De ce apare hipersalivația la pisici – Salivația în exces

De ce apare hipersalivația la pisici și ce probleme de sănătate pot să ascundă aceste simptome, sunt întrebari firești dacă ai o pisică în casă iar aceasta începe să saliveze în exces.

Dacă în cazul câinilor este normal ca aceștia să aibă salivă la gură (bale), în cazul pisicilor lucrurile stau cu totul altfel. Hipersalivația la pisici este un semn de îngrijorare, iar stăpânul trebuie să identifice imediat cauza.

Salivarea este normală la pisici în cazul în care acestea simt miros puternic al unei mâncăruri care este adorata de ele. Este salivarea de poftă, dar acesta este de cele mai multe ori discret.

Pisicile au hipersalivație și atunci când sunt stresate sau speriate. În confruntările dintre motani se întâmplă destul de des ca aceștia să aibă bale la gura în timp ce sunt încordati.

Medicamentele sau substanțele cu gust amar provoacă hipersalivație, iar pisca va avea bale la gură. Aceasta este reacția fierească a organismului de respingere a substantei cu care a intract în contact.

De ce apare hipersalivatia la pisici - Salivatia in exces
De ce apare hipersalivația la pisici – Salivația în exces

Cauzale de mai sus nu sunt motive de îngrijorare pentru stăpanii de pisici. Sunt însă cazuri de hipersalivație la pisici, care pot indica probleme de sănătate grave, iar atenția unui medic veterinar specialist este absolut necesară.

Hipersalivatia la pisici – Motive de ingrijorare

Salivatia excesiva la pisici poate avea mai multe cauze, iar dintre cele care ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne ridice semne de intrebare, o sa incep cu o problema intalnita la una dintre pisicile noaste. Hipersalivatia aparuta pe fondul stresului fizic si al durerii.

Salivația în exces poate fi un semn al durerii și/sau traumelor la pisici.

Avem o pisică a cărei stare generală s-a deteriorat brusc, iar primul semn că ceva nu este în regulă a fost salivarea excesivă. Aceasta a fost însoțită de neliniște și o expresie facială care indica, de asemenea, că ceva nu este în ordine.

După o vizită la medicul veterinar, s-a constatat că pisica nu poate urina din cauza unei obstrucții a canalului urinar. După intervenția medicului și tratamentul adecvat, pisica s-a liniștit și hipersalivația a dispărut.

Prin urmare, atunci când pisica salivează în exces, este necesar să observați atent comportamentul ei și să fiți atenți la orice modificări. Acestea pot oferi indicii rapide cu privire la cauza problemei.

Acesta este doar un exemplu de hipersalivație la pisici cauzată de durere sau traume. Durerea cauzată în general de afecțiuni ale sistemului urinar și digestiv este extrem de dificilă de suportat.

Leziunile și bolile cavității bucale pot provoca, de asemenea, salivarea excesivă. Ulcerațiile bucale, afecțiunile gingivale, leziunile și infecțiile cavității bucale sunt însoțite de dureri extreme care pot provoca hipersalivație.

Greața, poate fi o cauză a hipersalivației

La fel ca și oamenii, greața la pisici este adesea însoțită de vărsături. Înainte de episodul de vărsături sau regurgitare, pisica poate prezenta salivare excesivă. Se poate observa că în acest timp pisica începe să plesnească și să aibă bale la nivelul gurii.

Greața este un indicator al posibilelor probleme ale sistemului digestiv al pisicii. O pisică nu va avea hipersalivație înainte de eliminarea bilelor de păr prin vărsături.

Interacțiunea cu toxine poate provoca hipersalivație la pisici.

Atunci când pisica linge, mestecă sau înghite o substanță toxică, în 99% din cazuri apare salivarea excesivă. Plantele otrăvitoare (majoritatea), detergenții, alimentele toxice, substanțele chimice folosite pentru neutralizarea puricilor, gândacilor, căpușelor sau alte substanțe toxice vor provoca salivarea pisicii.

În această situație, dacă episodul de salivare excesivă nu dispare în câteva minute sau dacă observați că starea pisicii se degradează, mergeți cu ea urgent la cabinetul veterinar.

În concluzie, dacă aveți o pisică care prezintă salivare excesivă și are bale la gură, iar cauza nu este evidentă, este necesar să o duceți de urgență la un cabinet veterinar. În urma unui consult amănunțit și a analizelor de sânge și urină, medicul veterinar va stabili cauza exactă a hipersalivației.

Hipersalivația la pisici poate fi cauzată de mai multe probleme de sănătate, iar identificarea cauzei este importantă. Iată câteva posibile cauze ale hipersalivației la pisici:

Probleme dentare: Infecțiile sau afecțiunile gingiilor, dinții spintecați sau străpunși pot provoca durere și inflamație în cavitatea orală a pisicii, ceea ce duce la hipersalivație.

Boli gastrointestinale: Afecțiunile stomacului sau intestinelor, precum inflamația, refluxul gastroesofagian sau obstrucția, pot stimula producția excesivă de salivă.

Intoxicații: Consumul de substanțe toxice pentru pisici poate provoca hipersalivație ca parte a răspunsului organismului la substanța ingerată.

Alergii sau iritații: Reacțiile alergice la alimente, substanțe chimice, plante sau alte iritanți pot determina hipersalivație la pisici.

Boli infecțioase: Unele afecțiuni infecțioase, cum ar fi rinotraheita virală felină sau alte infecții ale cavității orale, pot cauza hipersalivație.

Boli neurologice: Anumite afecțiuni neurologice pot afecta controlul salivării, ducând la producție excesivă de salivă.

Leziuni sau obstrucții în gură sau esofag: Prezența unor corpuri străine, ulcerații sau tumori în gură sau esofag pot declanșa hipersalivație.

Este important să consultați un medic veterinar pentru a diagnostica cauza hipersalivației la pisică și pentru a stabili tratamentul adecvat. Doar medicul veterinar poate identifica problema subiacentă și poate recomanda un plan de tratament specific pentru pisica dumneavoastră.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. Sunt administrator și editor principal pe StealthSettings.com, dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de pisici.

2 comentarii la „De ce apare hipersalivația la pisici – Salivația în exces”

  1. intrebare e bun no spa la pisici si ce cantitate se da !? ce ar trebui sa manance pisica mea daca are probleme cu intestinele si are crampe ,ce bobite recomandati?!

    Răspunde

Lasă un comentariu