Ataksia kissoilla. Syyt, oireet ja hoito

Cum se manifestă, care sunt cauzele și ce este ataxia la pisici? Este o întrebare pe care și-o pun multi proprietari de pisici care observă probleme de echilibru la felinele lor.

Ataxia la pisici (ataxia felină) este o afecțiune neurologică care afectează coordonarea și echilibrul pisicii. Ataxia se caracterizează prin dificultăți în controlul mișcărilor voluntare ale corpului și a membrelor, făcând ca animalul să aibă un mers instabil și să aibă dificultăți în a se deplasa normal.

Tipuri principale de ataxie la pisici

Sunt trei tipuri de ataxie la pisici, în funcție de partea sistemului nervos afectată.

Ataxia cerebeloasă

Cerebelul este partea creierului responsabilă de coordonarea mișcărilor fine și echilibru. Ataxia cerebeloasă apare atunci când cerebelul este afectat de leziuni, boli genetice sau alte afecțiuni. Pisicile cu ataxie cerebeloasă pot prezenta mișcări nesigure și incoordonate, precum mersul nesigur și sărituri dificile. Acestea pot avea dificultăți în a-și controla mușchii pentru a efectua mișcări precise.

Ataxia vestibulară

Sistemul vestibular din urechea internă controlează echilibrul și orientarea spațială. Ataxia vestibulară apare atunci când acest sistem este afectat de infecții, inflamații sau tumori. Pisicile cu ataxie vestibulară pot prezenta simptome precum capul înclinat sau în rotație, mers șovăitor și pierderea echilibrului. Aceste simptome pot fi însoțite de greață și vărsături.

Ataxia senzorială

Acest tip de ataxie apare atunci când nervii senzoriali sau căile de transmitere a informațiilor senzoriale sunt afectate. Pisicile cu ataxie senzorială pot avea dificultăți în coordonarea mișcărilor din cauza scăderii sensibilității și a feedback-ului senzorial. Acest tip de ataxie poate fi cauzat de afecțiuni ale nervilor sau de boli care afectează sistemul nervos periferic.

Simptome – Ataxia la pisici

Pisicile cu ataxie pot prezenta semne asemănătoare cu starea de ebrietate, cum ar fi un mers nesigur, șovăitor și o tendință crescută de somnolență. Uneori, simptomele pot fi mai puțin evidente, cum ar fi înclinarea ușoară a capului sau o ușoară încovoiere a degetelor de la picioare în timpul mersului.

Printre semnele distinctive ale ataxiei se numără și nistagmusul, o mișcare neobișnuită a ochilor care poate apărea ca urmare a problemelor din sistemul nervos central.

Pisicile care suferă de ataxie bruscă pot avea tendința de a se rostogoli sau cădea într-o parte și adesea prezintă greață semnificativă din cauza senzației de instabilitate. Pe de altă parte, dacă ataxia la pisici persistă mai mult timp, acestea au de obicei capacitatea de a se adapta în timp și sunt mai puțin susceptibile să aibă stări de greață.

Cauze – Ataxia la pisici

Ataxia la pisici poate avea o varietate de cauze, incluzând următoarele:

Afecțiuni cerebrale sau ale sistemului nervos central. Tumori cerebrale, leziuni, inflamații sau infecții în creierul sau măduva spinării pisicii pot duce la ataxie prin afectarea funcționării corecte a sistemului nervos central.

Probleme cerebeloase. Deteriorarea sau malformațiile cerebelului pot provoca ataxie, deoarece această parte a creierului este esențială pentru coordonarea mișcărilor.

Afecțiuni ale urechii interne. Sistemul vestibular din urechea internă joacă un rol crucial în echilibru. Infecțiile, inflamațiile sau leziunile în această zonă pot cauza ataxie vestibulară.

Boli genetice. Anumite boli genetice pot provoca ataxie, în special atunci când acestea afectează funcționarea sistemului nervos.

Toxicități. Ingestia de substanțe toxice precum plantele otrăvitoare, substanțele chimice domestice sau medicamentele greșite poate declanșa ataxia la pisici.

Afecțiuni metabolice. Unele afecțiuni metabolice, cum ar fi hipoglicemia sau tulburările metabolice ereditare, pot influența funcționarea normală a sistemului nervos și determina apariția ataxiei.

Tarttuvat taudit. Infecțiile cu diverse microorganisme, precum virusuri sau bacterii, pot afecta sistemul nervos și pot contribui la dezvoltarea ataxiei.

Afecțiuni autoimune. Ataxia la pisici poate să apară și din cauza tulburărilor autoimune. Acestea pot determina sistemul imunitar să atace propriile celule nervoase, ceea ce poate duce la simptome neurologice, inclusiv ataxie.

Traumatisme. Loviturile la cap sau leziunile spinării pot afecta funcționarea sistemului nervos central sau a cerebelului, conducând la ataxie.

