Refluxul gastroesofagian la pisici. Cauze și Simptome

Refluxul gastroesofagian la pisici poate evolua într-o problemă serioasă de sănătate dacă nu este tratat la timp. Vomitatul frecvent al pisicii poate indica refluxul gastroesofagian ca o cauză importantă de îngrijorare, mai ales atunci când este vorba despre regurgitarea hranei parțial sau complet nedigerate.

Este important de menționat că, în timp ce pisicile pot vomita în mod regulat bile de blană, refluxul gastroesofagian este diferit și reprezintă o amenințare la adresa sănătății animalelor.

Refluxul gastroesofagian este mai des întâlnit la pisicile tinere, dar poate afecta animalele de orice vârstă. Expunerea repetată a esofagului la sucurile gastrice poate duce chiar la ulcere în sistemul digestiv superior al pisicii.

Cauze – Refluxul gastroesofagian la pisici

Cauzele refluxului gastroesofagian la pisici pot varia. Aceasta poate să apară mai ales după ce pisica a fost supusă unei anestezii generale într-o poziție incorectă, permițând sucurilor gastrice să ajungă în esofag. De asemenea, o alimentație bogată în grăsimi poate contribui la apariția acestei probleme, mai ales în situațiile în care pisica vomită frecvent.

Să vedem mai în detaliu câteva dintre cele mai frecvente cauze din care apare refluxuli gastroesofagian la pisici.

Anestezie greșită. O cauză comună a refluxului gastroesofagian la pisici este o anestezie administrată într-o poziție incorectă. Atunci când pisica este supusă unei anestezii generale, poziționarea necorespunzătoare poate permite sucurilor gastrice să se deplaseze în sus în esofag, afectând astfel sănătatea sistemului digestiv superior.

Alimentație cu conținut ridicat de grăsimi. Pisicile care consumă o dietă bogată în grăsimi pot dezvolta reflux gastroesofagian. Hrana cu conținut ridicat de grăsimi poate provoca relaxarea sfincterului esofagian inferior, permitând astfel sucurilor gastrice să revină în esofag.

Vomitat frecvent. Pisicile care au un istoric de vomitat frecvent pot prezenta un risc crescut de reflux gastroesofagian. Vomitatul constant poate irita esofagul și favoriza apariția acestei probleme.

De citit și: Din ce cauză pisica vomită des?

Probleme anatomice. Anumite probleme anatomice, cum ar fi herniile diafragmatice sau malformațiile congenitale ale esofagului, pot contribui la apariția refluxului gastroesofagian.

Boli gastrice. Afecțiunile gastrice, cum ar fi gastrita sau ulcerele, pot declanșa refluxul gastroesofagian la pisici. Inflamația sau leziunile la nivelul stomacului pot afecta modul în care sfincterul esofagian inferior funcționează.

Stresul. Situații de stres constant pot contribui la dezvoltarea problemelor gastrointestinale, inclusiv a refluxului gastroesofagian. Pisicile sensibile la stres pot experimenta schimbări în comportamentul alimentar și pot avea un sistem digestiv mai susceptibil la astfel de tulburări.

Simptomele refluxului gastoesofagian la pisici

Simptomele asociate refluxului gastroesofagian includ vomăturile care conțin alimente nedigerate, nu doar bile de blană, sau lichid colorat (bila sau sucuri gastrice). În general, vomăturile nu sunt însoțite de spasme musculare. Pisica poate deveni vocală și poate manifesta durere în timpul înghițirii, iar în cazurile grave, pofta de mâncare poate scădea semnificativ, determinând o scădere în greutate a animalului.

Tratamentul refluxului gastroesofagian la pisici

În situațiile grave, medicul veterinar poate prescrie medicamente pentru întărirea sfincterului dintre stomac și esofag. Cu toate acestea, tratamentul cel mai frecvent recomandat implică ajustarea dietei pisicii.

Uneori, în cazurile mai severe, se poate sugera întreruperea completă a alimentației pentru o zi sau două, după care se trece la o dietă cu conținut redus de grăsimi și proteine. Este important ca hrana să fie servită în porții reduse, distribuite în mai multe mese pe parcursul zilei.

Dacă ajustarea dietei nu conduce la dispariția refluxului gastroesofagian, este posibil să fie necesar un nou consult medical. În acest caz, medicul veterinar poate recomanda analize mai amănunțite și chiar o esofagoscopie pentru a examina în detaliu starea esofagului pisicii și pentru a identifica eventualele probleme subiacente. Este crucial să se monitorizeze îndeaproape răspunsul la tratament și să se adapteze abordarea în funcție de nevoile specifice ale fiecărei pisici pentru a asigura recuperarea eficientă a sănătății digestive.

În concluzie, este important să identificați și să tratați cauza subiacentă a refluxului gastroesofagian pentru a asigura o abordare eficientă a tratamentului și pentru a preveni recurențele. Consultarea unui medic veterinar este foarte recomandată pentru a determina cauza specifică și a stabili un plan de tratament adecvat pentru pisica dvs.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu