De ce gura pisicii miroase urât? Cauze și Tratament

Atunci când gura pisicii miroase urât, nu trebuie să ignori această situație. Mirosul neplăcut al respirației pisicii tale nu ar trebui să fie considerat normal, și dacă devine persistent sau extrem de deranjant, ar trebui să atragă atenția.

O respirație urât mirositoare persistentă la pisică poate sugera necesitatea unei îngrijiri dentare mai riguroase sau poate indica prezența unei probleme la nivelul organelor interne.

De ce gura pisicii miroase urât? Cauze și Tratament

De cele mai mutle ori, halitoza la pisici apare din cauza unor probleme la nivel dentar sau gingival, însă cauzele pot fi mult mai multe, iar tratamentul trebuie făcut după ce se află motivul din care gura pisicii și respirația au un miros neplăcut.

Boala parodontală

Boala parodontală este una dintre cele mai frecvente cauze ale respirației urât mirositoare la pisici. Ea rezultă din acumularea plăcii bacteriene pe dinți, afectând gingiile. Tartrul rezultat din mineralizarea plăcii bacteriene poate duce la pierderea dinților, sângerare gingivală și dureri la mestecat.

Simptome: Pete maronii pe dinți, salivare excesivă, dificultăți la mestecat, gingii inflamate.

Tratament: Ca și la oameni, detartrajul regulat, realizat sub anestezie, poate rezolva această problemă.

Gingivita și stomatita sun cauze din care gura pisicii miroase urât

Gingivita și stomatita sunt inflamații ale mucoasei din gură, afectând gingiile, limba și alte zone. Aceste afecțiuni pot apărea din cauza bacteriilor, virusurilor sau alergiilor.

Simptome: Gura pisicii miroase urât, respirație urât mirositoare, pete maronii pe dinți, inflamație a gingiilor.

Tratament: Tratarea cauzei subiacente și, în unele cazuri, proceduri dentare sau medicamente prescrise de medicul veterinar.

Dieta

Alimentația poate influența mirosul respirației. Consumul anumitor alimente, cum ar fi peștele sau mâncarea bazată pe ficat, poate contribui la apariția respirației urât mirositoare. Uneori, bucățile de hrană rămase între dinți pot agrava situația.

Este bine să citești și: Pisicile pot mânca mâncare pentru câini? Vezi recomandările.

Soluție: Modificarea dietei poate ajuta la ameliorarea mirosului respirației. Dacă pisica mănâncă carne în mod regulat, este bine ca un timp să o eliminați din meniul pisicii și să o înlocuiți cu hrana uscată.

Boli ale rinichilor

Mirosul de amoniac sau urină în respirația pisicii poate indica probleme renale. Bolile renale sunt destul de frecvente la pisicile peste 8 ani și pot fi însoțite de letargie, pierdere în greutate, sete accentuată și urinare frecventă.

Tratamentul constă în modificări ale dietei, hidratare optimă și tratament medicamentos, în funcție de tipul bolii renale. Desigur, se recomandă un consult amănunțit la medicul veterinar.

Diabetul poate fi o cauză din care gura pisicii miroase urât

Mirosul dulceag al respirației poate indica prezența diabetului la pisică. Alte simptome pot include sete accentuată și scădere în greutate. Diabetul la pisici poate fi gestionat cu succes dacă este identificat în timp util.

Boli ale ficatului

Bolile ficatului pisicii pot provoca un miros respingător al gurii, împreună cu simptome precum ingălbenirea albului ochilor și a pielii, lipsa de energie, vărsături și diaree.

Tratamentul depinde de diagnosticul specific, iar consultația la medicul veterinar este esențială.

Prevenirea respirației urât mirositoare

Menținerea unei bune igiene orale pentru pisică, inclusiv curățarea periodică la veterinar sau perierea dinților, poate ajuta la evitarea problemelor bucale. Există și recompense speciale în hrana pentru pisici care pot contribui la menținerea igienei bucale.

Indiferent de cauză, dacă gura pisicii miroase urât, consultarea medicului veterinar este crucială pentru identificarea și gestionarea adecvată a problemelor respirației neplăcute la pisici.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu