Hogyan kell gondoskodni az árva kiscicákról. Tippek és ajánlások

Ha valami történt az anya macskával, vagy cicákat talált, ebből a cikkből megtudhatja, hogyan kell gondoskodni a magára hagyott, anya nélkül maradt árva kiscicákról.

A legtöbb utcai macska évente körülbelül kétszer szül. A legtöbben tavasszal és/vagy ősszel hoznak világra kiscicákat. Ezek azok az időszakok, amelyekben találkozunk eldobott cicák parkokon keresztül, dobozokban, vagy ami még rosszabb, zsákokban a kukák mellett hagyva.

Sajnos a kiscicákat életük első napjától kezdve az emberek nevelik. Az olyan okok, mint az anyamacska betegsége, az anya halála, elhagyása, a cicák anya általi elutasítása vagy az anyatej elégtelensége arra kényszerítenek bennünket, hogy felelősséget vállaljunk a kicsik neveléséért. Az első szakaszban tisztában kell lennünk azzal, hogy az újszülöttek különös odafigyelést, sok odafigyelést, türelmet és felelősséget igényelnek. Nem kell azonban pánikba esned, ha valahol találsz egy cicát, és segíteni szeretnél vagy örökbe szeretnél fogadni. Csak arra kell ügyelnie, hogy legyen elég ideje foglalkozni vele. Az árva cicák gondozása nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik.

Amit az árva cicák gondozásához tudni kell

Az árva kiscicák gondozásához figyelembe kell venni szükségleteiket.

A cicáknak melegre van szükségük

A születés utáni első napokban a kiscicák nem tudják szabályozni saját testhőmérsékletüket, így ez a feladat rád hárul. Ehhez használhat magas szélű dobozt, termotakarókat, termikus matracokat, hőpárnákat vagy infralámpát. Bolyhos takarókra helyezheti őket, ügyelve arra, hogy a külső hőforrást ne helyezze túl közel a csibékhez, hogy elkerülje az égési sérüléseket. Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük a hőmérsékletet a cicák körül. Az első héten a cicák optimális hőmérséklete 30 Celsius-fok körül van, a második héten 28 Celsius-fokra csökken, a harmadik héten eléri a 26 Celsius-fokot, a negyedik héttől pedig a cicák alkalmazkodni tudnak a szobahőmérséklethez. Javasoljuk az optimális páratartalom 55-60% közötti tartása is a cica egészséges növekedésének elősegítése érdekében.

Árva cicák etetése

Mivel a cicák gyorsan kiszáradhatnak és hipoglikémiás állapotba kerülhetnek, fontos a megfelelő folyadék-tápanyag arány biztosítása.

A kolosztrum az első tej, amelyet az emlőmirigyek választanak ki, mivel alapvető tápanyagokban és antitestekben gazdag. A fiókák csak életük első négy napjában tudják asszimilálni őket. Ezért hiába pótoljuk az anyatejet, azt nem lehet optimálisan pótolni. Az élet első 3-4 hetében tejport kell adni a cicának. Sürgős esetekben kölyökkutya tejpor is adható, de csak addig, amíg a cica specifikus termék elérhetővé nem válik.

A tejport a csomagoláson található utasítások szerint kell összekeverni anélkül, hogy csomók maradnának, és ezzel a 37 Celsius fokos tejjel etetik a csirkét. Vigyáznunk kell azonban: a már elkészített tejet ne használjuk fel, ha az elkészítés óta több mint 1 óra telt el. Sok konzervdobozos késztermék van a piacon, melyeket felnyitva, fagyasztóban tárolhatunk tálcákban, jégakkukban vagy szérumtubusokban, hogy kéznél legyen a szükséges kis adagok. Ha ezeknek a termékeknek a beszerzésére nincs lehetőségünk, vagy vidéken élünk, akkor kecsketejjel kínálva tudunk segíteni a cicáknak.

Sürgős esetben összekeverhetünk 90 ml vizet, 90 ml sűrített tejet, 120 ml zsírmentes tejjoghurtot és 4 tojássárgáját. Az egészet pépesítjük, leszűrjük és körülbelül 37 Celsius-fokra melegítjük. Életük első három hetében a cicákat körülbelül kétóránként kell etetni. Ha a cicák túl gyengék, óránként kell etetni őket, ha pedig megtagadják az ennivalót vagy lefogynak, az állatorvosnak szondát kell behelyeznie.

A tej mellett a cicák életük első napjától vitaminpasztát is kaphatnak. Körülbelül négy hét elteltével egy speciális cicakaparás formájában zabkását adhatunk a cicáknak. Ha ez nem áll rendelkezésre, használhat bébi zabkását. Csökkentse az adott tej mennyiségét a cicák által elfogyasztott táplálék mennyiségének megfelelően. A válogatósok számára az étel felmelegítésével étkezhetnek.

