Semnele gestației la pisici și cum ne putem ajuta pisica pe durata sarcinii și a nașterii

Înainte sa vedem care sunt semnele gestației la pisici și cum ne putem ajuta pisica pe durata sarcinii și a nașterii, o glumă găsită pe rețelele sociale despre acest subiect:

– Cum pot să-mi dau seama dacă pisica mea are pui în burtă?
– Când o să-i vezi mergând prin casă…”  –  asa sunau, întrebarea și răspunsul pe o rețea socială. 😊

Când ai o pisică acasă și ai decis că poate da naștere „nepoțeilor” tăi, este important să fii informat despre ce implică sarcina acesteia, nașterea puilor, dar și perioada de după.

Pisicile, ca și femeile, au o perioadă de maximă fertilitate când pot rămâne însărcinate. Pisicile pot intra în călduri la fiecare trei săptămâni, deci probabilitatea să deveniți bunici este foarte mare.

Gestatia pisicii durează între 63 și 70 de zile, dar pentru a putea reține mai bine perioada, în medie, gestația durează 9 săptămâni. Deseori, pisica poate să nu prezinte simptome fizice de sarcină.

Pisica poate naște de la 1 la 8 pisoiași, numărul acestora variind în funcție de vârsta mamei și de rasă. În mod normal, pisica face 3-5 pui.

În prima fază, este necesar un control amănunțit pentru stabilirea stării de sănătate a pisicii și a puiilor săi. Dacă crezi că pufoasa ta este gestantă, mergi la medicul veterinar pentru confirmare. Acesta va stabili starea fizică a pisicii, în câte săptămâni este însărcinată, dar și câți puișori așteaptă cu ajutorul ecografiei. Ecografia se poate efectua încă de la 15 zile de sarcină.

Pe toată perioada sarcinii, dieta alimentară a femelei va suferi mici modificări. Din cauza puiilor pe care îi poartă, nu poate să mănânce mult, așa că recurgeți la mese dese în cantități mici, cu mâncare bogată în proteine. Apa nu trebuie să lipsească, iar de asemenea îi puteți cumpăra mâncare specială pentru gravide.

În jurul a 4-5 săptămâni de sarcină, îi puteți administra calciu și vitamine.

Semnele gestației la pisici

Pisica prezintă stări de vomă similare cu cele ale femeilor dimineața. Dacă acestea se intensifică, contactează medicul, deoarece cauza ar putea fi alta.

Pisica îți caută atenția mai des decât de obicei. Aceasta va toarce mai mult și va vrea să fie mângâiată mai des decât în mod normal.

După aproximativ 18 zile de sarcină, mameloanele pisicii sunt mai mari și mai roșii.

Viitoarea mamă va lua în greutate 1-2 kg.

Burtica pisicuței va începe să se umfle. Dacă nu ești sigur că ai putea vorbi despre o sarcină, fugi la veterinar.

În ultima perioadă a gestației, pisica are apetitul crescut. Dacă încă nu ai confirmarea medicului, mergi la un control, pentru că apetitul crescut poate fi semnul prezentei paraziților interni.

Pisica caută locurile cele mai liniștite din casă. Acest comportament face parte din semnele gestației la pisici.

Pisica devine mai retrasă în raport cu celelalte surate.

Aproape de momentul mult așteptat, starea de somnolență își va face simțită prezența. Felina va dormi mai tot timpul, salvând astfel energia pe care o va depune în timpul nașterii.

În apropierea nașterii, pisicuța se linge mai des pe burtică și poate prezenta scurgeri de lapte.

Temperatura normală a corpului este de 37,7 grade Celsius. Dacă aceasta scade, fiți sigur că nou-născuții pot veni din moment în moment.

Probleme care pot să apară la pisici în perioada gestației

Avortul spontan poate apărea între săptămâna 4 și săptămâna 7 de sarcină, din cauza malnutriției mamei sau a unor malformații ale fătului.

Mastita: apariția unor îngroșări pe glandele mamare, căldură excesivă a mameloanelor sau răni.

Scurgeri purulente cu miros neplăcut și de culoare galbenă, galben-verzuie sunt semne ale infecțiilor vaginale, uterine sau la nivelul mameloanelor.

Pui născuți morți.

Hemoragii post-natale.

În majoritatea cazurilor, travaliul decurge în mod normal, iar intervenția omului nu este necesară. Semnele cum ar fi: scurgerea decolorată, contracțiile mamei fără a expulza pui, sângerarea abundentă în timpul și după nașterea puilor, dar și dacă distanța între nașterea puilor durează mai mult de două ore, contactează de urgență medicul veterinar.

Etapele travaliului și ale nașterii (Fătatul, in termeni populari)

Pisica refuză mâncarea, este agitată și caută un loc izolat unde să stea. Este recomandat să îi pregătești din timp locul unde va da naștere, pentru a se putea obișnui.

Deși are pregătit pătuțul de maternitate, va alege un alt loc. Întotdeauna este bine să o lași unde dorește și se simte în siguranță. Adaptează-te conform dorințelor ei.

Mama va deveni mai vocală și va dori să se spele mai des.

Poate face drumuri neproductive la litieră.

Apar scurgeri vaginale.

Dacă travaliul este neproductiv o oră sau mai mult, contactează veterinarul.

În timpul nașterii, se evacuează celelalte pisici din cameră.

Nașterea poate dura între 2 și 24 de ore. Asigură-te că ai totul pregătit și sub control.

Puii apar în general la intervale de 30-45 de minute.

Nu te îngrijora dacă unii pui vin cu piciorușele înainte; este normal.

Dacă expulzează puii prea repede sau are contracții și niciun pui nu apare, sau are secreții sângerii închise, este semn că trebuie ajutată de către medic.

După nașterea fiecărui pui, placenta trebuie eliminată. Urmează atent numărul acestora, pentru că trebuie să fie câte una pentru fiecare pui.

Nu te îngrijora dacă mama mănâncă din placentă. De aceea, nașterea necesită atenție sporită. Dacă nu ești sigur, apelează la medic, deoarece lipsa unor placentă poate fi semn de reținere a placentă.

După fiecare pui născut, mama trebuie să rupă sacul amniotic și va musca și rupe singură cordonul ombilical. Dacă nu se descurcă singură, va trebui să intervină. Rupe cu grijă sacul nedeschis cu un prosop, curăță-i ușor gura și nasul pentru a putea respira, usucă rapid pisoiul cu un alt prosop, iar cu o cârpă caldă masează-l ușor pentru a-i stimula respirația. În cazul în care pisica nu rupe singură cordonul ombilical, cu mâinile curate leagă cordonul o dată la aproximativ 2 cm de corpul puiului și încă o dată la aproximativ 1 cm de corpul puiului și taie cordonul ombilical între aceste două legături.

După ce toți puii au fost născuți, acordă-i un timp pisicii pentru a-i curăța și hrăni.

Dacă mama nu pare că își îngrijește puii, consultă medicul.

Pe toată perioada nașterii, încercați să nu faceți mișcări bruște sau zgmot mare.

De preferat, în prezența pisicii va sta doar o persoană în care are multă încredere.

Pisica și puii vor fi examinați în maximum 24 de ore de la naștere, pentru evitarea ulterioarelor probleme post-natale.

După naștere, pisica și puii au nevoie de liniște. Nu este recomandat atingerea puilor în primele zile, deoarece mirosul ar putea fi schimbat, ceea ce duce la respingerea puilor de către mama.

Când se nasc, pisoii au între 70-120 de grame, canalele auditive și vizuale sunt închise. La 10 zile de la naștere, ochii pisoilor se vor deschide, iar la 12 zile auzul va funcționa.

Semnele gestației la pisici și cum ne putem ajuta pisica pe durata sarcinii și a nașterii
Semnele gestației la pisici și cum ne putem ajuta pisica pe durata sarcinii și a nașterii

În primele 10 zile de la naștere, pisica este foarte atentă, gata să atace pe oricine îi amenință puii și părăsește cuibul doar pentru a se hrăni. Este recomandat ca bolul cu hrană, apa și chiar litiera să fie cât mai aproape de culcușul felinei. Se recomandă, ca și după naștere, pisica să aibă parte de hrană bogată în proteine și calciu.

Am 22 ani si sunt o mare iubitoare de pisici in principal. Iubesc natura, plimbarile in aer liber, tot ceea ce nu vorbeste. Ador bufnitele, papagalii si ceaiul, dar urasc frigul, zapada si melancolia de toamna. Unii spun ca sunt ciudata, ca duc iubirea pt animale la extrem, eu spun doar ca sunt umana.

Un comentariu la „Semnele gestației la pisici și cum ne putem ajuta pisica pe durata sarcinii și a nașterii”

Lasă un comentariu