Cukorbetegség macskákban. Tünetek, okok és kezelés

Az emberekhez hasonlóan az életkor előrehaladtával a macskák is szenvednek bizonyos betegségektől, köztük a cukorbetegségtől. Valójában ez a második leggyakoribb állapot, amellyel a macskák küzdenek. A cukorbetegség első jelei már 6 éves korban megjelenhetnek, de az első jelek arra a macska cukorbeteg 9 éves kora körül jelennek meg. Cukorbetegség macskákban.

A cukorbetegség a hasnyálmirigy betegsége, ami azt eredményezi, hogy ez a szerv nem képes elegendő inzulint termelni. Ez a betegség szinte minden állatorvosi rendelőben nagyon könnyen kimutatható vér- vagy vizeletvizsgálattal. Az időben észlelt, kezeletlen cukorbetegség kialakulásához vezethet különféle vesebetegségek, anyagcsere problémák, IDEGI vagy akár halál.

Cukorbetegség macskákban: tünetek

A macskák cukorbetegségének tünetei változatosak, némelyikük más állapotok oka is lehet. Fokozott szomjúság, gyakori vizelés, megnövekedett étvágy, fogyás, apátia és lustaság, a szőrzet csillogásának elvesztése, a végtagok gyengesége, bakteriális hólyaggyulladás, retinabetegségek és depresszió a fő jelek, amelyek elgondolkodtatnak, és el kell vinni a macskát egy állatorvosi klinikára. a lehető leghamarabb.

A cukorbetegség megjelenésének és kialakulásának okai macskákban

A macskák cukorbetegségének okai sokrétűek, de a legtöbb esetben a fő tényezők a következők: elhízás, nem megfelelő táplálkozás, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, vitaminhiány, emésztőrendszeri betegségek, például fekélyek vagy vastagbélgyulladás, májbetegségek, az epehólyag, túltáplálás, hasnyálmirigy-gyulladás, hepatitis, hormonális gyógyszerek és fogamzásgátlók használata, genetikai hajlam vezethet a macskát ehhez a hasnyálmirigy-betegséghez.

Cukorbeteg macskák kezelése és étrendje

A kezelés alapja a kiegyensúlyozott, szénhidrát- és szénhidrátszegény, fehérjékben, lipidekben, vitaminokban és ásványi sókban gazdag étrend. A betegség kezelésének részét képezik a gyógyszerek vagy az inzulin injekciók. Az orvos kiválasztja a legjobb kezelési és táplálkozási rendszert. A kezelés hosszú, és a macskának minden türelmedre és felelősségedre lesz szüksége ahhoz, hogy befejezhesse, mert sok esetben a betegség visszafejlődik.

Az inzulinkezelést a macska súlya alapján határozzák meg, és ha a betegséget korán észlelik, a macskák megfelelően reagálnak a betegség leküzdésére szolgáló tablettákra. Az is fontos, hogy az inzulint minden nap ugyanabban az időben adják be. Kizárt, hogy ezt a kezelést szakállatorvoshoz fordulás nélkül alkalmazzák, aki vér- vagy vizeletvizsgálatot követően meghatározza a kezelést és az étrendet.

Cukorbetegség macskákban: Monitoring

A monitorozás fontos a cukorbetegség kezelése során előforduló lehetséges szövődmények leküzdéséhez.

Vércukorszintjét otthon is ellenőrizheti napi vérvétellel, feljegyezve az injekció beadásának idejét, a beadott inzulin mennyiségét, az adott étel mennyiségét és fajtáját, az elfogyasztott ételek mennyiségét és idejét, az elfogyasztott víz mennyiségét, az inzulin beadása előtt fel kell jegyezni a vércukorszintet, és hetente rögzíteni kell a macska súlyát.

A monitorozás része az is, hogy mintát vesz az állatorvostól, és ne változtasson takarmány- vagy inzulinmennyiséget anélkül, hogy konzultálna állatorvosával. A vizelettel ürített glükóz megmutatja, hogy a kezelés megfelelő és hatékony-e. Használhat speciálisan vizeletgyűjtésre tervezett homokot vagy akváriumokban használt előmosott homokot.

Az éjszakai vizeletet vagy az első vizeletet reggel kell összegyűjteni. Ha az inzulin adagja túl magas, a vércukorszint rendkívül alacsonyra csökkenhet. Ha egy cukorbeteg macskában letargia, remegés, görcsök, gyengeség vagy végtag-instabilitás lép fel, meg kell határozni a vércukorszintjét, és sürgősen el kell menni az állatorvoshoz.

A napi testmozgás és a megfelelő kiegyensúlyozott étrend megelőzheti a cukorbetegséget a macskákban.

*Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezt a cikket nem állatorvos írta, és a tartalom általános információ arról, hogy mit jelent a macskák cukorbetegsége, milyen okai vannak, hogyan kezeljük és mit jelent az étrend. Javasoljuk, hogy menjen el állatorvoshoz, amint bármilyen változást észlel macskája viselkedésében és szokásaiban.

Am 22 ani si sunt o mare iubitoare de pisici in principal. Iubesc natura, plimbarile in aer liber, tot ceea ce nu vorbeste. Ador bufnitele, papagalii si ceaiul, dar urasc frigul, zapada si melancolia de toamna. Unii spun ca sunt ciudata, ca duc iubirea pt animale la extrem, eu spun doar ca sunt umana.

Szólj hozzá