A pipetták, fecskendők és palackok a leggyakrabban használt és hasznos alternatívák. Etetés közben fokozottan ügyeljen a csibe helyzetére. Semmi esetre se tartsa vissza. Vegyünk egy meleg takarót, helyezzük a babát a pocakra vagy ülő helyzetbe, és kezdjük el az etetést. Támassza meg a kicsi fejét és felsőtestét, még néhány perccel az evés befejezése után is felemelve. A has és az anális területet az élet első 20 napjában rendszeresen masszírozni kell, enyhén nedves és meleg zsebkendővel, hogy serkentsük az emésztést és a vizeletürítést.

Kiválasztás és emésztési zavarok

A cicák általában naponta kétszer vagy háromszor, vagy még egyszer ürülnek. A hosszú ideig nem evett cicák az első etetés után körülbelül 20 órával ürítenek.

Csakúgy, mint a csecsemők, a cicák is szenvedhetnek bizonyos betegségektől: emésztési zavarok, puffadás, hasmenés, székrekedés. Az emésztési problémák elkerülése érdekében a tej elkészítéséhez használt vizet helyettesítheti édeskömény teával, amelyet szintén gyakran használnak csecsemők betegségeire.

Ha a cicák hasmenésesek, használhatjuk a forralt víz glükóz keverékét, a meleg tejhez adhatunk szakorvos által felírt probiotikumot, vagy keverhetjük a tejet fekete-, kamilla-, szederteával, de csökkentett koncentrációban.

Székrekedés esetén paraffinolaj palackokban vagy beöntésben használható. A beöntéshez használhat fecskendőt csecsbimbóval.

Az árva cicák gondozása során a parazitákra kell gondolnia

Mivel ember neveli őket, a cicák nem részesülnek anyjuk kolosztrumának védelméből, ami miatt nagyon fogékonyak a különböző fertőzésekre. Szerencsére léteznek olyan tésztafélék, amelyek antitestekkel küzdenek a leggyakoribb kórokozók ellen. Egy másik módszer a vérátömlesztés az első négy napban, ha lehetséges, az anya macskától vagy egy másik macskától.

A féregtelenítést 2, 4, 8 és 12 hetesen, majd 6 hónapos korig havonta, majd szükség szerint végezzük.

Az ektoparazitákra vonatkozóan 8 hetesnél fiatalabb cicák nem kaphatnak készítményt. Akár 8 hétig külön-külön is megszabadulhat a bolháktól, speciális bolhafésűvel.

8 hét elteltével használhatja a bolhák elleni spray-t, egyenletesen a cica testére. Ezenkívül a cicát naponta legalább egyszer meg kell fésülni a bolhafésűvel, és naponta cserélni kell a rajta ülő textíliákat. Ezeket az anyagokat 75 Celsius fokos hőmérsékleten kell mosni.

Az első vakcinát ideális esetben 8 hetes korban adják be 1 kg-os testtömeggel. A vakcinát csak egészséges kiscicáknak szabad beadni, hogy megvédjék őket a gyakori vírusoktól.

Ha úgy dönt, hogy örökbe fogad egy idősebb, elhagyott kölyökkutyát, javasoljuk, hogy adjon neki egy külön helyet egy szobában, ahová visszavonulhat, ha fél. A ketrec mellé tehetünk egy ketyegő órát, ami az anya szívverését imitálja, és a cica ágyában egy üveg meleg víz is megnyugtatja, hiszen úgy érzi, mintha az anya testmelege lenne. Próbálja meg elszigetelni a cicát a hangos zajoktól és a tömegtől, amíg meg nem szokja az embereket, és meg nem tanul szocializálódni.

Személyes tapasztalat fogadott cicákkal kapcsolatban

Két cica, 2009-ben és 2019-ben fogadta örökbe a kölyök. Az alábbi képen már majdnem 11 évesek és 1 évesek.

Hogyan kell gondoskodni az árva kiscicákról.
Hogyan kell gondoskodni az árva kiscicákról.

A két fekete nőnek ugyanaz a története. 10 év távolságra egymástól. Majdnem 12 éve talált "Egér" sír egy nyári reggelen a háztömb előtt. Lementem a lépcsőn, a melegítőnadrágom zsebébe vettem, megetettem, és a házban hagytam a saját dolgaira. Azonnal hozzám kötötte magát. Körülbelül 2-3 hetes volt és nem foglalkoztam vele túlzottan. Bármit evett. A főtt ételtől a konzerv macskaeledelig és a gabonákig. Úgy tűnt, az alomdoboz előre tudta. Nehezen ugrott át az alom magas párkányán, és végül sikerült. Soha nem ürített a házban.

"Buffy", egy indigó történet. Körülbelül 2-3 hetes korában még mindig megtalálták, mindössze 10 évre, és egy másik ház előkertjében. Azonnal alkalmazkodott, és nem volt rest egyenesen Soritel ételéhez menni. Volt azonban különbség is. Nagyon koszos és tele van beoltott bolhákkal. Mosogatóba mosva és sürgősségileg féregtelenítve. Megkockáztatta, hogy felfalják a paraziták. A speciális cicatápokon kívül egy cseppet sem törődtem vele. Egyedül ment az alomdobozhoz, egyedül játszhatott azzal, amit a ház körül talált, még ha Sorițel először nem is fogadta el.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

6 gondolatok errőlHogyan kell gondoskodni az árva kiscicákról. Tippek és ajánlások”

Szólj hozzá