A macska megkarcolja a kanapét és a bútorokat? Íme, mit kell tenned

Amikor a macska megkarcolja a kanapét és a bútorokat, az egyik legnagyobb kihívás az, hogy megszabaduljunk ettől a DNS-ben rejlő szokástól. Vannak azonban olyan megoldások, amelyekkel kanapékat, bútorokat és székeket (különösen az irodai székeket) megmentheti a macska karmaitól.

Mielőtt megnézné, mit tehet annak érdekében, hogy a macska ne karcolja meg a kanapét és a bútorokat, nézzük meg, honnan ered ez a macska viselkedése. Találjuk ki miért vakarja és karmolja a macska a kanapét, bútorok, szőnyegek vagy mások amibe beleüthetik a karmaikat.

Miért karcolja meg a macska a kanapét és a bútorokat?

Először is, a házimacska karmokat húz, hogy felmelegítse izmait és inait. Ezért izomlazító szerepe van. Észrevesszük, hogy sok macska ébredés után elkezdi karmolni a kanapét vagy a szőnyeget. Mások már azelőtt gyakorolják ezt a szokást, hogy elkezdenének játszani és futni a házban.

Különböző anyagok karcolásával a macska élesíti a karmait. A macska körme több koncentrikus keratinrétegből áll, amelyek időszakosan változnak. A karcolás során a köröm felületéről eltávolítják az elhalt rétegeket, és a macskának éles és polírozott karmai lesznek. Felkészült egy esetleges támadásra vagy védekezésre. A karmok a macskafélék fő fegyvere.

A stressz és a szorongás lehet az oka annak, hogy a macska megkarcolja a kanapét és a bútorokat. A stressz és a szorongás enyhítése az oka annak, hogy egyes macskák a kanapék, szőnyegek vagy bútorok megkarmolását választják. Ha a macskára nem fordítanak sok figyelmet, vagy sokáig egyedül marad, az felerősíti ezt a szokását.

A kint élő macskák a kaparást használják figyelmeztető üzenetként a területükre érkező potenciális udvarlóknak. Megkarcolja a látható fafelületeket vagy a fák kérgét, hogy megmutassa az esetleges hívatlan látogatóknak, mire készül. Ugyanakkor a kaparással a macska a szaglónyomát is elhagyja. A macska mancspárnáinak alján verejtékmirigyek találhatók, amelyek minden egyed számára egyedi szagú anyagot választanak ki. Olyan ez, mint egy szagló ujjlenyomat, amelyet az ember nem érzékel, de amelyen keresztül a macskák azonosítják egymást. Köztudott, hogy a macskáknak sokkal fejlettebb szaglásuk van, mint az embereknek, és szaglásuk alapján felismerik a környezetük egyedeit, helyeit vagy egyéb elemeit.

Hogyan lehet megszabadulni a macskától a fotelek, kanapék, szőnyegek és bútorok karmolásától

A fajra jellemző, hogy ezt a szokást edzéssel nem lehet eltávolítani. A "karomhúzás" ugyanolyan normális a macska számára, mint a dorombolás vagy a fiziológiai szükségletek fedezése az almosdobozban.

A macska csak bizonyos felületeken húzza a karmait. Azok, amelyekbe bele tud fúrni a karmait, és ellenállni tud, ha húzni kezd. Ha bolyhos szőnyege vagy puha, plüss felületű kanapéja van, kicsi az esélye, hogy a macska kivájja a karmait és megkarcolja.

A leghatékonyabb módszer az, ha a macskának egy oszlopot vagy egy speciális szőnyeget ad a karmai élezésére, amelyet szizálnak is neveznek.

Az állatkereskedésekben a szizállal felszerelt macskajátékkészletek széles választéka található. A szizál leggyakrabban fa vagy kemény karton hátlapból áll, amelyre vastag zsinórt ragasztanak vagy tekercselnek. Ez "megtanítja" a macskát, hogy karmolja, és így a bútor, a kanapé vagy a szőnyeg többé nem lesz érdekes.

A szizálok többféle formában és méretben kaphatók. A szizál lehet egy egyszerű, zsineggel borított rúd, vagy lehet egy merev zsinegfonású gyékény.

A macska megkarcolja a kanapét és a bútorokat? Íme, mit kell tenned
Szizál macskáknak

A szizál elhelyezése a leghatékonyabb módszer, amellyel megszabadulhat a macskától a kanapé és a bútorok megkarcolásának.

Amikor beviszi a szizált a házba, ne hagyja, hogy a macska megkarmolja. Hagyja, hogy felfedezze, és bátorítsa őt azzal, hogy játékokat helyez körül. Ha egyszer rájön, hogy ez egy jó hely a karmai számára, imádni fogja!

Vannak azonban olyan macskák is, amelyek annak ellenére, hogy egy vagy több szizál van a házban, szívesebben húzzák a karmaikat a szék kárpitozott támláján, a kanapén vagy más bútorokon. Ebben az esetben nem kell mást tenni, mint megvédeni azokat a területeket. Öltöztesd fel egy időre a kárpitozott szék háttámláját pulcsival vagy pulcsival, használj riasztót/sprayt vagy valami citrus alapú anyagot. Ezek a szagok távol tartják a macskát attól a helytől.

Ha a macska megkarcolja a kanapét és a bútorokat, hatékony megoldás lehet a karmok hegyének levágása. Házi macskáknak a körmök eltávolítása javasolt, de bizonyos felületeket továbbra is megpróbálnak megkarcolni.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Szólj hozzá