Diabetul la pisici. Simptome, Cauze și Tratament

Ca și în cazul oamenilor, odată cu înaintarea în vârstă, felinele suferă de anumite afecțiuni, printre care și diabetul. De altfel, este și a doua afecțiune ca frecvență cu care pisicile se luptă. Primele semne ale diabetului pot să apară încă de la vârsta de 6 ani, însă primele indicii că pisica suferă de diabet apar în jurul vârstei de 9 ani. Diabetul la pisici.

Diabetul este o boală a pancreasului, care se traduce prin incapacitatea acestui organ de a produce suficientă insulină. Depistarea acestei boli se poate face foarte ușor la aproape toate cabinetele veterinare, printr-o analiză de sânge sau de urină. Depistată la timp, netratat, diabetul poate duce la diverse afecțiuni renale, probleme metabolice, neurologice sau chiar deces.

Diabetul la pisici: Simptome

Simptomele diabetului la pisici sunt variate, unele dintre ele ar putea sa fie cauza altor afecțiuni. Sete accentuată, urinare frecventă, pofta de mâncare sporită, pierdere în greutate, stare de apatie și lene, pierderea luciului blăniței, slăbiciunea membrelor, cistite bacteriene, boli ale retinei și depresia sunt principalele semne care ar trebui să vă dea de gândit și să vă îndreptați cu pisica cât mai urgent posibil către un cabinet veterinar.

Cauzele apariției si dezvoltării diabetului la pisici

Cauzele aparitiei diabetului la pisici sunt multiple, însă de cele mai multe ori, principalii factori sunt: obezitatea, nutriția neadecvată, dieta neechilibrată, lipsa vitaminelor, boli ale tractului digestiv cum ar fi ulcerul sau colita, boli ale ficatului, boli ale vezicii biliare, supraalimentarea, pancreatita, hepatita, utilizarea medicamentelor hormonale și a contraceptivelor, predispunerea genetică pot duce pisica către această boală a pancreasului.

Tratamentul și dieta la pisicile cu diabet

Tratamentul se bazează pe o dietă echilibrată, săracă în carbohidrați și glucide, și bogată în proteine, lipide, vitamine și săruri minerale. Administrarea de medicamente sau injecții cu insulină fac parte din tratamentele acestei boli. Medicul va alege cea mai bună schemă de tratament și hrană. Tratamentul este unul îndelungat, iar pisica va avea nevoie de toată răbdarea și responsabilitatea voastră pentru a-l putea duce la bun sfârșit, deoarece în multe cazuri boala poate regresa.

Tratamentul cu insulină este stabilit în funcție de greutatea pisicii, iar dacă boala este descoperită din timp, pisicile răspund în mod adecvat tratamentului cu pastile pentru combaterea afecțiunii. De asemenea, este important ca insulina să fie administrată la aceeași oră în fiecare zi. Este exclus să faceți aplicate acest tratament fără să mergeți la un medic veterinar specialist, care să stabilească tratamentul și dieta în urma analizelor de sânge sau și de urină.

Diabetul la pisici: Monitorizarea

Monitorizarea este importantă pentru a combate eventualele complicatii ce pot să apară pe perioada tratamentului pentru diabet.

Puteți monitoriza glucoza din sânge acasă, recoltând zilnic probe de sânge, notând ora la care injectia a fost făcută, cantitatea de insulină injectată, cantitatea și tipul de hrană oferită, cantitatea și ora la care hrană a fost consumată, cantitatea de apă băută, notarea valorii glicemiei înainte de administrarea insulinei, iar săptămânal se va nota greutatea felinei.

O parte din monitorizare implică și recoltarea de probe de către medicul veterinar și nu schimbați cantitățile de hrană sau insulină fără a vă consulta cu acesta. Glucoza eliminată prin urină arată dacă tratamentul este unul adecvat și eficient. Puteți folosi nisip special conceput pentru recoltarea urinei sau nisipul folosit în acvarii spălat în prealabil.

Urina care trebuie colectată este cea din timpul nopții sau prima de dimineață. Dacă doza de insulină administrată este prea mare, glucoza din sânge poate scădea extrem de mult. Dacă la o pisică diabetică apare starea de letargie, tremurăturile, convulsiile, starea de slăbiciune sau instabilitatea membrelor, este necesar să îi determinați glicemia și să mergeți de urgență la veterinar.

Exercițiile zilnice și regimul echilibrat adecvat pot preveni apariția diabetului la pisici.

* Retineți că acest articol nu este scris de un medic veterinar, iar în conținut sunt prezentate informații generale despre ce înseamnă diabetul la pisici, cauze, tratament și dietă. Vă încurajăm să mergeți la un medic veterinar imediat ce observați ceva schimbat la comportamentul și obiceiurile pisicii dumneavoastră.

Am 22 ani si sunt o mare iubitoare de pisici in principal. Iubesc natura, plimbarile in aer liber, tot ceea ce nu vorbeste. Ador bufnitele, papagalii si ceaiul, dar urasc frigul, zapada si melancolia de toamna. Unii spun ca sunt ciudata, ca duc iubirea pt animale la extrem, eu spun doar ca sunt umana.

Lasă un comentariu