Boli degenerative. Unele boli degenerative, precum boala degenerativă a discurilor intervertebrale, pot deteriora treptat structurile nervoase și pot cauza simptome de ataxie.

În funcțe de cele trei tipuri principale de ataxie la pisici, cauzele sunt următoarele:

Ataxia cerebeloasă

  • Malformații congenitale ale cerebelului.
  • Tumori cerebeloase.
  • Traumatisme la nivelul capului sau ale coloanei vertebrale care afectează cerebelul.
  • Infecții cerebrale sau inflamații care afectează cerebelul.

Ataxia vestibulară

  • Infecții ale urechii interne sau inflamații.
  • Tumori în zona urechii interne sau a nervilor vestibulari.
  • Leziuni la nivelul urechii interne sau a nervilor vestibulari.

Ataxia senzorială

  • Afecțiuni ale nervilor periferici responsabili de transmiterea informațiilor senzoriale.
  • Leziuni sau compresii ale nervilor.
  • Boli metabolice sau genetice care afectează funcționarea nervilor senzoriali.

Diagnosticare – Ataxia la pisici

Dacă observați semne de ataxie la pisica dvs., este de o importanță crucială să o duceți imediat la medicul veterinar. Acesta va efectua o analiză amănunțită a istoricului medical și apoi va efectua o examinare fizică a animalului pentru a evalua orice anomalii neurologice (afectând sistemul nervos).

După ce tipul de ataxie (senzorială, vestibulară sau cerebeloasă) este identificat, este posibil să fie necesare teste suplimentare, precum analizele de sânge, o analiză de urină, radiografii și imagistică avansată, pentru a determina cauza subiacentă. Aceste proceduri vor contribui la stabilirea unui diagnostic precis și la dezvoltarea unui plan de tratament sau management adecvat pentru ataxia la pisica dvs.

Atunci când apare ataxia la pisici, diagnosticarea implică adesea o abordare treptată și meticuloasă, deoarece simptomele pot fi similare în mai multe afecțiuni. Iată pașii obișnuiți pentru a diagnostica ataxia la pisici:

Examinarea clinică. Medicul veterinar va efectua o examinare fizică a pisicii pentru a observa semnele evidente de ataxie, precum și alte simptome asociate.

Istoric medical. Proprietarul va fi intervievat cu privire la simptomele observate, durata lor și orice factori de risc sau evenimente recente care ar putea contribui la apariția ataxiei.

Examinări de laborator. Analizele de sânge și alte teste de laborator pot ajuta la identificarea posibilelor cauze ale ataxiei, cum ar fi infecții, tulburări metabolice sau dezechilibre electrolitice.

Imagistică. Examinările imagistice, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN), pot fi folosite pentru a vizualiza creierul, măduva spinării și urechile interne, identificând eventualele leziuni, tumori sau anomalii.

Teste funcționale. Medicul veterinar poate efectua teste pentru a evalua coordonarea și funcționarea sistemului nervos al pisicii, cum ar fi testul de răspuns la reflexe sau testele de echilibru.

Excluderea altor afecțiuni. Deoarece simptomele de ataxie pot fi similare cu cele ale altor boli, medicul veterinar va încerca să excludă alte cauze posibile, cum ar fi intoxicațiile sau afecțiunile musculare.

Consult cu un specialist. În cazuri complexe sau neclare, medicul veterinar poate recomanda consultarea unui specialist în neurologie veterinară pentru evaluări suplimentare și interpretări mai avansate ale simptomelor și testelor.

Tratament – Ataxia la pisici

Tratamentul ataxiei la pisici variază în funcție de cauza subiacentă. De exemplu, în cazul în care ataxia este rezultatul unei infecții, medicul veterinar poate prescrie antibiotice specifice pentru tratare.

Ataxia idiopatică sau ataxia fără o cauză cunoscută va fi abordată cu îngrijire de susținere, inclusiv administrarea de medicamente anti-greață. În această situație, pisica va necesita un mediu sigur și protejat pentru a preveni rănirea în timpul manifestării simptomelor. În unele cazuri, ar putea fi necesară hrănirea asistată și administrarea de lichide intravenos în cazul în care pisica nu poate mânca sau bea singură.

Anumite tipuri de ataxie pot fi gestionate pentru a menține calitatea vieții, chiar dacă nu pot fi vindecate complet. Pe de altă parte, ataxia idiopatică se poate rezolva de la sine și poate să nu mai reapară în viitor.

În cazul pisicilor afectate de la naștere, este posibil să nu fie necesar un tratament specific, însă mediul lor trebuie să fie configurat într-un mod sigur pentru a preveni căderile sau rănirile cauzate de lipsa de coordonare și echilibru.

Medicul veterinar va putea face un diagnostic mai precis și va putea propune un plan de tratament sau gestionare adecvată a afecțiunii care cauzează ataxia la pisica ta.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Jätä kommentti