Sanatate si Afectiuni Pisici

De ce apare hipersalivatia la pisici – Salivatia in exces

De ce apare hipersalivatia la pisici si ce probleme de sanatate pot sa ascunda aceste simptome, sunt intrebari firesti daca ai o pisica in casa iar aceasta incepe sa saliveze in exces. .

Daca in cazul cainilor este normal ca acesta sa aibe saliva la gura (bale), in cazul pisicilor lucrurile stau cu totul altfel. Hipersalivatia la pisici este un semn de ingrijorare, iar stapanul trebuie sa identifice imediat cauza.

Salivarea este normala la pisici in cazul in care acestea simt miros puternic al unei mancaruri care este adorata de ele. Este salivatul de pofta, dar acesta este de cele mai multe ori discret.
Picicile au hipersalivatie si atunci cand sunt stresate sau speriate. In confruntarile dintre motani se intampla destul de des ca acestia sa aiba bale la gura in timp ce sunt incordati.
Medicamentele sau substantele cu gust amar provoaca hipersalivatie, iar pisca va avea bale la gura. Aceasta este reactia fiereasca a organismului de respingere a substantei cu care a intract in contact.

De ce apare hipersalivatia la pisici - Salivatia in exces
De ce apare hipersalivatia la pisici – Salivatia in exces

Cauzale de mai sus nu sunt motive de ingrijorare pentru stapanii de pisici. Sunt insa cazuri de hipersalivatie la pisici, care pot indica probleme de sanatate grave, iar atentia unui medic veterinar specialist este absolut necesara.

Hipersalivatia la pisici – Motive de ingrijorare

Salivatia excesiva la pisici poate avea mai multe cauze, iar dintre cele care ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne ridice semne de intrebare, o sa incep cu o problema intalnita la una dintre pisicile noaste. Hipersalivatia aparuta pe fondul stresului fizic si al durerii.

Salivatia in exces din cauza durerii si / sau traumelor

Avem o pisica a carei stare generala s-a degradat brusc, iar primul semn ca ceva nu este in regula, a fost saliva in exces. Completata de o stare de neliniste si un mienunat care indica de asemenea ca ceva nu este in regula.

Dupa o vizita la doctorul veterinar s-a stabilit ca pisica nu mai poate urina din cauza unor struviti care blocau canalul urinar. In urma interventiei mediculului si a tratamentului, pisica s-a linistit iar hipersalivatia a disparut.

Asadar, atunci cand pisica saliveaza in exces, este necesar sa-i urmariti atent comportamentul si sa observati modificarile. Acesta ar putea indica rapid care este cauza.

Acesta este doar un exemplu de salivatie in exces la pisici din cauza durerii sau a trumelor. Durerile provocate in general de aparatul urinar si digestiv sunt cele mai greu de suportat.

Leziunile si bolile cavitatii bucale pot provoca de aseamenea salivatia in exces. Ulceratii ale cavitatii bucale, afectiuni gingivale, leziunile si infectiile bucale sunt insotite de dureri extreme ce provoaca hipersalivatie.

Greata, poate fi o cauza a hipersalivatiei

La fel ca si oamenii, greata este insotita de cele mai multe ori de varsaturi. Premergator episodului in care pisica vomita sau regurgiteaza, poate sa apara salivatia. Se poate observa ca in acest timp pisica incepe sa plescaie si sa apare bale la nivelul gurii.

Greata este un idicator pentru posibile probleme ale sistemului digestiv al pisicii. O pisica nu va avea hipersalivatie inainte de eliminarea bolurilor de par prin varsaturi.

Interactiunea cu toxine, provoaca hipersalivatia la pisici

Atunci cand pisicia linge, mesteca sau inghite o substanta toxica, in 99% din cazuri apare salivatia in exces. Plantele otravitoare (majoritatea), detergenti, alimente toxice, substante chimice folosite pentru neutralizarea puricilor, gandacilor, capuselor sau alte substante toxice, vor provoca salivatie pisicii.

In aceasta situatie, daca episodul de salivatie nu dispare in cateva minute sau daca observati ca starea pisicii se degradeaza, mergeti cu ea urgent la cabinetul veterinar.

In concluzie, daca aveti o pisica care saliveaza in exces si are bale la gura, iar cauza nu este evidenta, este necesar sa o duceti de urgenta la un cabinet veterinar. In urma unui consult amanuntit si al analizelor de sange, urina, medicul va stabili cauza exacta a hipersalivatiei.

De ce apare hipersalivatia la pisici – Salivatia in exces

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Leave a Comment