellenességei.
  • Idegsérülések vagy összenyomódások.
  • Metabolikus vagy genetikai betegségek, amelyek befolyásolják az érzőidegek működését.

Diagnózis – Ataxia macskákban

Ha ataxia jeleit észleli macskájában, nagyon fontos, hogy azonnal vigye el állatorvoshoz. Alapos kórelőzményt készít, majd fizikális vizsgálatot végez az állaton, hogy felmérje az esetleges (idegrendszert érintő) neurológiai rendellenességeket.

Az ataxia típusának (szenzoros, vesztibuláris vagy kisagyi) azonosítása után további vizsgálatokra lehet szükség, mint például vérvizsgálat, vizeletvizsgálat, röntgen és fejlett képalkotás a kiváltó ok meghatározásához. Ezek az eljárások segítenek a pontos diagnózis felállításában, és megfelelő kezelési vagy kezelési tervet dolgoznak ki macska ataxiájára.

Amikor macskákban ataxia fordul elő, a diagnózis gyakran lépcsőzetes és aprólékos megközelítést igényel, mivel a tünetek több esetben hasonlóak lehetnek. Íme a szokásos lépések az ataxia diagnosztizálására macskákban:

Klinikai vizsgálat. Az állatorvos fizikális vizsgálatot végez a macskán, hogy megkeresse az ataxia nyilvánvaló jeleit, valamint egyéb kapcsolódó tüneteket.

Kórtörténet. A tulajdonost kihallgatják a megfigyelt tünetekről, azok időtartamáról, valamint minden olyan kockázati tényezőről vagy közelmúltbeli eseményről, amely hozzájárulhat az ataxia kialakulásához.

Laboratóriumi vizsgálatok. A vérvizsgálatok és más laboratóriumi vizsgálatok segíthetnek azonosítani az ataxia lehetséges okait, például fertőzéseket, anyagcserezavarokat vagy elektrolit-egyensúlyzavarokat.

képek. Képalkotó tesztek, például számítógépes tomográfia (CT) vagy mágneses rezonancia képalkotás (MRI) használhatók az agy, a gerincvelő és a belső fülek vizualizálására, a lehetséges elváltozások, daganatok vagy rendellenességek azonosítására.

Funkcionális tesztek. Az állatorvos vizsgálatokat végezhet a macska idegrendszerének koordinációjának és működésének felmérésére, például a reflexválasz tesztet vagy az egyensúlyi teszteket.

Egyéb feltételek kizárása. Mivel az ataxia tünetei hasonlóak lehetnek más betegségek tüneteihez, az állatorvos megpróbálja kizárni az egyéb lehetséges okokat, például a mérgezést vagy az izombetegségeket.

Konzultáljon szakemberrel. Bonyolult vagy tisztázatlan esetekben az állatorvos javasolhatja az állatorvos-neurológus konzultációját a tünetek és tesztek további értékelése és fejlettebb értelmezése érdekében.

Kezelés – Ataxia macskákban

Ataxia kezelése macskákban a kiváltó októl függően változik. Például, ha az ataxia fertőzés eredménye, az állatorvos specifikus antibiotikumokat írhat fel a kezelésre.

Az idiopátiás ataxiát vagy az ismert ok nélküli ataxiát támogató kezeléssel kell kezelni, beleértve az émelygés elleni gyógyszerek adását is. Ebben a helyzetben a macskának biztonságos és védett környezetre van szüksége, hogy megelőzze a sérüléseket a tünetek megjelenése közben. Egyes esetekben asszisztált táplálásra és intravénás folyadékbevitelre lehet szükség, ha a macska nem tud egyedül enni vagy inni.

Az ataxia bizonyos típusai kezelhetők az életminőség fenntartása érdekében, még akkor is, ha nem gyógyíthatók teljesen. Másrészt az idiopátiás ataxia önmagában is megoldódhat, és a jövőben nem ismétlődik meg.

A születéstől fogva érintett macskákban ez az speciális kezelés nem feltétlenül szükséges, de környezetüket biztonságosan kell kialakítani, hogy megelőzzék a koordináció és az egyensúlyhiány miatti eséseket, sérüléseket.

Állatorvosa pontosabb diagnózist tud felállítani, és kezelési tervet vagy megfelelő kezelést javasol a macska ataxiáját okozó állapotra.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Szólj hozzá