Sanatate si Afectiuni Pisici

Iarba mâței (Cătuşnica / Catnip) – Ce este si efectele ierbii asupra pisicilor

Într-un articol anterior vorbeam despre plantele otrăvitoare / toxice pentru pisici. Există totuși și o plantă pe care pisicile o adoră.
Cunoscută în popor ca „Iarba Mâței„, Cătuşnica, este o plantă ce își are originea în Europa și Asia, iar efectul ei asupra pisicilor este similar celui creat de un drog. Pisicile o vor adulmeca, iar asta le va induce o stare de bine și relaxare. Încep să miaune, să se tăvălescă pe langă ea, să alerge de nebune prin casă și chiar să o mestece, deși acțiunea plantei asupra lor se face pe cale olfactivă (miros).

Înrudită cu menta, „Iarba Mâței” este are un miros ușor de lămâiţă și mentă, iar uleiul esențial nepetalacton, este elementul adorat de pisici. Se presupne că această substanță imită hormonii fericirii ai pisicii si stimulează centrii nevoși din creier care reacționează la acești hormoni. Cercetătorii compară „Iarba Mâței” cu efectele marijuanei pentru oameni, însa fără a da dependență sau pericol de supradozaj.

Majoritatea felinelor adulte sunt afectate de iarba mâței, excepție făcând puii mai mici de opt săptămâni. Nu fac exceptie felinele mari precum: leul, tigrul, leopardul și altele.
Efectul durează între 5-10 minute și se poate repeta după aproximativ două ore.
După consum, felina nu va prezenta efecte negative. Nu exista cazuri de supradozaj, dependență, vomă sau mahmureală.

Nu toate pisicile sunt sensibile la această iarbă. Daca pisica dvs. nu are nici o reactie, inseamna ca se incadrează în procentul de 20-30% de feline care sunt imune la semnalele olfactive ale mentei.

Industria de jucării și accesorii pentru pisici, au speculat bine efectul acestei substanțe și astfel au apărut jucării pentru pisici cu „Iarba Mâței”. Stăpânii pot exploata și ei pozitiv această slăbiciune a pisicilor. Pot presăra iarba mâței uscată pe sisal sau pe locul special amenajat unde pisicile să-și ascută ghearele. Aveți sanse mai mari ca pisica să uite de canapea, colțul patului sau alte piese de mobilier pe care să-și ascută ghearele.

Cătuşnica (Iarba Mâței) poate fi cultivată în ghiveci, iar fruzele ei pot fi păstrate fără probleme la congelator, mentinându-le proaspete tot timpul anului. Nu expuneti planta sau frunzele la soare. Nepelactona este o substanță sensibilă la radiațiile UV.

S-a demonstrat că substanța activă din această plantă, are eficiență mai mare în îndepărtarea țânțarilor și gândacilor de bucătărie față de alte produse.
Iarba mâței poate fi utilizată și de către oameni. Poate da efect sedativ sau stare euforică. Planta a fost folosită în tratarea durerilor de cap, insomniilor, stomacului deranjat, tusei sau aplicarea frunzelor acesteia peste taieturi și răni. Ca și în cazul pisicilor, planta nu este recomandată femeilor însărcinate.

Iarba mâței (Cătuşnica / Catnip) – Ce este si efectele ierbii asupra pisicilor

About the author

Stealth

Iubesc toate animalele, insa nu-mi pot ascunde slabiciunea pentru pisici. :) Administrator al StealthSettings.com din 2006 (de unde si pseudonimul "Stealth"), si dezvoltator al mai multor proiecte online. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau sa impart experientele mele cu alti iubitori de pisici.

Leave a Comment